Trude Vasstrand:

- Så utrolig dårlig gjort

«Funkyfams» overhode raser mot utfallet av lærerstreiken.

STERKE MENINGER: Trude Vasstrand og datteren Jørgine Massa Vasstrand. Foto: Espen Solli / TV 2
STERKE MENINGER: Trude Vasstrand og datteren Jørgine Massa Vasstrand. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har lærerstreiken skapt både overskrifter og debatt. Over 8000 lærere fra Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund og Norsk Lektorlag streiket i nesten 14 uker, før regjeringen på tirsdag grep inn med tvungen lønnsnemnd.

Regjeringen kan gripe inn med tvungen lønnsnemnd når de mener streiken fører til fare for liv og helse, eller alvorlige samfunnsmessige konsekvenser.

En som har hevet stemmen i debatten, er «Funkyfam»-profil Trude Vasstrand (57), som jobber som lærer på ungdomstrinnet i Ålesund.

FORBANNA: Trude Vasstrand var nominert som årets deltaker på «Gullruten», men oppladningen var langt fra optimal. Video: Rød Løper/TV 2 Sumo Vis mer

- Så sint og fortvilet

Overfor Se og Hør legger ikke Vasstrand skjul på at hun er frustrert over utfallet av streiken.

- Det er helt hinsides at det går an, det betyr faktisk at KS (kommunesektorens organisasjon, journ.anm.) bare kan trenere, sette seg på bakbena og nekte å komme oss i møte og lene seg godt bak og vente på tvungen lønnsnemnd, sier hun.

- Egentlig har vi blitt fratatt vår demokratiske rett til å streike. Den er jo borte. Det har vært litt sånn postapokalyptisk stemning på jobb da vi kom i dag. Jeg grein fra meg i går kveld, jeg var altså så sint og fortvilet og lei meg for jeg tenkte at det bare var så utrolig dårlig gjort, legger hun til.

«FUNKYFAM»: Det ble tårevått da Trude Vasstrand ble nødt til å avlive hunden sin. Reporter: Nora Skavhaug. Video: Luna Lea/ TV 2. Vis mer

- Hva tenker du om argumentene for tvungen lønnsnemnd, at man må tenke på elevene og deres psykiske helse?

- Jeg er utdannet lærer, jeg har pedagogisk utdanning, jeg er ikke helsepersonell, jeg har ikke psykiatri i min fagkrets. Likevel så har vi nå blitt gitt ansvaret for elevenes psykiske helse, sier hun og fortsetter:

- Ved forrige streik så var det noe så patetisk som en hypotetisk brann i et søppelrom som tok fra oss streikeretten. Denne gangen var det fare for liv og helse. Hva blir det neste gang? Det som er interessant er at hvis det blir streik til våren og de bruker liv og helse som grunn - hva med liv og helse i sommerferien når vi ikke jobber? Det er så usaklig.

Og Vasstrand har troen på at det blir en ny streik.

VANNKRIG: Desibelmeteret tok av da Noah Vasstrand sprutet vann på moren sin, Trude Vasstrand, i det iskalde vannet i Ålesund. Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

- Yrkesstoltheten min har blitt pisset på

57-åringen tror det blir ny streik nettopp fordi de ikke har blitt møtt på kravene sine denne gangen.

- Tvungen lønnsnemnd er jo tvang! Tvang løser ikke lærermangel, det løser ikke sviktende rekruttering til lærerutdanningen, det bidrar ikke til tillit, og det bidrar heller ikke til voldsomt engasjement og arbeidslyst, forklarer hun til Se og Hør.

Hun er også tydelig på at lærere fortsetter å stå på for elevene sine fordi de har yrkesstolthet, men legger ikke skjul på at hun føler seg lite satt pris på.

STRENG STORESØSTER: Tvillingbrødrene Emil og Silas Massa Vasstrand er tydelige på hvem som er sjefen i familien deres. Video: Rød Løper Vis mer

- Yrkesstoltheten mi har blitt pisset på. Arbeidslysten til å gjøre mer enn vi skal, den er borte. Det er bekymringsfylt hvordan skolen skal bli. Altså, nå slutter lærere. På lærerutdanningen i Volda, der var det tretten søkere. Det er ingenting det.

Håper på god løsning

Planen videre er ifølge Vasstrand å bli enige om hvordan de skal jobbe fremover.

- Tanken er at vi som står i fagforening møtes, så legger vi en strategi og blir enige om hvordan vi jobber framover. Hva gjør vi, hva er vårt mandat, hva er ikke vårt mandat, hva er jobben vår, hva er ikke jobben vår. Og så gjør vi ikke det vi ikke skal. Og det vil si at det har vært altfor lite tid i skolen til alle nye oppgaver vi har blitt pålagt, og så har vi gjort det likevel.

TEMPERAMENT: «Farmen Kjendis»-programleder Tiril Sjåstad Christiansen ønsker å se Jørgine «Funkygine» Vasstrand i programmet sitt. Det skjer trolig ikke med det første. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Hun legger også vekt på at lærere gjør mye ekstra gratis arbeid. Blant annet forteller Vasstrand at hun i helgen hadde planer om å rette en bunke prøver. Det valgte hun imidlertid å droppe ettersom det er arbeid hun ikke får lønn for.

- Jeg skal jobbe akkurat så mye som jeg er pålagt å jobbe, jeg skal jobbe inn den ekstra ferieuken, jeg skal jobbe alt som står i kontrakten min, men tiden for gratis overtidsarbeid, den er forbi. Det er nå jeg ville vært bekymret for barnet mitt og undervisningen på skolen, sier hun alvorstynget.

Vasstrand håper de kan finne en god løsning og forklarer at alt lærerne ønsker at deres lønnsutvikling skal være lik andre sin lønnsutvikling. Hun etterlyser ressurser til å gjøre den jobben de vil gjøre på best mulig måte.

- Vi er lei av ord. Vi ønsker handling, og vi er lei av pisspreik.

LØGNDETEKTOR: Jørgine Vasstrand innrømmer at hun ble revet med da hun arrangerte løgndetektortest for familien sin under innspillingen av «Funkyfam». Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Har forståelse

Hege Mygland, leder av forhandlingsavdeling i KS, har forståelse for skuffelsen.

– Vi er alle skuffet over at streiken ble avsluttet av regjeringen med tvungen lønnsnemnd. Ingen av partene ønsket det, vi ønsket å finne en løsning rundt forhandlingsbordet. Det klarte vi ikke i løpet av en lang streik, og da har regjeringen et ansvar for å vurdere konsekvensene for elevene. Det er ikke riktig at KS nektet å komme lærerorganisasjonene i møte, sier hun og fortsetter:

- Vi strakk oss så langt vi kunne, og la både penger og andre forslag på bordet. Men handlingsrommet var ikke stort, fordi vi var forpliktet av avtalen vi inngikk før sommeren med alle andre ansatte i kommunene. Lærerorganisasjonene sa nei til den fordelingen av kaken som alle andre ble enige om. Da er det vanskelig å gi lærerne mye mer etterpå.

IRRITERT: Jørgine Vasstrand irriterte seg over Rød Løper i denne ukens episode av «Funkyfam», så programleder Jonas slo på tråden for å få oppklart et par ting. Video: Rød Løper/TV 2 Sumo Vis mer

Også hun ser at streik kan føre til lavere tillit.

– En langvarig streik tærer på tilliten hos alle. Nå må vi se fremover og klare å samarbeide om å gjøre skolen og lærernes arbeidssituasjon best mulig.

LES OGSÅ: Dette må du vite om «Funkyfam»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer