UT PÅ TUR: Dromedaren, eller den arabiske kamel som den også kalles, har vært viktig for befolkningen i området i århundrer. Nå er den også en populær aktivitet for turister. Foto: Mads A. Andersen/Se og Hør
UT PÅ TUR: Dromedaren, eller den arabiske kamel som den også kalles, har vært viktig for befolkningen i området i århundrer. Nå er den også en populær aktivitet for turister. Foto: Mads A. Andersen/Se og HørVis mer

Sahara et saftig reisemål

Ørkenlandet Tunisia er en reise verdt, og hva er vel kulere enn å ri på dromedarer i Sahara?

SEHER.NO: I flere timer kjører vi på en rett strekning med sand og tørre planter så langt øyet kan se. Guiden i forsetet har lue på hodet og vinterfrakk liggende over kneet. Gradestokken viser nemlig ikke mer enn nærmere 30 grader, så det er ikke blitt riktig varmt ennå. Sånn er det i Sahara, og sånn er folket som lever i dette klimaet.


Sjåføren kjører i godt over 100 kilometer i timen, men dette må da også være en av verdens mest oversiktlige veistrekninger. Det er umulig å se hvor den ender, veien forsvinner bare i horisonten.


14 dager uten vann
Til slutt når vi målet for ørkenturen, dromedarene. Disse dyrene er vanlig å se i Tunisia, spesielt i ørkenområdene sør i landet. Dromedarer har i lang tid vært viktig for befolkningen her. De transporterer mennesker og varer, og håret kan barberes av og brukes til å veve tepper.


Dromedaren er en studie i seg selv. Den kan gå opptil 14 dager uten vann. Til gjengjeld kan den få i seg nærmere 90 liter vann på ti minutter. Dromedaren kan lukke neseborene i tilfelle sandstorm, og øynene har lange øyevipper som beskytter mot sand i luften.


Besøk huleboerne
Rideturen vår starter hakkede. Dromedaren reiser seg med bakbeina i to raske rykk. Det føles som om hele dyret skal gå i bakken, men før du rekker å bli skikkelig redd, er dromedaren oppe og står.


Du kan være med på en kort ridetur på en halvtime eller flere dagers vandring der du sover i telt om natten. Mer stjerneklar himmel enn her i ørkenen finner du ikke, og solnedgangene er også verdt å skrive hjem om.


På vei til eller fra dromedarene er det en idé å dra innom berberlandsbyen like ved byen Matmata. På en høyslette finner vi en steinørken, der det er mulig å besøke berberboligene som er huler utgravd i fjellet. De fleste er bygget rundt det samme prinsippet: Et gårdsrom cirka seks meter ned i bakken, vanligvis sirkulært, med andre rom rundt dette. Inngangen er ofte en smal tunnel som fører inn til gårdsrommet.
De større ”husene” har forbindelse til flere gårdsrom. Alt er hvitmalt innvendig. Hulene har en deilig temperatur og gir ly for den brennhete sola på utsiden.


Matmata består i store trekk av slike berberhjem, og denne byggemåten gjør det vanskelig å få øye på bebyggelsen selv på nært hold.


På en høyde finner du Matmata Hotell som har adoptert noe av byggestilen til berberne, og som er en liten oase i seg selv. Det er et perfekt sted å bo mens du opplever Saharas unike natur.


Se flere bilder under: