TUNG SORG: Kjartan er fortsatt sterkt preget av morens død, 15 år siden. Foto: Jan-Petter Dahl, Se og Hør
TUNG SORG: Kjartan er fortsatt sterkt preget av morens død, 15 år siden. Foto: Jan-Petter Dahl, Se og HørVis mer

Sang for sin døde mor

Kjartan Salvesen mistet moren da han var 16 år. Først ved sønnens fødsel kom han over tapet.

SEHER.NO: Da Kjartan Salvesen (31) vant Idol-finalen i 2004 gjorde han det for moren. Kjartan var bare ni år da moren først oppdaget at hun hadde kreft. Sju år senere får hun et tilbakefall, denne gang med dødelig utfall.

- Det er jo litt klisjé. Men når noe er så sterkt, blir det til at man skriver om det. Snakker om det. Og drømmer om det. Dette har preget meg i 15 år, sier Kjartan Salvsesen i et åpenhjertig intervju med Det Nye.

Den gang reagerte Kjartan med å trekke seg vekk fra familien, han ble veldig aggressiv og lot skolegangen seile sin egen sjø. Vennene ble hans trygge holdepunkt, som Kjartan festet og gråt med.

Etterhvert fant han også trøst i å skrive dikt og spille gitar. I dag synes Idolvinneren selv at han taklet morens sykdom dårlig.

- Derfor sitter jeg og angrer på mye. Alt jeg ikke fikk sagt før hun døde, sier han til bladet.

Først fem år etter morens død klarer han å prate om sorgen.

- Alle de årene fikk jeg så dårlig følelse hver gang jeg hørte kreft eller død, sier han til Det Nye.

På sin nyeste plate "Then Silence" handler mange av tekstene om tapet.

I kveld stiller Kjartan opp på innsamlingsaksjonen "Idol gir tilbake" for å hjelpe til med å skaffe faddere til barn i den tredje verden.

Hans eget liv tok en ny retning da han selv ble far til  sønnen Hugo for to år siden og Kjartan blir pappa for andre gang i mars neste år.

- Å bli pappa brøt ned muren jeg hadde bygd rundt meg. Det tok lang tid før noe som helst betydde noe. Jeg ble ganske kald. Og det er farlig, forteller han.


"Idol gir tilbake" kan du se på TV 2 i kveld fra klokken 20.


LES OGSÅ: Kjartans nye salgstriks