Satt med filmscener som kopierte virkeligheten

Regissør Alexander Eik jobbet med filmeksplosjonen da det smalt i regjeringskvartalet - løp ut og filmet de ekte scenene.

STJERNER PÅ FILM: Alexander Eik (t.h.) jobbet med noen av de største stjernene på «I mørket er alle ulver grå» – blant dem Trond Espen Seim (Varg Veum) og Ane Dahl Torp. Foto: Morten Eik
STJERNER PÅ FILM: Alexander Eik (t.h.) jobbet med noen av de største stjernene på «I mørket er alle ulver grå» – blant dem Trond Espen Seim (Varg Veum) og Ane Dahl Torp. Foto: Morten Eik Vis mer
SEHER.NO: I går kveld var det premiere på den tiende og foreløpig siste filmen om privatetterforsker Varg Veum, hvor skuespillerinne Ane Dahl Torp viste fram babymagen i en tettsittende kjole. Den ble spilt inn i vår, og 22. juli satt Alexander Eik og klippet filmen – da virkeligheten overgikk fiksjonen.

- Jeg ble dypt sjokkert og rystet. I mange dager etter bombeangrepet klarte jeg ikke å jobbe med filmen. Vi satt rett og slett med scener som kopierte virkeligheten, sier Eik til Seher.no.

I den ferskeste og hittil mest påkostede filmen om Varg Veum - «I mørket er alle ulver grå» – går en bombe med gigantisk sprengkraft av i et fabrikkbygg på Sotra utenfor Bergen.

- Vi drev og klippet i eksplosjonsscenene 22. juli, da det smalt utenfor vinduene. Vi satt og jobbet bare 200 meter fra regjeringsbygget, sier Eik.

I filmen er eksplosjonen så kraftig at vegger og vinduer rister helt inn til sentrum av Bergen, der «Varg Veum» (Trond Espen Seim) bor med sin gravide samboer «Karin» (Lene Nystrøm).

Varg og Karin reagerer med vantro og undring på smellet - akkurat som svært mange gjorde i virkelighetens Oslo.

- På kontoret der vi satt og jobbet med nettopp film-eksplosjonen, ble vi lammet. Vinduene klirret, ting datt ned fra hyller og vegger. Opplevelsen var så sjokkerende at klipperen utbrøt: «Var det vår eksplosjon?».

Konsekvensene ble på dramatisk vis lik scenene som Alexander Eik nylig hadde regissert på filmsettet. I filmens Bergen får vi vite at mange menneskeliv er gått tapt, at fabrikken er sprengt med overlegg, og at en vekter i uniform antas å ha begått ugjerningen.

I virkelighetens Oslo har en uniformert gjerningsperson sprengt regjeringsbygget, og mange uskyldige er drept eller skadet.

Alexander Eik gikk rett bort til regjeringskvartalet med et kamera etter bombeangrepet. Han begynte automatisk å filme både ofre og materielle ødeleggelser.

Klippene Eik filmet, ble de første levende bildene som kom ut på TV fra regjeringskvartalet.

- Da vi ble kommandert ut av området, ga jeg klippene mine til NRK. Den første timen var det kun mine klipp som ble vist på TV, opplyser Eik.

Også BBC viste regissørens dokumentasjon.

Da Alexander Eik gikk gjennom det han hadde filmet i regjeringskvartalet, fikk han en fysisk reaksjon:

- Noe av materialet var så skremmende likt scener vi hadde spilt inn til filmen, at jeg fikk gåsehud over hele kroppen. Jeg vil ikke gå nærmere inn på det. Folk kan tenke selv, sier Alexander Eik til Seher.no.

Der og da ble det åpenbart for regissøren at han måtte utelate sentrale scener fra filmen. Andre scener måtte klippes dramatisk om.

- «I mørket er alle ulver grå» er blitt en film som tar tilbørlig hensyn til ofre og pårørende etter bomben i regjeringskvartalet, sier Eik.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på 2255@shf.no, ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Bekrefter dette kjærlighetsryktene?