«I lomma på Silje»:

Så tjukke har kjendisenes sparegriser blitt nå

Med enkle grep er stjernene nå nærmere målene sine.

KONTOSJEFEN: Silje Sandmæl fikk innsyn i økonomien til fem norske kjendiser i fjor sommer. Nå forteller hun at resultatet har vært over all forventning. Foto: Rune Bendiksen / TV3
KONTOSJEFEN: Silje Sandmæl fikk innsyn i økonomien til fem norske kjendiser i fjor sommer. Nå forteller hun at resultatet har vært over all forventning. Foto: Rune Bendiksen / TV3 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl (40) er blant landets mest profilerte finansielle rådgivere. Denne vinteren har hun vært å se på TV3, der hun har tatt et dypdykk i økonomien til flere profilerte nordmenn. Sandmæl ble for mange et kjent navn fra «Luksusfellen», der hun i en årrekke har fått den skakkjørte økonomien til alminnelige nordmenn på rett kjøl.

Det nyeste prosjektet, suksessen «I lomma på Silje», bygger på mye av det samme - bare at det i denne omgang er kjendisenes økonomi som skal gjennomgås under lupe. Ingen av dem har store økonomiske problemer, men de sliter med å spare og er ekstremt dyktige på sløsing.

Serien har gått på TV3 og Viaplay i noen uker allerede, og interessen har vært enorm. Hundretusenvis av nordmenn har benket seg foran skjermen for å se Sandmæls dissekering av kontoutskriftene til kjendisene. Målet har vært at de involverte skal spare mot et mål de ønsker å oppnå.

Penger på konto

Filmingen ble unnagjort for et halvt års tid siden, og nå kan Sandmæl avsløre overfor Se og Hør at hjelpen hennes virkelig har fungert som smurt.

- Jeg mener at de fem kjendisene sammenlagt har mulighet til å spare en million kroner i løpet av et år. Hvordan det går får vi ikke svar på før i sommer, men noen har allerede spart mye mer enn det målet jeg har satt, sier hun.

At fem mennesker, henholdsvis komiker Tore Petterson, sanger Jenny Jenssen, radiovert Niklas Baarli, komiker Trine Lise Olsen og tv-profil Johanna Grønneberg, på et enkelt år kan spare opp mot en million kroner på å kutte ut sløsing, er overraskende - også for økonomen selv.

Deltaker Sparepotensialet
Tore Petterson244 000
Jenny Jensen100 000
Niklas Baarli230 000
Trine Lise Olsen165 000
Johanna Mesa Grønneberg218 000
Totalt957 000

- Det var ikke alle jeg hadde helt troen på da vi gikk inn i det her. Men de har tatt til seg rådene mine og gjort litt sport i å spare. Det varmer en forbrukerøkonoms hjerte, humrer hun.

BIG SPENDER: Silje Sandmæl inspiserer boden til Jenny Jenssen, i programmet «I lomma på Silje». Der finner de mye rart. Vis mer Vis mer

- Noen av dem sier at jeg har blitt som en djevel på skulderen, som sier «nei, det bør du ikke» hver gang de vurderer å dra kortet. Andre sier at jeg har blitt deres dårlige samvittighet. Poenget er at jeg har halvert kosen deres, men de er likevel blitt mer lykkelige fordi de bruker penger på noe som er mer verdt enn det de sløste på, sier hun.

De fem kjendisene sparer alle mot personlige mål. Petterson ønsker seg egen bolig, Jenssen vil reise til USA med familien, Baarli vil på luksusreise, Olsen vil kjøpe leilighet og Grønneberg vil dra på bryllupsreise.

FINE FOLK: Silje Sandmæl har hjulpet blant andre Tore Petterson, Jenny Jenssen og Trine Lise Olsen med økonomien. Det har hun gjort skikkelig, om vi skal tro de nye tallene. Foto: Morten Eik / Se og Hør
FINE FOLK: Silje Sandmæl har hjulpet blant andre Tore Petterson, Jenny Jenssen og Trine Lise Olsen med økonomien. Det har hun gjort skikkelig, om vi skal tro de nye tallene. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Konkret har de fire som har vært vist på tv, da ekskludert Grønneberg, samlet over 600 000 på et halvt år. Derfor er det nærliggende å tro at de i løpet av et år klarer å sammenlagt fete opp (spare) grisen med en million kroner.

Tore Petterson innrømmer overfor økonom og programleder Silje Sandmæl at han til tider har slitt stort med økonomien. Vis mer

Sandmæl sier at en fellesnevner for alle var at de brukte store summer på mat.

- Det er også en av de enkleste postene å spare penger på. Vi tenker sjelden på hvor mye ting koster og hvor mye vi bruker på butikken, men det er lett å sløse bort store summer. Hvis man går på butikken sjeldnere og har med seg en handleliste, så kan man enkelt barbere budsjettet. Niklas fikk nesten bare levert mat på døra, men med litt omskolering klarte vi å halvere det han brukte.

- DJEVEL PÅ SKULDEREN: Silje Sandmæl har blitt kjendisenes samvittighet etter innspillingen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- DJEVEL PÅ SKULDEREN: Silje Sandmæl har blitt kjendisenes samvittighet etter innspillingen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Vil høre om mitt grusomme liv

Tore Petterson hadde en spesiell forkjærlighet for mat ute, shopping og taxi. Han hadde en ambisjon om å få kjøpt seg leilighet da han bestemte seg for å bli med på Silje Sandmæls prosjekt. Selv om drømmen fortsatt ligger en stund foran i framtida, er han på god vei.

