Jay Aston i Bucks Fizz:

Sangstjernen må fjerne deler av tunga

Den tidligere Eurovision-vinneren har fått munnkreft og risikerer å miste taleevnen.

FIKK SJOKKBESKJEDEN: Den engelske artisten Jay Aston (57) bekrefter at hun er rammet av kreft i munnen, og at hun nå må gjennom en operasjon. Foto: NTB Scanpix
FIKK SJOKKBESKJEDEN: Den engelske artisten Jay Aston (57) bekrefter at hun er rammet av kreft i munnen, og at hun nå må gjennom en operasjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1981 ble den engelske artisten Jay Aston (57) verdenskjent da hun vant Eurovision Song Contest med gruppa Bucks Fizz.

I et større intervju med Mirror avslører sangeren, som fortsatt er aktiv på scenen, at hun nå tvinges til å operere bort deler av tunga. Årsaken er at hun er blitt rammet av munnkreft.

Betegnelsen munnkreft omfatter kreft i munnhulen, tunge, mandler, svelg, gommer, spyttkjertler og lepper, ifølge Kreftforeningen.

Saken fortsetter under bildet.

VANT EUROVISION: Den britiske popgruppa Bucks Fizz stakk av med seieren i musikkonkurransen i Dublin i 1981. Her er de originale medlemmene avbildet den gang. Fra venstre: Michael Nolan, Cheryl Baker, Jay Aston og Bobby G. Foto: NTB Scanpix
VANT EUROVISION: Den britiske popgruppa Bucks Fizz stakk av med seieren i musikkonkurransen i Dublin i 1981. Her er de originale medlemmene avbildet den gang. Fra venstre: Michael Nolan, Cheryl Baker, Jay Aston og Bobby G. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Legene har informert Aston om at operasjonen i verste fall kan ødelegge mulighetene hennes for å noensinne kunne opptre på en scene igjen. Dersom man under operasjonen oppdager at kreften har spredd seg, vil finnes det også være en risiko for å miste taleevnen fullstendig, forteller hun.

- Dersom de fjerner mer av tunga mi, tror jeg sjansen for å kunne synge eller snakke igjen er minimal, sier Aston til avisa.

Ikke et alternativ

Årlig blir i overkant av 500 personer i Norge diagnostisert med kreft i munnen og i munndelen av svelget, ifølge NHI.

Knapt 150 personer i Norge dør årlig av kreft i munnhulen og svelget. Ved kreft i tunga, kan det være aktuelt å fjerne enten en del av eller halve tunga.

Aston fikk den knusende kreftdiagnosen av legene for to uker siden. Tidlig diagnose medfører imidlertid at sykdommen i de fleste tilfeller kan behandles med svært godt resultat, skriver NHI.

For 57-åringen er det ikke et alternativ å velge bort operasjonen, til tross for det mulige utfallet om å miste stemmen. I tillegg har hun dattera Josie (15) å tenke på.

- Jeg har en ung datter. Jeg vil se henne vokse opp, gifte seg og få barn. Det første jeg sa etter at jeg fikk diagnosen, var: «Jeg vil være her for henne».

Saken fortsetter under bildet.

FORTSATT AKTIV: Sammen med to av de originale Bucks Fizz-medlemmene, Cheryl Baker og Mike Nolan, har Jay Aston turnert rundt i Storbritannia den siste tida. Foto: NTB Scanpix
FORTSATT AKTIV: Sammen med to av de originale Bucks Fizz-medlemmene, Cheryl Baker og Mike Nolan, har Jay Aston turnert rundt i Storbritannia den siste tida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Håp om å fortsette

Den britiske popgruppa Bucks Fizz ble stiftet samme år som de deltok i Eurovision Song Contest. De klatret helt til topps med låta «Making Your Mind Up», og fikk seinere en suksessfull popkarriere.

Ifølge Evening Standard har gruppa, nå bestående av Aston, Cheryl Baker og Mike Nolan, turnert rundt i Storbritannia den siste tida.

Førstnevnte forteller i intervjuet at Baker og Nolan vil fortsette som duo alene, dersom hun ikke lenger har mulighet til å bidra

- Tanken om å fortsette i bandet, er det som holder meg gående. Jeg trives aller best på scenen med dem, sier hun til Mirror.

LES OGSÅ: - Det har vært smertefullt for ham