Sandra Lyng: - Jeg ville bare dø

«Idol»-stjernen opplevde grufulle ting i oppveksten. Nå bruker hun egne erfaringer for å kjempe for at unge som sliter psykisk skal få hjelp.

TAPPER: Sandra Lyng er kjent for sitt blide vesen og smittende humør. Nå røper den tapre popstjernen at ungdomstiden slett ikke var noen dans på roser. Foto: Andreas Fadum
TAPPER: Sandra Lyng er kjent for sitt blide vesen og smittende humør. Nå røper den tapre popstjernen at ungdomstiden slett ikke var noen dans på roser. Foto: Andreas Fadum Vis mer

SEOGHØR.NO: Helt siden Sandra Lyng  (29) slo gjennom som en ung og håpefull 16-åring på «Idol» i 2004, har den blide nordlandsjenta vært et stort forbilde for mange.

Nå tar hun et rivende oppgjør med hvordan psykisk helse i Norge behandles som tabu – og forteller selv tappert om sin vonde erfaring.

– Jeg hadde en barndom som var preget av flere grufulle hendelser. Hendelser som jeg ikke forsto, hendelser som ga meg mye vondt, og som forfølger meg ennå, skriver popstjernen i en kronikk i Aftenposten.

Sandra sier hun vil kjempe for at ungdom som sliter psykisk skal få lettere tilgang på hjelp – noe hun selv savnet sårt i oppveksten.

Saken fortsetter under bildet.

2007: Sandra sammen med to andre som har gjort suksess etter «Idol» – Kurt Nilsen og Tone Damli Aaberge. Foto: Espen Solli, Se og Hør
2007: Sandra sammen med to andre som har gjort suksess etter «Idol» – Kurt Nilsen og Tone Damli Aaberge. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

Innlagt

– Jeg er ofte på reise rundt omkring i Norge, og jeg hører og ser mange ungdommer som jeg vet opplever noen av de samme grufulle tingene som jeg har opplevd, fortsetter Sandra i kronikken.

Sangeren har tidligere snakket åpent ut om at hun led av spiseforstyrrelser allerede som 13-åring, og at hun har vært innlagt i opptil fire måneder for psykiatrisk behandling.

– Jeg skal kjempe for at barn og unge skal få tilbud om hjelp uten at det legges merke til, uten at familien absolutt må kontaktes eller bli kjent med kontakten, og jeg vil ha et land hvor alle som trenger å komme raskt til en psykolog, skal få den mulig-heten, skriver Sandra, som ikke ønsker å utdype hendelsene hun referer til ytterligere.

ENDELIG LYKKELIG: Popstjernen er for tiden hodestups forelsket i banksjefen Lasse Joachim Langerud. Foto: Espen Solli, Se og Hør
ENDELIG LYKKELIG: Popstjernen er for tiden hodestups forelsket i banksjefen Lasse Joachim Langerud. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

Trøstespiste

Sandra ble også grovt mobbet gjennom hele oppveksten. Dette medførte at ungjenta utviklet den alvorlige spiseforstyrrelsen bulimi allerede som 13-åring.

– Jeg spiste for å trøste meg selv i situasjoner som var vonde. Det var min måte å takle mobbinga og en ustabil familiesituasjon på. Jeg straffet meg selv fordi jeg tenkte at jeg ikke var god nok, at det var min feil, har artisten tidligere fortalt i et intervju med Dagbladet Magasinet.

Var heldig

FOLKEKJÆR ARTIST: Sandra sjarmerte det norske folk da hun meldte seg på «Idol» for 12 år siden. Lite visste publikum at det skjulte seg mørke følelser
bak det brede tenåringssmilet Foto: Bjørg Bergersen, TV 2
FOLKEKJÆR ARTIST: Sandra sjarmerte det norske folk da hun meldte seg på «Idol» for 12 år siden. Lite visste publikum at det skjulte seg mørke følelser bak det brede tenåringssmilet Foto: Bjørg Bergersen, TV 2 Vis mer

Til TV 2-programmet «God kveld Norge» forteller Sandra at det på et tidspunkt ble så ille at hun ikke så noen utvei. – Jeg var heldig og fikk hjelp. Men det måtte gå veldig langt før jeg fikk det. Det gikk så langt at jeg rett og slett bare ville dø, forteller hun til programleder Dorthe Skappel.

– Jeg var så syk og så langt inne i min egen spiseforstyrrelse at det ikke fungerte i hverdagen. Jeg måtte bli innlagt. Først da fikk jeg hjelp, utdyper Sandra i «God kveld Norge»-intervjuet.

Kjæresten gjør henne lykkelig

Selv om hun har mange vonde år bak seg, ser «Play My Drum»-sangeren nå lyst på tilværelsen.

Sandra er nyforelsket i banksjefen Lasse Joachim Langerud (31).

Det var Se og Hør som først avslørte at de to var et par på slutten av fjoråret.

– Jeg traff Lasse gjennom en
kompis. Vi klikket med én gang, har samme humor og har det veldig gøy sammen. Jeg er absolutt lykkelig, har Sandra tidligere betrodd til Se og Hør.

Her kan du få hjelp:

Selv om alt ser mørkt ut, og du ikke kan se at det er lys i tunnelen, finnes det hjelp og behandling. Det er viktig at du snakker med en du stoler på, og forteller hvordan du har det.

Hvis du føler at du ikke har noen du kan snakke med, kan du ringe til en av hjelpetelefonene. Å snakke med noen kan hjelpe deg å sortere tankene dine slik at du kan få hjelp i den vanskelige situasjonen.


Hjelpetelefoner:
Mental Helse: 116 123
Røde Kors: 800 33 321
Kirkens SOS: 22 40 00 40
Hvis situasjonen er akutt må du ta
kontakt med legevakten der du bor,
eller ringe 113.

LES OGSÅ: Her sjekker Sandra Lyng inn på Hotel Cæsar