Han har allerede spart rundt 182 000 kroner på et halvt år, som betyr at han kommer til å overstige målet økonomen og han satt sammen. Det hadde han lite tro på at skulle skje.

- Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så lett. Når jeg møter folk fra bransjen ute nå så spør de meg om jeg har det forferdelig eller om hvor grusomt livet mitt er blitt. Det handler bare om å ta kloke valg, forteller han.

FRA NULL TIL MÅL: Tore Petterson brukte gjerne penger på taxi, mat ute og pyntegjenstander før Sandmæl banket på døra. Det har totalforandret seg nå. Foto: Rune Bendiksen / TV3
FRA NULL TIL MÅL: Tore Petterson brukte gjerne penger på taxi, mat ute og pyntegjenstander før Sandmæl banket på døra. Det har totalforandret seg nå. Foto: Rune Bendiksen / TV3 Vis mer

I Pettersons episode kommer det blant annet fram at på et tidspunkt i livet var han så lite økonomisk bevisst at strømmen hans ble tatt. Med selveid leilighet for sikte nå, synes han det er rart å se tilbake på hvordan ting en gang var.

- Man synes jo det er vanskelig. Problemet mitt den gang var at jeg ikke visste hvor jeg skulle henvende meg eller hvem som kunne hjelpe. Nå har jeg fått god oversikt over det.

Om en to års tid håper 39-åringen å få oppfylt sin livslange drøm om å kjøpe leilighet. Da må han ha rundt 350 000 kroner i egenkapital, noe som ikke er helt umulig om man ser hvor mye han har klart å spare opp på et halvt år alene.

- Da får jeg vel kjøpt for en tre-fire millioner, men problemet er at jeg har funnet en leilighet jeg har lyst på til syv. Jeg har tenkt å kanskje kjøpe en med utleieandel som jeg for eksempel kan leie ut på Airbnb, drømmer han.

HÅPER PÅ MINDRE ENN EN MILLION: Idet forbrukerøkonom Magne Gundersen viser «Luksusfellen»-deltager Anja Meyer hvor mye hun er skyldig, bryter Meyer ut i gråt. Video: TV 3 Vis mer

8000 på én kveld

En annen som har lært seg fordelene ved å ha sparekonto, er komiker Trine Lise Olsen. Hun hadde en spesiell forkjærlighet for mat og drikke ute, og kunne gjerne spandere både champagne og mat på gode venner.

Etter at Sandmæl undersøkte kontoen til Olsen, bestemte hun seg for å vise henne en av de villeste økonomiske dagene komikeren hadde hatt. På valentinsdagen i 2018 hadde Olsen brukt i overkant av 8000 kroner på shopping, mat, taxi, hotell og drikke i løpet av én eneste dag.

- Det er helt sykt. Det blir ingen sånne kvelder nå lenger, innrømmer hun overfor Se og Hør.

Med mål om ny bolig i sikte i Oslo, i stedet for i Tromsø der hun under innspilling bodde, var sjansene minimale for at hun skulle klare å nå målet om mer egenkapital.

NÅDDE MÅLET: Trine Lise Olsen lot Silje Sandmæl undersøke økonomien hennes i håp om å kjøpe seg leilighet. Det målet har hun allerede nådd, på under et halvt år. Disse bildene ble tatt hjemme hos Olsen, i forbindelse med en annen sak. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NÅDDE MÅLET: Trine Lise Olsen lot Silje Sandmæl undersøke økonomien hennes i håp om å kjøpe seg leilighet. Det målet har hun allerede nådd, på under et halvt år. Disse bildene ble tatt hjemme hos Olsen, i forbindelse med en annen sak. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Når man har kontanter ser man at de forsvinner, men jeg var ikke noe flink til å sjekke kontoen min. Jeg dro kortet her og der uten å tenke meg om. Jeg har lært at all sløsing ikke er god sløsing, selv om det føles sånn, flirer hun.

Med god hjelp av Sandmæl, klarte de to å sette opp en plan over hvordan økonomien skulle reddes. Olsen kunne for eksempel ta taxi til flyplassen, selv om det fantes gode kollektive løsninger som tok omtrent like lang tid. Hun kjøpte også vann ofte, som hun nå har erstattet med å bare ha med egen flaske.

FORBRUKER: Silje Sandmæl fortsetter å dykke i kjendisenes forbruk, og Niklas Baarli får denne uken vite hvor mye han bruker på forskjellige ting i måneden. Funnet kommer mildt sagt overraskende på Niklas. Vis mer

Det har lønnet seg. Olsen kan avsløre at hun allerede har nådd målet sitt, som var en egen leilighet i Oslo. Det på under et halvt år etter at Sandmæl var på besøk.

- Det er jo helt sykt. Jeg har solgt min gamle leilighet og har kjøpt meg ny her i byen. Det er ikke drømmeleiligheten, men jeg er veldig fornøyd. Nå lever jeg livet, og sparer til en enda bedre leilighet. I tillegg har jeg lært meg nytten av å ha en buffer, sier hun.

LES OGSÅ: Brudd for Lene Alexandra

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer