«Mesternes mester»:

Se de hemmelige «Mesternes»-bildene

Det er bare en brøkdel av «Mesternes mester»-innspillingen som faktisk går ut til tv-seerne.

BLI MED BAK: Se og Hør kan avsløre flere detaljer fra «Mesternes mester» som ikke blir vist på tv. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK
BLI MED BAK: Se og Hør kan avsløre flere detaljer fra «Mesternes mester» som ikke blir vist på tv. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble en pangstart på året for NRK-suksessen «Mesternes mester». De to første episodene ble nemlig sett av over 1,4 millioner nordmenn, noe som betyr at mange benket seg foran skjermen i nyttårshelga.

I motsetning til andre realityprogram, hvor ofte krangling og intriger får mye spalteplass, er det som regel god stemning når flere av landets største idrettsstjerner samles til konkurranse.

Sånt vil vi idrettsglade nordmenn naturligvis ikke gå glipp av, og det er derfor ikke helt utenkelig at alle 1,4 millionene også vil knaske i seg popcorn gjennom utholdenhetsøvelser, stafetter og muskelsyre de neste episodene - trygt plassert i sofaen.

«MESTERNES MESTER»: Flere kjente idrettsprofiler skal konkurrere om hvem av dem som er best, i den 12. sesongen av «Mesternes Mester». Sesongen er spilt inn i Arendal. Video: NRK Vis mer

Det er imidlertid mye tv-seerne ikke får se, og som ikke vises på skjermen. Det finnes nemlig mange hemmeligheter som kameralinsene fanger opp, men som ikke blir en del av programmet.

Det er nemlig et massivt apparat bak serien for å få det hele i mål, med et crew under opptak på omtrent 50 personer. Men hvem er det egentlig som kommer opp med alle de beinharde øvelsene kjendisene skal gjennom?

Stort crew

Produsenten for «Mesternes mester», Martine Holbye, avslører flere detaljer overfor Se og hør.

PRODUSENT: Martine Holbye er produsent for NRK-programmet. Hun deler flere detaljer fra innspilling. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK
PRODUSENT: Martine Holbye er produsent for NRK-programmet. Hun deler flere detaljer fra innspilling. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK Vis mer

- Vi har mange øvelser som vi anser som klassikere i «Mesternes mester», men vi utvikler også nye. Vi har en konkurranseansvarlig, Magnus Midttun fra Olympiatoppen, som sammen med snekkersjef Bjørn Grønnerud og meg utvikler disse, forteller hun, og fortsetter:

- Vi har også en snekkerstab på opptil åtte personer som jobber på spreng med å få installasjonene på plass og løser utfordringene som måtte dukke opp.

Det som sendes på tv er bare en brøkdel av alt som ligger bak. På skjermen tar som regel en konkurranse bare noen få minutter, mens i virkeligheten tar det rimelig mye lenger tid.

- En konkurranse er delt inn i flere faser: Opprigg av konkurranseinstallasjonene og alt det tekniske, selve konkurransegjennomføringen og nedrigg. Vi har som regel en eller to konkurranser i løpet av en dag, men selve tiden på konkurransegjennomføringen avhenger av hva slags type konkurranse det er, forteller Holbye.

STOR PRODUKSJON: Omtrent 50 personer i crewet må til pers for å få programmet i mål. Foto: Helene Amlie / NRK
STOR PRODUKSJON: Omtrent 50 personer i crewet må til pers for å få programmet i mål. Foto: Helene Amlie / NRK Vis mer

Se og Hør kan naturligvis ikke avsløre hvem som stikker av med seieren i årets sesong, men produsenten kan fortelle at vinneren stikker av med heder og ære.

Matlaging og alkohol

Vi ser som nevnt gjerne «Mesternes»-deltakerne kjempe til svetten spruter, eller i svært lystige lag på kjøkkenet og rundt middagsbordet - ofte med noe godt i glasset. Det er imidlertid langt fra «Ex on the beach»-stemning når norske idrettshelter samles.

- Er det noen begrensninger på alkohol under innspilling?

KLARE TIL DYST: Konkurranseansvarlig Magnus Midttun forklare hvordan konkurransen skal gå for seg. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK
KLARE TIL DYST: Konkurranseansvarlig Magnus Midttun forklare hvordan konkurransen skal gå for seg. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK Vis mer

- Deltakerne bestemmer selv hva de ønsker å drikke til middagen, enten det er et glass vin, brus eller vann, svarer Holbye.

Hun kan også fortelle at deltakerne får servert lunsj der det er konkurranse, men at de selv står for matlaginga til frokost og middag.

Når det kommer til fritid er dette noe det er minimalt av. Når de har det, ønsker de ifølge produsenten som regel å være sammen. Idrettsprofilene får også ta med seg det de ønsker til innspilling, men ingen av dem hadde besøk under tiden på Sørlandet.

- Hvor mye får «Mesternes mester»-deltakere betalt?

MÅTTE TREKKE SEG: Øystein Pettersen skadet seg helt i starten av programmet. Her fra da han måtte kaste inn årene. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK
MÅTTE TREKKE SEG: Øystein Pettersen skadet seg helt i starten av programmet. Her fra da han måtte kaste inn årene. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK Vis mer

- Vi kommenterer aldri på hva deltakerne får i honorar, konstaterer hun.

Første gang i Norge

Vanligvis spilles NRK-programmet inn i langt varmere strøk, som regel sydover. I år fant imidlertid innspillingen sted her til lands, nærmere bestemt på Sørlandet. På spørsmål om det har vært mange utfordringer, eller lettere, svarer Holbye følgende:

GIR ALT: Det kan umulig være lett å holde følge med tidligere toppidrettsutøvere. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK
GIR ALT: Det kan umulig være lett å holde følge med tidligere toppidrettsutøvere. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK Vis mer

- Det har vært både lettere og vanskeligere. Det er klart at det letter arbeidet når de aller fleste vet hva «Mesternes mester» er og hva vi trenger. Samtidig er det mye mer utfordrende å holde utviklingen av programmet hemmelig, etter hvert som én og én deltaker ryker ut.

- Når vi produserer i utlandet, kan de utslåtte deltakerne bo på et eget hotell og gå fritt rundt i området. I Norge må vi ta grep for å unngå at resultatene blir avslørt og også prøve å skjerme konkurranseområdene så godt vi kan, fortsetter hun.

Produsenten påpeker riktignok at de har vært heldige, og opplevde at lokalbefolkningen var solidariske med prosjektet. Ifølge Holbye ville ikke folk vite resultatene, men heller følge med på skjermen og heie frem sine favoritter.

GOD STEMNING: Klatrer Magnus Midtbø med produksjonen og de andre deltakerne etter konkurranse. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK
GOD STEMNING: Klatrer Magnus Midtbø med produksjonen og de andre deltakerne etter konkurranse. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK Vis mer

- Den største utfordringen i Norge er været. Det er mange ekstra hensyn å ta i dårlig vær, innrømmer hun, og legger til:

- Men vi har noen av de beste og mest erfarene fagfolkene i bransjen i «Mesternes mester»-crewet, så til tross for noen dager med mye vind og regn, løste vi disse utfordringene.

REKORD: Slik så det ut da Johann Olav Koss satte rekord i den beryktede 90-graderen. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK
REKORD: Slik så det ut da Johann Olav Koss satte rekord i den beryktede 90-graderen. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon TV/NRK Vis mer

Om suksessen vil bli lagt til Norge fremover også er imidlertid ikke klart, men man skal ikke se bort fra at en ny produksjon også vil finne sted innenfor landets grenser også i år.

- Etter den positive erfaringen med å produsere i Arendals-området, er vi trygge på at det er mulig å gjennomføre en ny sesong her. Det er jo høyst uvisst når det åpnes for utlandsreiser, så det er ikke utenkelig at vi blir værende i Norge i år, forteller hun.

Foreløpig er det bare to deltakere som har røket ut av konkurransen, Øystein «Pølsa» Pettersen på grunn av skade, og Genette Våge som tapte årets første nattest. De utslåtte deltakerne får altså ikke bo på hotell slik de vanligvis gjør, men tilbrakte derimot tiden på idylliske Nes gård.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen stjernen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer