Mette-Marit:

Se Mette-Marits hyggelige smykkegest

Kronprinsessen hyllet stjerneforfatter med bie-ring. 

PÅ REISE: Kronprinsesse Mette-Marit i biblioteket i Bø i forbindelse med årets Litteraturtog. Reisen startet i Asker og avsluttes i Kristiansand. Foto: NTB scanpix
PÅ REISE: Kronprinsesse Mette-Marit i biblioteket i Bø i forbindelse med årets Litteraturtog. Reisen startet i Asker og avsluttes i Kristiansand. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Onsdag gikk startskuddet for kronprinsesse Mette-Marits litteraturtog for fjerde år på rad, og i år er hun virkelig på hjemmebane.

Turen går nemlig med toget fra Asker, hvor hun bor med mann og barn i dag, til Kristiansand hvor hun har vokst opp. Og tema for årets litterære reise er naturligvis «hjem».

- Jeg reiser fra ett hjem til et annet. Fra Asker til Kristiansand. På veien skal vi møte forfattere som på forskjellig vis har skrevet om dette temaet. Og ikke minst skal vi få reflektere rundt hva det er som skaper et hjem, hvor og hva det er for hver og en av oss – og hvordan det påvirker oss som mennesker, sa kronprinsessen under åpningen.

Hedret forfatteren

PERSONLIG HYLLEST: Mette-Marit hadde på seg en bie-ring for å hedre forfatter Maja Lunde. Foto: NTB scanpix
PERSONLIG HYLLEST: Mette-Marit hadde på seg en bie-ring for å hedre forfatter Maja Lunde. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etter et besøk på Asker bibliotek, var Bø i Telemark neste stopp. Her hadde kronprinsessen en samtale med suksessforfatteren, Maja Lunde, som har skrevet romanen «Bienes historie».

Lunde gjør det stor i mange land, og ligger blant annet for tiden på boktoppen i Tyskland. Men hun har også gjort et dypt inntrykk på Mette-Marit.

Og for å hedre forfatteren, hadde den kongelige lesehesten tatt på seg en helt spesiell ring for anledningen. Nemlig en bie-ring!

Da programmet startet i Asker hadde Mette-Marit den iøynefallende ringen på lillefingeren, mens da hun samtalte med Lunde, brukte den som anheng på kjedet hun hadde rundt halsen.

Saken fortsetter nedenfor.

SAMTALE: Kronprinsessen og forfatter Maja Lunde i Bø bibliotek. Foto: NTB scanpix
SAMTALE: Kronprinsessen og forfatter Maja Lunde i Bø bibliotek. Foto: NTB scanpix Vis mer

Samtalen mellom de to dreide seg selvsagt om Lundes suksess med boken, men også i stor grad om bienes historie.

Klimautfordringene ble dessuten en stor del av samtalen.

De to fant virkelig tonen, og ved veis ende fikk forfatteren passende nok honning fra Dronningparken og Kongsgården av kronprinsessen, som takk for sitt bidrag.

Saken fortsetter nedenfor.

GAVMILD: Kronprinsessen ga Lunde en honning fra Dronningparken som gave. Foto: NTB scanpix
GAVMILD: Kronprinsessen ga Lunde en honning fra Dronningparken som gave. Foto: NTB scanpix Vis mer

Viser omtanke

Gesten med bie-ringen, er ikke først gang kronprinsessen hyller noen med klær eller tilbehør.

Både hun og dronning Sonja passer ofte på å vise omtanke ved enten å kle seg i klær fra designere fra landet de besøker, ha på seg gaver de har fått fra vertskapet eller bruke farger som symbol.

Etter besøket i Bø, gikk togreisen videre til Gjerstad. Der var det bokbad på det lokale biblioteket med med Oddbjørn Johannessen som bademester.

Han møtte sørlandsforfatterne Gunstein Bakke og Mirjam Kristensen til samtale. Torsdag fortsetter turen, hvor bokbyen Tvedestrand står på programmet.

På kvelden skal kronprinsessen dessuten besøke Dybvåg kirke, hvor hun innleder temaet «Salmer og litteraturen». Her får hun selskap av sin ektemann, kronprins Haakon. Fredag er siste dag på årets litterære togreise.

Da skal den selverklærte bokormen besøke Vennesla, før hun avslutter i sin egen hjemby Kristiansand. Her skal hun møte forfatterne Gaute Heivoll og Bjarte Breiteig, som begge gikk på samme videregående skole som henne selv.

LES OGSÅ: Avslører hemmelig side ved dronningmoren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer