«The Crown» sesong 2

Sannheten bak konflikten mellom dronning Elizabeth og Jackie Kennedy

La virkelig prins Philip an på førstedamen?

CELEBERT SELSKAP: President John F. Kennedy og førstedame Jackie Kennedy var faktisk i Buckingham Palace på besøk hos dronning Elizabeth II i 1961. Men om besøket foregikk akkurat slik som det blir presentert i serien, er en helt annen sak. Foto: AP / NTB scanpix
CELEBERT SELSKAP: President John F. Kennedy og førstedame Jackie Kennedy var faktisk i Buckingham Palace på besøk hos dronning Elizabeth II i 1961. Men om besøket foregikk akkurat slik som det blir presentert i serien, er en helt annen sak. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Den populære britiske tv-serien «The Crown», et historisk drama som handler om dronning Elizabeth IIs første regjeringsår, har nylig hatt premiere på sin andre sesong.

Da første sesong av «The Crown» kom, rullet Dagbladets anmelder en femmer og kalte den «Game of Thrones» med tweed og Rolls- Royce.

Claire Foy (25) spiller dronning Elizabeth II som vi følger fra bryllupet i 1947. Serien tar for seg hvordan den regjerende monarkens liv er blitt preget av både hell og uhell.

Nå skaper serien overskrifter verden over, på grunn av måten den skildrer en betent konflikt mellom to sterke, kjente og historiske damer.

Ettersom dronning Elizabeth er en høyst reell person, og serien skildrer hennes liv som ung tronfølger har det også reist seg spørsmål om hvilke av hendelsene vi ser i «The Crown» som har rot i virkeligheten, og hvilke som er rent oppspinn.

FORMELT: Claire Foy og Matt Smith i rollene som dronning Elizabeth og prins Philip. Serien er blant annet kjent for sin visuelle stil og vakre kostymer. Foto: NTB Scanpix
FORMELT: Claire Foy og Matt Smith i rollene som dronning Elizabeth og prins Philip. Serien er blant annet kjent for sin visuelle stil og vakre kostymer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spoiler-advarsel: Se deg opp på de siste episodene av «The Crown», så kan du trygt lese videre her!

«Dear Mrs. Kennedy»

Episoden ved navn «Dear Mrs. Kennedy» er den åttende i sesong to. Handlingen er lagt til 1961, og Storbritannia er i ferd med å miste sin fordelaktige posisjon i verden.

Dronningen og prins Philip tar imot den amerikanske presidenten John F. Kennedy og hans kone, førstedame Jackie Kennedy i sin residens i London. Men møtet blir ikke framstilt som særlig vellykket.

Først fornærmer Kennedy-paret dronningen ved å titulere henne feil. Siden legger prins Philip an på Jackie Kennedy, noe som selvsagt får Elizabeth til å reagere med sjalusi.

Jackie Kennedy topper det hele med gå bak ryggen til dronning Elizabeth og kalle henne for «en middelaldrende kvinne så uinteressant, uintelligent og lite bemerkelsesverdig at Storbritannias nye, reduserte maktposisjon i verden ikke kom som noen overraskelse, men var heller uunngåelig».

FØRSTEDAME: Møtet mellom førstedame Jacke Kennedy og dronning Elizabeth skal ha blitt fremstilt som ikke særlig vellykket. Foto: NTB Scanpix
FØRSTEDAME: Møtet mellom førstedame Jacke Kennedy og dronning Elizabeth skal ha blitt fremstilt som ikke særlig vellykket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fru Kennedy kaller Buckingham Palace for «annenrangs, falleferdig og trist», en «sliten institusjon uten plass i den moderne verden».

Men sa hun det i virkeligheten?

«En prøvende affære»

Det er ingen tvil om at de to møttes i juni 1961, og at de sammen med sine respektive ektemenn spiste middag på Buckingham Palace.

SESONG TO: I desember kan du se sesong to av «The Crown». Video: Netflix Vis mer

Ifølge nettstedet The Telegraph skrev fotografen Cecil Beaton i ei av sine dagbøker at Jackie synes møtet var en prøvende affære: hun skal ha betrodd seg til ham og sagt at hun ikke var særlig imponert over palassets innredning, og heller ikke over Elizabeths klær - eller hårstil.

Det skal også være en grad av sannhet i at Elizabeth hadde et noe bittert forhold til sine amerikanske gjester. Den ferske dronningen skal ha blitt skremt av hvor sofistikerte og glamorøse Kennedy-familien var.

En venn av Jackie, forfatteren Gore Vidal, har fortalt i boka «America's Queen» at den amerikanske førstedama hadde foreslått flere gjester til middagsselskapet i 1961, blant annet sin egen søster, prinsesse Lee, og hennes mann, polske prins Stanislaw Radziwill.

De to hadde begge vært gift flere ganger før, og på grunn av den kulturelle moralen som rådde på den tida, ville Elizabeth egentlig ikke invitere dem.

- Dronningen fikk sin hevn

Men dronningen ga etter, og ekteparet Radziwill fikk komme på middag. Prinsesse Margaret og prinsesse Marina av Kent, derimot, som fru Kennedy også hadde ønsket å sette på gjestelista - de fikk ikke komme.

Da skal Jackie ha påpekt, ifølge Gore Vidal:

- Dronningen fikk sin hevn. Ikke Margaret, ikke Marina. Ingen, bortsett fra hver eneste landbruksminister fra Samveldet som de kunne finne. Dronningen var ganske vanskelig å ha med å gjøre.

Fru Kennedy skal også ha sagt at hun visste at Elizabeth «mislikte» henne, og at prins Philip var hyggelig, men en nervøs type - og at hun ikke kunne føle noe som helst slags bånd mellom dronninga og hennes gemal.

I «The Crown» blir dronning Elizabeth både fornærmet og sjalu da nyheten om Jackies fornærmelser kommer henne for øre, men bruker situasjonen til å hevde seg.

- Vel, da må vi be henne komme tilbake hit, sier rollefiguren iskaldt i tv-serien.

NETFLIX-SERIE: «The Crown» handler om en ung kvinne som tar kronen i Storbrittania. Ikke av fri vilje, men av plikt. Video: Netflix Vis mer Vis mer

Møttes faktisk igjen

I virkeligheten møttes de to faktisk én gang til, nærmere bestemt i mars 1962. Jackie var på besøk hos sin søster i London, og ble invitert til lunsj av dronning Elizabeth. Men lite er kjent om hva som ble sagt mellom de to den gangen.

- Jeg føler ikke jeg kan si stort annet om dette enn at jeg er takknemlig, og at hun var svært sjarmerende, sa Jackie Kennedy til det enorme pressekorpset som fulgte henne på veien tilbake fra Buckingham Palace.

Jackies ektemann, John F. Kennedy, fikk kun besøkt dronning Elizabeth den ene gangen. Han ble drept 22. november 1963, to år etter at de første gangen møttes til middag på Buckingham Palace.

Noen uker etter besøket i 1961, sendte han ifølge CNN en bursdagshilsen til dronningen, hvor han også benyttet anledningen til å takke for mottakelsen:

- Jeg vil samtidig si hvor takknemlig jeg og min kone er for den hjertelige gjestfriheten som Deres Majestet og prins Philip viste oss da vi besøkte London sist mandag. Vi vil alltid sette pris på minnene fra den herlige kvelden, skrev han.

LES OGSÅ: Kan velge «Baywatch»-stjerne til brudepike

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer