OPPKLART: Kanye West og Taylor Swift har aldri vært bestevenner, men de siste årene har de virkelig vært bitre fiender. En lekket telefonsamtale mellom de to viser nå at en av partene har løyet helt siden 2016. Her er duoen fotografert sammen med Jay Z og Kim Kardashian i 2015. Foto: NTB scanpix
OPPKLART: Kanye West og Taylor Swift har aldri vært bestevenner, men de siste årene har de virkelig vært bitre fiender. En lekket telefonsamtale mellom de to viser nå at en av partene har løyet helt siden 2016. Her er duoen fotografert sammen med Jay Z og Kim Kardashian i 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kanye West og Taylor Swift

Sannheten avslørt: - Flau og forskrekket

Etter flere år med påstander, er katta ute av sekken.

Publisert

Det har vært en av popkulturens store mysterier de siste årene. Etter en saftig feide, som begynte med at Kanye West (42) ga ut en låt og som endte med at Taylor Swift (30) forsvant fra sosiale medier, har spørsmålene vært mange. Hva var det som egentlig skjedde mellom de to superstjernene?

NOTORISK TALE: Det var under MTV Video Music Awards i 2009 at Kanye West avbrøt Taylor Swifts takketale for å utrope Beyoncé som den verdige vinneren. Foto: NTB scanpix
NOTORISK TALE: Det var under MTV Video Music Awards i 2009 at Kanye West avbrøt Taylor Swifts takketale for å utrope Beyoncé som den verdige vinneren. Foto: NTB scanpix Vis mer

Wests opptrinn på VMA-utdelingen i 2009, da han stormet scenen mens Taylor Swift mottok pris for årets beste musikkvideo, er sakens begynnelse, men det skulle altså bli så mye verre. Konflikten er mangefasettert, og har bydd på alle slags vendinger. Mer om det senere.

Nå har det derimot dukket opp beviser som en gang for alle viser at Swift faktisk var den som hadde rett hele tiden. Det skriver flere medier, deriblant BBC.

TALENTFULL: North West stjal showet under pappa Kanye West sitt moteshow i Paris. Video: Rød Løper Vis mer

Slibrige svar

Før vi ser på den nye lekkasjen, som altså avslører at ekteparet Kardashian West har løyet, er det nødvendig å se på litt forhistorie. Da artisten holdt på med sitt «Life of Pablo»-album, som kom ut i februar 2016, bestemte han seg for å lage låten «Famous». På denne går han hardt ut mot flere, men kanskje særlig Taylor Swift.

Han rapper om at de to muligens kan ha sex, og han omtaler henne som en «bitch», eller kjerring. Det ble imidlertid hevdet at Swift var informert om dette på forhånd, så da hun gikk hardt ut mot West da låten kom ut, oppsto det full forvirring.

Swift mente at hun aldri hadde fått forelagt tekstbiten hvor hun omtales som en «bitch», noe rapperens kone, Kim Kardashian West (39), reagerte sterkt på. I et intervju med GQ sa hun at Swift var informert på forhånd, og at hun syntes det var merkelig at Swift plutselig skulle spille offeret. Samtidig kalte hun Swift for «en slange» på Twitter, etterfulgt av flere slangeemojier.

Kardashian la så ut en snutt av en telefonsamtale Swift og West hadde om låten. Den bekreftet derimot aldri at Swift hadde godkjent teksten, men det ble i hvert fall tydelig at de to hadde hatt en dialog om låten. Swift svarte skarpt igjen:

«Hvor i denne videoen sier Kanye til meg at han skal kalle meg 'that bitch' i sangen? Det eksisterer ikke fordi det aldri skjedde», skrev hun, samtidig som det angivelig var snakk om et potensielt søksmål mot ekteparet.

EN ÆRLIG SWIFT: I Netflix-dokumentaren «Taylor Swift: Miss Americana» får man se en annen side av den populære artisten. Video: Netflix Vis mer

Tatt i løgn

Ingenting ble bedre av at West i låtens musikkvideo valgte å ha med en naken voksdukke av Swift. West har, sammen med kona, en enorm følgerskare. Det har Swift også. Disse begynte å angripe hverandre, og det ble til slutt så mye for «Blank Space»-sangeren at hun bestemte seg for å slette sosiale medier.

Siden den gang har krigen primært pågått mellom fansen, men det er ingen tvil om at feiden har risset seg inn som en av populærkulturens største og mest mystiske.

Nå har derimot sannheten dukket opp - nærmest ut av det blå. I løpet av helgen valgte noen å lekke store deler av den famøse telefonsamtalen på nett, skriver BBC.

Variety har transkribert den 25 minutter lange samtalen, som viser at det Swift har stått på hele tiden stemmer: Kanye West forela aldri overfor henne at han skulle kalle henne «bitch». Store deler av samtalen ble brukt på å diskutere hvorvidt han kunne si i sangen at hun skyldte ham sex, eller at de to kunne ligge sammen.

Swift syntes det var heller uskyldig, og det virket som hun var med på leken.

- Jeg er glad for at det ikke er slemt. Jeg sier jo at det er gøyalt og at jeg elsker det, men … Jeg tror jeg må tenke litt på det, sier hun i samtalen om sexlinjen.

KRITIKK: Det blir dårlig stemning rundt bordet når Kardashian-familien får vite at Kanye West har sendt en kritisk melding til Kris Jenners kjæreste, Corey. Video: TV 2. Vis mer

Svarer

Det er ikke kjent hvordan samtalen dukket opp på nett, eller hvorfor. Det er heller ikke kjent om de 25 minuttene er den fulle samtalen de to artistene hadde i telefonen den gangen.

Den har i hvert fall gått sin seiersgang på nett, og på Twitter diskuterer fansen igjen ivrig om hvem som faktisk har hatt rett her.

Kardashian gikk natt til tirsdag amerikansk tid ut og kommenterte det lekkede klippet på Twitter. Gjennom en rekke Twitter-meldinger gikk realitystjernen nemlig hardt ut mot det hun mente var «egoistisk» tankegang fra sangerens side.

«Taylor Swift har valgt å dra opp en gammel utveksling - som på dette tidspunktet føles veldig egoistisk gitt de millionene av ekte ofre som sliter akkurat nå.»

«Jeg følte ikke behovet for å kommentere for noen dager siden, og jeg er faktisk flau og forskrekket av å gjøre det nå, men fordi hun fortsetter å snakke om det føler jeg at jeg ikke har noe annet valg enn å respondere siden hun faktisk lyver.»

«For å være ærlig, det eneste problemet jeg noensinne hadde rundt situasjonen var at Taylor løy gjennom agenten sin som mente at «Kanye aldri ringte for å be om tillatelse...». Åpenbart snakket de sammen, så jeg viste dere det. Ingen har noensinne nektet for at ordet «bitch» ble brukt uten hennes tillatelse.»

Videre hevder hun at klippet aldri ble redigert, før realitystjernen poengterer at dette er siste gang hun snakker om saken. Det kan dermed virke som at rapperens kone står på sitt.

Kort tid før Kardashian valgte å kommentere hendelsene, gikk Taylor Swift selv ut på sin egen Instagram-konto, der hun skrev:

«I stedet for å svare dere som spør hva jeg føler om det lekkede klippet, som beviser at jeg fortalte sannheten hele tida *den samtalen* (dere vet, den som ble spilt inn ulovlig, som noen redigerte og manipulerte for å lure meg og dra meg, familien min og mine fans gjennom et helvete i fire år)... Sveip opp for å se hva som faktisk betyr noe», skriver stjernen på Instagrams historiefunksjon, og ber følgerne sveipe opp for å donere penger til de som lider i den pågående corona-situasjonen.

SVARTE: Taylor gikk selv ut kort tid etter med det som kan se ut som hennes foreløpige siste ord i saken. Foto: Skjermdump Instagram
SVARTE: Taylor gikk selv ut kort tid etter med det som kan se ut som hennes foreløpige siste ord i saken. Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

Kanye West har foreløpig ikke kommentert saken. Før de to kvinnene kommenterte det nye klippet, valgte de begge å komme med diskrete stikk til hverandre i sosiale medier. På Twitter har Kardashian blant annet likt en melding der det står at «videoen ikke viste noe som helst nytt».

KANYE WEST: En kjent talkshowvert så helt annerledes ut etter at Kanye West kledde ham opp i sitt eget merke, YEEZY. Video: Netflix. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Swift valgte på sin side å bruke nettstedet Tumblr i forkant av den offentlige uttalelsen. Der har hun blant annet likt et innlegg der det står: «Hvem fortalte sannheten hele tida?», fulgt av et bilde av Swift som peker på seg selv.

Selv om lekkasjen av samtalen kan virke oppklarende for mange, er nok tvilsomt siste ord i denne saken verken sagt eller tvitret. Mens fansen krangler seg imellom, er hovedaktørene altså stille. Ingen av dem er kjent for å holde tett særlig lenge, så det vil trolig ikke gå lang tid før noen avfyrer det neste skuddet.

LES OGSÅ: - Jeg flytter ut av dette huset

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer