Sandra Lyng: - Jeg tenker på de som gruer seg til julemiddagene

Artisten deler åpenhjertig innlegg om spiseforstyrrelser og julefeiring på bloggen sin.

VANSKELIG I JULA: Artist Sandra Lyng har lagt flere år med spiseforstyrrelser bak seg, men glemmer ikke hvordan jula kan være ekstra vanskelig. Det skriver hun åpenhjertig om i et nytt blogginnlegg. Her er sangstjernen på NRJ Music Awards 2015 på Stratos i Oslo i oktober.  Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
VANSKELIG I JULA: Artist Sandra Lyng har lagt flere år med spiseforstyrrelser bak seg, men glemmer ikke hvordan jula kan være ekstra vanskelig. Det skriver hun åpenhjertig om i et nytt blogginnlegg. Her er sangstjernen på NRJ Music Awards 2015 på Stratos i Oslo i oktober. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

SEOGHØR.NO: «Night After Night»-aktuelle Sandra Lyng (28) har vært åpen om at hun slet med bulimi i mange år fra 13-årsalderen.

I 2010 fortalte hun til Seoghør.no at hun var 100 prosent frisk, etter å ha hatt spiseforstyrrelser i ni år.

Selv om den åpenhjertige artisten har lagt de vonde årene bak seg, har hun stor forståelse for at personer med spiseforstyrrelser ofte sliter ekstra i jula.

Mandag publiserte hun et innleggbloggen sin, «Til de som gruer seg til julematen», der dette er tema:

«Jeg sliter ikke lenger med spiseforstyrrelser selv, men jeg tenker på dere der ute som gjør det! Som gruer seg til de store julemiddagene og julekakene det blir forventet at du skal smake på. Jeg vet at for mange med spiseforstyrrelser kan julen være den vanskeligste tiden. For de som sliter med overspising (som jeg gjorde) finne[s] fristelser på jobben, i lunchen, på julebord og julefest» skriver Sandra i blogginnlegget.

Saken fortsetter under bildet.

SJARMERTE: Sandra Lyng ble en nasjonal yndling da hun var med i «Idol» på TV 2 i 2004. På den tiden slet hun med bulimi.  Foto: Werner Juvik, Se og Hør
SJARMERTE: Sandra Lyng ble en nasjonal yndling da hun var med i «Idol» på TV 2 i 2004. På den tiden slet hun med bulimi. Foto: Werner Juvik, Se og Hør Vis mer

Jula som utfordring

Tidligere har den flotte sangeren fortalt til VG at hun pleide å bearbeide de vonde følelsene sine ved å overspise, og at maten var et hjelpemiddel når hun hadde det vondt.

I det personlige blogginnlegget beskriver Sandra hvordan julefeiringen nærmest forsterket symptomene på Bulimia Nervosa:

«Jeg elsket og hatet julen på samme tid. Jeg elsket at godteri og julekaker var tilgjengelig hele døgnet, jeg hatet at jeg ikke klarte å kontrollere inntaket. Som en junkie som bare MÅ ha dopet sitt, MÅTTE jeg ha noe sukkerholdig, mye av noe deilig mat, ett eller annet for å fylle det tomrommet jeg hadde inni meg» forteller hun åpenhjertig.

Seoghør.no har foreløpig ikke lykkes å få tak i Sandra for en kommentar.

Saken fortsetter under bildet.

LYKKELIG: I dag stortrives Sandra Lyng med seg selv. På Se og Hørs Kjendisgalla i november strålte hun sammen med kjæresten Lasse Joachim Langerud. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
LYKKELIG: I dag stortrives Sandra Lyng med seg selv. På Se og Hørs Kjendisgalla i november strålte hun sammen med kjæresten Lasse Joachim Langerud. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

Var tvangsinnlagt

Sandra Lyng er ikke den eneste norske kjendisen som har delt sine erfaringer med spirseforstyrrelser og julefeiring.

Søndag var forfatter Linnéa Myhre (25) blant gjestene i TV3-programmet «Hjem til jul». Der fortalte hun om hvordan hun var tvangsinnlagt i jula for ni år siden:

- Det var cirka et halv år etter at jeg begynte å bli syk, og gikk veldig mye ned i vekt. Vekten var så lav at det ble farlig, så jeg hadde ikke noe valg. Først var det snakk om at jeg skulle være der i én uke, men så ble det en måned og to måneder, og så kom desember, sa Linnéa Myhre i programmet.

Samtidig røpet 25-åringen at hun ikke føler seg frisktmeldt fra spiseforstyrrelsen, og at hun gruer seg litt til alle juleselskapene der mat står i fokus.

Se klippet med Linnéa Myhre fra «Hjem til jul» nedenfor:

LES OGSÅ: - Ble i dårligere form av «Farmen»