«Sex og singelliv» 20 år:

- Særlig én episode ble banebrytende

Sexolog mener TV-serien «Sex og singelliv» bidro til å gjøre kvinner mer frigjorte.

BANEBRYTENDE: «Sex og singelliv» brøt barrierer på mange måter, da den først rullet over skjermen på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. I juni er serien 20 år. Video: HBO Vis mer
Publisert

TV-serien «Sex og singelliv», om fire venninner i 30-årene i New York, ble banebrytende på mange måter. I sommer er det 20 år siden første episode ble sluppet, og viste historier om singelliv, kjærlighet, vennskap og sex sett fra en, på den tiden, ny vinkel.

Sexolog Gro Isachsen mener «Sex og singelliv» brøt med fordommer på flere måter.

- Jeg tror det ble mye mer greit å være singel for kvinner. Det ble mer «lovlig». Alle idealer var ikke lenger at kvinner skulle bli gift og få barn. Man så at det gikk helt fint å leve på en annen måte, og det ga noen nye idealer, sier Isachsen til Dagbladet.

- I USA var det på den tiden ganske banebrytende å vise single kvinner som også var vellykkede, sier hun.

Historiene om skribenten Carrie, galleristen Charlotte, den sexfokuserte og frittalende PR-agenten Samatha og advokaten Miranda, satte også seksualitet på agendaen på en annen måte enn før, mener Isachsen.

Sexleketøy

- Det var greit å være singel og ha et seksualliv, og nyte det, uten å bli dømt for det. Det ble også mer greit med one night stands, også for kvinner, sier hun.

TAKKET NEI: Under kveldens «Skavlan» forteller skuespiller Kim Cattrall at hun i utgangspunktet nei til rollen som Samantha Jones i «Sex og singelliv». Video: NRK Vis mer

- I tillegg har du dette med sexleketøy. Det var særlig én episode som tok opp dette, og den ble ganske banebrytende for mange. Det ble omtalt på en så naturlig måte, og det ble spøket med, forteller Isachsen.

Hun viser til episoden hvor karakteren Miranda introduserte venninnene til vibratoren «the rabbit». Hele episoden kretser rundt denne vibratoren, og de forskjellige kvinnenes ulike reaksjoner på den.

Isachsen tror serien bidro til at kvinner ble litt mer seksuelt frigjorte, og legger til at den blant annet utforsket forhold mellom litt eldre kvinner og yngre menn.

- Det var på tide, og jeg tror serien løsnet synet på dette ganske betraktelig. Før var det mer sosialt akseptert at eldre menn hadde yngre kvinner, men ikke omvendt, sier hun.

SEERMAGNET: «Sex og singelliv» ble en stor suksess verden over. FOTO: HBO
SEERMAGNET: «Sex og singelliv» ble en stor suksess verden over. FOTO: HBO Vis mer

- Mistet brodden

«Sex og singelliv» gikk i seks sesonger, og er basert på spalten «Sex and the city» av Candace Bushnell i The New York Observer.

Gry Cecilie Rustad, postdoktor ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, mener det viktigste «Sex og singelliv» gjorde var å vise kvinnelig seksualitet på en ny måte, i tillegg til fokuset på det nære vennskapet mellom kvinner.

- De fikk fram i lyset at kvinner er seksuelle vesener de også. Man hadde en hel episode som handlet om dildoen «the rabbit»! Det var veldig sjelden man hadde sett det på tv før. Det var også befriende å se kvinner være nære venner, og så frigjorte, sier hun.

Rustad mener serien var viktig i tv-sammenheng da den kom, men at den etter hvert mistet litt av den nyskapende, kontroversielle brodden.

- Karakterene ender til slutt opp i det normative, og serien ble mer som et tradisjonelt melodrama, sier Rustad, men legger til at flere ting også blir ganske komisk sett med dagens øyne.

- Som Carries økonomi, som helt manglet røtter i virkeligheten. Serien var også en forbrukerfantasi om mote og sko. Den hadde et enormt fokus på forbruk, som i dag blir ganske feil. I en forskertradisjon kan man sette den inn i en postfeministisk diskurs, som mange mener har sterke røtter inn i kapitalismen, sier hun.

Kapitalistisk fokus

Den siste filmen, som er basert på serien, fikk også kritikk fra flere hold for nettopp dette. Skuespiller Cynthia Nixon, som spilte rollen som Miranda, har tidligere uttalt at hun ble skuffet da hun oppdaget hvordan filmen ble.

Det var spesielt én scene som fikk henne til å endre synet på hele serien hun i alle disse årene hadde vært en del av.

- For meg ble det et antiklimaks da jeg så scenen om Carrie som fikk sin rike, suksessfulle mann til å bygge et klesskap for henne. Jeg tenkte: Wow, det er virkelig ikke det man elsker ved denne serien, er det? For det var virkelig ikke det serien handlet om, uttalte hun til Wendy Williams Show, ifølge Independent.

FORELSKET I OSLO: Sarah Jessica Parker skryter av kebaben og gravlaksen hun har spist i den norske hovedstaden, mens Gerard Butler føler seg litt hjemme her. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

For henne handlet serien om styrking av kvinners posisjon, om kvinner som tok sine egne valg og om kvinner som sto opp for seg selv og andre kvinner.

Darren Star, produsent for serien, uttalte også at filmen som bygger på serien ble noe annet.

- Jeg tror filmen til slutt forrådte hva tv-serien handlet om - som var at kvinner ikke trenger å finne lykke fra ekteskap, sa han, ifølge The Independent.

Feministisk

Gry Cecilie Rustad trekker også fram den såkalte Bechdel-testen. For å bestå den må en film eller TV-serie ha mer enn én navngitt kvinnerolle, kvinnene må ha minst en samtale sammen, og samtalen skal i minst ett tilfelle handle om noe annet enn menn.

Testen gir ikke i seg selv et tegn på kvalitet, men er et verktøy for å vurdere hvor ofte kvinnelige karakterer ekskluderes i filmer og TV-serier.

- «Sex og singelliv» besto den testen, sier Rustad.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Åpner seg om spontanabortene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer