Leah Remini:

Scientologikirken raser mot stjernen etter knivdrap

Retter skyld mot «Kongen av Queens»-stjernen etter brutalt drap i Australia.

FÅR SKYLDEN: En talsperson for Scientologikirken gir skuespiller Leah Remini (midten)og TV-selskapet A&E Networks skylden for et brutalt drap. Her er Remini på «Second Act»-etterfest i desember sammen med Vanessa Hudgens og Jennifer Lopez. Foto: NTB scanpix
FÅR SKYLDEN: En talsperson for Scientologikirken gir skuespiller Leah Remini (midten)og TV-selskapet A&E Networks skylden for et brutalt drap. Her er Remini på «Second Act»-etterfest i desember sammen med Vanessa Hudgens og Jennifer Lopez. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

En 16 år gammel gutt er tiltalt for å ha knivstukket og drept en 24 år gammel taiwansk mann med en 25 cm lang kjøkkenkniv i Sydney, Australia.

Både offeret og gjerningspersonen er tilknyttet den omstridte Scientologikirken. Dette melder The Guardian.

Nå skylder kirken på «Kongen av Queens»-skuespiller Leah Remini for angrepet.

Det er The Hollywood Reporter som skriver om den betente konflikten. Offeret var ifølge dem sikkerhetsvakt i kirken.

Han skal ha ledsaget en kvinnelig scientolog på vei til en av kirkens «renselsesseremonier» da gjerningspersonen knivstakk ham i nakken. Han døde senere på sykehuset, skriver Sydney Morning Herald.

Kritisk dokumentar

I 2016 produserte det amerikanske TV-selskapet A&E Networks dokumentarserien «Leah Remini: Scientology and the Aftermath». Remini ble medlem av Scientologikirken sammen med sine foreldre i 1979, og var medlem helt til 2013.

Da brøt hun ut, og ble en uttalt kritiker av det svært omstridte trossamfunnet. Serien handler om hennes og andres erfaringer. Mike Rinder, som var seniordirektør i kirken til han brøt ut i 2007, bidrar også.

- Mesteparten av livet mitt har jeg bare vist fram en plettfri versjon av meg selv. Det var slik scientologikirken ville ha det. Men det vil jeg rette opp i nå, sa Remini til Dagbladet i desember.

TV-stjernen fortalte også at hun mener flere av dem som har bidratt til showet satte seg selv i fare.

- Vi er utrolige takknemlige for at de har tatt så mange sjanser. Det har vært fantastisk mye positiv respons i ettertid, og mange kommer opp til meg i dag fordi de har sett serien. De sier at de aldri hadde forestilt seg hvor ille det var.

Remini anklager også skuespillerkollega Tom Cruise for å være klar over overgrep som angivelig skal ha blitt begått i kirken.

- Ondsinnet religiøst hat

11. januar mottok direktør Paul Buccieri i A&E Networks et brev fra Karen Pouw. Pouw har vært Director of Public Affairs i Scientologikirken siden 1993, og fungerer som deres internasjonale talsperson.

Pouw skriver ifølge The Hollywood Reporter at den australske gjerningspersonen «lirte av seg ondsinnet religiøst hat og propaganda, egget opp av A&E og Leah Reminis serie».

I brevet påstås det også at A&E «i årevis har ignorert advarsler om at serien til Leah Remini inspirerer fordommer og vold».

Det står også at gjerningspersonen tidligere har truet med å «brenne ned kirken», og at han var inspirert av et nettsted der A&E-medarbeidere hadde bidratt, og der dokumentarserien var linket til.

«Dere er klar over hva dere har holdt på med. Hensikten deres har vært å skape hat og tjene penger på det. Nå har noen blitt myrdet. Deres likegyldighet, besettelse og oppfordringer til hat forårsaket dette drapet», står det videre.

Tom Cruise er kjent for å gjøre mange av sine egne stunts i filmene sine. Her er han på rød løper for Mission Impossible 5, der han blant annet hang fra et fly. Vis mer

Omstridt seremoni

Det er foreløpig uklart hva som motiverte drapet. Renselsesseremonien gjerningsmannens mor var på vei mot - ofte kalt «the Purification Rundown», «the Purif» eller «Hubbard-metoden» etter kirkens grunnlegger L. Ron Hubbard - er et omstridt rituale.

Deltakere tilbringer opptil fem timer om dagen i varme badstuer, og inntar store mengder vitaminer og andre kosttilskudd.

Verken Scientologikirken eller Remini har foreløpig kommentert saken. En talsperson for A&E sier til The Hollywood Reporter at de ikke har noen kommentar til Pouws brev.

Scientologikirken ble stiftet i 1952 av science fiction-forfatter L. Ron Hubbard.

Tross utallige kontroverser opp gjennom årene, har kirken fortsatt en rekke profilerte talspersoner, deriblant skuespillere som Tom Cruise, John Travolta og Kirstie Alley, ifølge Business Insider.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: I hardt vær etter nytt bilde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer