Gunhild Stordalen:

- Satire på sitt beste

Gunhild Stordalen hyller Netflix-suksessen.

FAN: Gunhild Stordalen mener filmskaper Adam McKay treffer spikeren på hodet i klimakomedien «Don't Look Up». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAN: Gunhild Stordalen mener filmskaper Adam McKay treffer spikeren på hodet i klimakomedien «Don't Look Up». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Katastrofefilmen «Don't Look Up» ble raskt en av Netflix' mest sette filmer, etter at den 9. desember ble sluppet på strømmeplattformen.

Regissør Adam McKay er tidligere kjent for sine satiriske og politiske komedier. «The Big Short» fra 2015 tar for seg finanskrisen i 2008, og «Vice» fra 2018 er en biografisk film om den tidligere amerikanske visepresidenten Dick Cheney.

I «Don't Look Up» står menneskeheten ovenfor en eksistensiell trussel: En komet er på vei mot planeten.

Filmen følger to astronomer, spilt av Leonardo DiCaprio og Jennifer Lawrence, i sitt forsøk på å overbevise samfunnet om krisens omfang.

Gunhild Stordalen (43) mener filmen er «satire på sitt beste», fordi den klarer å peke på samfunnets manglende evne til å ta innover seg katastrofen som er i ferd med å ramme oss i den virkelige verden.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

Tett opp mot virkeligheten

- Filmen får fram hva som faktisk kreves – av mot, stahet, kreativitet, menneskelighet – for å mobilisere til handling, sier Stordalen til Dagbladet.

Hun er stifter av EAT, en ideell organisasjon som siden 2013 har jobbet med å forandre det globale systemet for matproduksjon. Målet er å gjøre mat mer tilgjengelig, sunnere og bærekraftig for miljøet.

Før jul inviterte Gunhild Stordalen Dagbladet hjem til seg, der hun demonstrerte hvordan man i matveien kan bidra i klimakampen.

Stordalen mener de mest frustrerende øyeblikkene i «Don't Look Up» ligger tett opp til virkeligheten.

RØRENDE ØYEBLIKK: Petter Stordalen ga følgerne sine et innblikk fra da han barberte hodet til Gunhild i sykesengen. Video: Instagram / NTB Scanpix. Klipp: Helén Skogstad / Ørjan Ryland Vis mer

- Møtene på presidentens kontor er spinnville, men dessverre ikke så langt unna hvordan slike møter faktisk kan være, sier hun.

Stordalen håper mottakelsen filmen har fått er et tegn på at vi går lysere tider i møte. Hun mener utviklingen går for sakte, men at det likevel er flere positive ting som er i ferd med å skje.

«DAILY RIP»: Talkshow-vertene i «Don't Look Up» har vansker for å se alvoret i kometen. Foto: Niko Tavernise / Netflix
«DAILY RIP»: Talkshow-vertene i «Don't Look Up» har vansker for å se alvoret i kometen. Foto: Niko Tavernise / Netflix Vis mer

- Jeg har stor tro på at vi er i ferd med å mobilisere til de nødvendige skiftene vi faktisk må ha, og som må skyte fart i dette tiåret, om vi skal unngå klimakatastrofe.

- Verden klarte jo å mobilisere skikkelig mot corona, så hvorfor ikke klima?, sier miljøvernforkjemperen.

OM KJÆRESTEN: Denne uken er Petter Stordalen blant kjestene på «Senkveld», og der åpner han opp om kjæresten. Video: TV 2 Vis mer

- Vi har bare dette tiåret

Dagbladets anmelder, Christopher Pahle, skrev i sin anmeldelse at filmen er «til å bli vettskremt av», og at beskrivelsene av «menneskene, reaksjonsmønstrene og det moderne mediebildet» i filmen er «skremmende troverdige»

Flere anmeldere har imidlertid kritisert «Don't Look Up» for å være trangsynt og nedlatende, og bare appellere til et liberalt publikum. David Fear i Rolling Stone mener blant annet at filmen ikke nødvendigvis holder mål som satire, bare fordi den insisterer på å fortelle publikum at de må «våkne opp».

FORLOVET: Emilie Stordalen har forlovet seg! Det tok hele familien del i. Video: TV 2 Vis mer

Gunhild Stordalen mener derimot filmen er god på å kritisere den sittende makta. Hun tror budskapet kommuniseres effektivt: At politisk endring i klimakampen krever mer enn en kampanje om at vi må lytte til vitenskapen.

- For heltene greier jo ikke å redde verden fra katastrofen til slutt. Ergo kreves det en mer gjennomgripende strategi, sier Stordalen.

Hun mener løsningen på problemet er kompleks.

- Kapitalismen må temmes, og vi må ha klare kjøreregler for hvordan man skal få lov til å tjene penger i en verden som må omstilles – fundamentalt og ganske så raskt.

Stordalen mener en liten bekymring for framtida er ikke lenger holder, hvis vi skal unngå de verste skadene på planeten.

TABBE: Petter Stordalen blir gjort oppmerksom på en liten detalj VED det nye hotellet hans på Hasle i Oslo som gjør at han bryter ut i latter. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Video: Julie Tran / Signe Stenersen. Vis mer

- Det holder ikke lenger å være generelt litt bekymret for utviklingen. Vi må ta tak nå. Hver dag teller. Hvis ikke blir vi truffet av klimakometen. Den har kurs rett på oss, og vi har bare dette tiåret på oss til å gjøre noe med det, sier hun.

LES OGSÅ: - Har båret på en sorg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer