KREFTIKON: Den tidligere modellen og skuespilleren Julie Ege er døde etter å ha kjempet mot kreften i 22 år. Hun ble 64 år gammel.  Foto: SCANPIX
KREFTIKON: Den tidligere modellen og skuespilleren Julie Ege er døde etter å ha kjempet mot kreften i 22 år. Hun ble 64 år gammel. Foto: SCANPIX Vis mer

Satte ansikt til kreftsaken

Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel takker Julie Ege.

SEHER.NO: Julie Ege (64) døde tirsdag 29. april etter å ha kjempet mot kreften i 22 år. Onsdag har mange mottatt nyheten om en av våre største internasjonale stjerners bortgang med sjokk og sorg.

- Hun var med på å sette et ansikt til kreftsaken, og bidro til å fjerne tabuene rundt det, forteller generalsekretær i Den Norske Kreftforening, Anne Lise Ryel til Seher.no.
I 2002 stilte den forhenværende Bond-piken opp på forsiden av Dagbladets Magsinet, der hun viste sitt bortopererte bryst etter å ha blitt diagnostisert med brystkreft.

Ryel mener at det at kjentfolk stiller opp i slike sammenhenger styrker menneskers oppmerksomhet mot sykdommen.

- Det å stå frem og fortelle sin historie på godt og vondt er et tøft valg, men det bidrar enormt til at folk forstår at dette er en sykdom som kan ramme alle. Selv om du er velstående og suksessrik gjør ikke det deg immun mot kreft, forteller hun.

På spørsmål om kreftforeningen vil oppfordre flere kjentfolk til å stå frem svarer hun:

- Det er en sak folk må ta og føle på selv. For noen kan det være en stor belastning med for mye oppmerksomhet rundt seg selv som person, og derfor også vil skåne sine pårørende. For andre er det fint å kunne personifisere problemet, og også en lettelse og kunne fortelle om det. Uansett er jeg utrolig takknemlig ovefor alle som bidrar til å gi kreftsaken et ansikt, sier Ryel.

Kreftforening-generalen legger ikke skjul på at kjentfolk som står frem er til enorm hjelp for fremtidig kreftforskning.

- Budskapet når frem til flere mennesker, og resulterer i enda større mediedekning av temaet. Budskapet kommer bedre frem, forteller hun.

Hun kan også fortelle at siden Julie Ege stilte opp på den omtalte forsiden, merket kreftforeningen mer pågang på krefttelefonen enn tidligere.

- Vi registrerer flere mennesker som tar kontakt, og at folk har lettere for å snakke om det.

Tilfeller som dette har ført til at det blir satset mer på kreftforskning enn bare for 10 år siden. Hvert år blir det nå brukt 120 millioner kroner på kreftforskning.

- Antallet mennesker som blir friske fra brystkreft ligger nå på mellom 75 og 80 prosent. Tidligere lå antallet på 40-50 prosent, informerer Ryel.

Grunnen til det er at legene har blitt flinkere til å stille riktig diagnose, folk drar til legen og oppdager symptomene tidligere og at informasjonen rundt brystkreft er mer tilgjengelig.

- Vi blir eldre enn før og derfor blir det også registrert flere tilfeller av kreft. Heldigvis er vi kommet så langt at mange flere enn før overlever kreften etter også å ha levd med det i mange år.