Sandemos tøffe oppvekst

Margit Sandemo har mistet fire barn, blitt voldtatt og vært innlagt på psykiatrisk. Likevel har hun et lyst sinn og føler seg som en 50-åring.

TØFF OPPVEKST: Margit Sandemo ble seksuelt misbrukt som liten. Foto: Scanpix
TØFF OPPVEKST: Margit Sandemo ble seksuelt misbrukt som liten. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tøff dame!


SEHER.NO: "Sagaen om Isfolket"-forfatteren Margit Sandemo (82) har trollbundet utallige lesere gjennom sitt forfatterskap. Hennes 168 bøker har solgt for til sammen 36 millioner kroner, men livet hennes har ikke bare vært en dans på roser.


- Ja, jeg mistet fire barn på 40-tallet. De var for tidlig fødte. Da var det selvfølgelig ganske ille - men jeg har en egen evne til å spyle bort alt som er ubehagelig. Jeg glemmer det. Det ligger så mye bortkastet energi i anger og sorg over ting man ikke kan gjøre noe med, forteller den populære forfatteren i et åpenhjertig intervju med Se og Hør Weekend.


Men ikke nok med det. Margit har også blitt voldtatt tre ganger av tre forskjellige menn, men hun sier at hun aldri kunne ha navngitt personene slik Marianne Aulie gjorde med sine angivelige voldtekstmenn.


- Den første voldtekten - da jeg var 7-8, kunne jeg glemme. Jeg fortrengte den. Den andre ødela meg nedentil, og den tredje slo jeg i hjel. Det er lenge siden, og jeg er ferdig med det nå. Skjønt, helt ferdig blir jeg nok aldri - det finnes ord jeg ikke kan uttale, ting jeg ikke kan ta i - som har med drapet å gjøre. Jeg ble aldeles iskald følelsesmessig, og den dag i dag klarer jeg ikke ta imot en klem.


Selvom Nordens mestselgende forfatter har vært gjennom mer enn hva de fleste av oss kan klare å forestille seg er hun ingen skvetten kvinne. Det eneste hun innrømmer å være redd for er rulletrapper, mobiltelefoner og data.


- Jeg har et lyst sinn, gode gener og en hobby som er min jobb. Jeg føler meg eksakt som jeg gjorde da jeg var 50 år, og til sommeren skal jeg rafte igjen, forteller den spreke 82-åringen i intervjuet.


Les resten av det gripende intervjuet med Margit Sandemo i Se og Hør Weekend.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer