Jahn Teigens bisettelse:

- Så takknemlig for alt vi fikk

Carola Häggkvist var blant dem som deltok i Jahn Teigens bisettelse.

I BISETTELSEN: Den svenske artisten Carola var på plass i bisettelsen til den folkekjære artisten Jahn Teigen. Video: Marius Skptevik Tollaksen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 28. februar sovnet den folkekjære artisten Jahn Teigen stille inn på Ystad sykehus i Sverige. Han ble 70 år gammel, og i dag, 11. mars, bisettes han fra Tønsberg domkirke.

Det var på forhånd ventet at domkirken ville bli full, og familien åpnet for at alle som ønsket kunne komme og ta et siste farvel med «Adieu»-sangeren. Man kunne også følge bisettelsen på en storskjerm som var satt opp utenfor.

Allerede klokken 10 begynte det å fylles opp med folk i publikumskøen utenfor kirken, der flere har et håp om å få plass inne i Tønsberg domkirke.

- Han har jo fått en bit av hjertet mitt, jeg må innrømme det, sa en av dem som sto i publikumskøen.

Det var tydelig at de oppmøtte i køen var preget av Teigens bortgang, og flere av dem forteller til Se og Hør at de har gode minner av Jahn Teigen.

Kenneth Bratteberg, Teigens nære venn, minnes ham som en god venn.

- Jeg stiftet tidlig bekjentskap med ham gjennom musikken. Og vi møttes også og fikk et personlig vennskap, som igjen resulterte i at vi startet Teigens Facebookside og nettside for å hylle hans kunstneriske bidrag, fortalte han.

Det er bortimot 43 000 medlemmer på Facebook-gruppen.

- Helt spesiell

Jan Fredrik Karlsen var også til stede for å delta i Jahn Teigens bisettelse.

- Jeg er jo født inn i en familie hvor mamma og pappas omgangsvenner var Tom Mathisen og Herodes Falsk og den gjengen der. Så jeg er jo fan av alt det Jahn har skapt, sa han.

PÅ PLASS: Jan Fredrik Karlsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ PLASS: Jan Fredrik Karlsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han sammenlikner Jahn Teigen med britiske Monty Python, og hyller det faktum at han både har stått bak store poplåter og nydelige ballader.

- Den karrieren rommer så enormt mye. Den evnen er helt spesiell, og den evnen er det de færreste som har som artist, sa han, og la til:

- Det er et eller annet med at Teigen satte en ny agenda i form av å bli skikkelig popstjerne i Norge.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Setter du på «Optimist» på afterski, så skal jeg love deg at alle synger og kan sangen. Han har skapt noen magiske øyeblikk som sitter i oss som nasjon. Jahn var helt spesiell.

- Han har skapt så mye glede over så mange år, sier han avslutningsvis.

BISETTES: Onsdag bisettes den folkekjære artisten Jahn Teigen fra Tønsberg domkirke. Artistmanager Jan Fredrik Karlsen er en av gjestene. Video: Marius Skåtevik Tollaksen / Dagbladet Vis mer

Kontakt til det siste

Tom Mathisen og Herodes Falsk jobbet i mange år med Jahn Teigen i underholdningsgruppa Prima Vera.

- Årene med Prima Vera var utrolig morsomme. Han var fantastisk å jobbe sammen med, sa Mathisen.

- Vi hadde det alltid veldig moro. Det viktigste var å le og ha det gøy. Det er trist å være her i dag, men jeg vet at Jahn vil at vi skal ha det moro, la Herodes Falsk til.

- Vi var og besøkte ham for ikke så lenge siden i Sverige. Det var veldig hyggelig. Da ble det mye minneprat, så det var godt, fortalte Mathisen.

Falsk har hatt kontakt med Teigen helt til det siste, sa han.

KJENT NAVN: - Det er utrolig artig å være oppkalt etter ham, sier Jahn Daniel, som stør i kø sammen med faren sin på vei inn til bisettelsen til den folkekjære artisten Jahn Teigen. Video: Celina Morken / Dagbladet Vis mer

- En veldig elsket mann

Elisabeth «Bettan» Andreassen la ikke skjul på at hun kommer til å savne å ha Teigen i livet sitt.

- Det er veldig trist og vemodig. Det er en veldig elsket mann som har gått bort, altfor tidlig, fortalte hun.

Hun har jobbet med Teigen flere ganger tidligere.

- Jeg oppsummerer det bare med gode minner, og at jeg var utrolig glad i ham som menneske, venn og artist. Han bor i hjertet mitt, sa hun.

JAHN TEIGENS BISETTELSE: Elisabeth Andreassen på plass i bisettelsen til den folkekjære artisten Jahn Teigen. Video: Celina Morgen / Dagbladet Vis mer

Carola Häggkvist har i likhet med de ovennevnte også jobbet med Jahn Teigen tidligere, blant annet i MGP.

- Jeg kom nettopp hit, og det er så fint å få møte kolleger i Tønsberg og oppleve Jahns liv og arv. Det er så fint å få hylle ham, og å få snakke med presten, sa hun til Se og Hør.

- Jahn var for den første artisten utenfor Sverige som betød veldig mye for meg. Han introduserte meg for Norge med sin musikalske bredde, fortalte hun, og la til at Teigen kunne alt fra rock til opera.

I BISETTELSEN: Den svenske artisten Carola var på plass i bisettelsen til den folkekjære artisten Jahn Teigen. Video: Marius Skptevik Tollaksen / Dagbladet Vis mer

De to konkurrerte blant annet mot hverandre i Eurovision Song Contest, men de var ikke bitre konkurrenter.

- Vi fant tonen umiddelbart. Jeg glemmer aldri at han ble så utrolig glad da jeg vant med «Stormvind». Det er så mye å fortelle. Jeg var personlig og besøkte ham i hans siste hjem i Sverige. Det har vært en lang reise, men jeg er utrolig takknemlig for alt vi fikk, sa hun.

Avslutningsvis fortalte Häggkvist at hun vil ta med seg alt Teigen gjorde for både henne og andre artister.

- Han oppmuntret til å være seg selv.

Nasjonalskatt

Kulturminister Abid Raja beskrev dagen i dag som en trist dag for hele Norge, men minnes Teigen som en stor artist som har gitt landet mye.

- Jahn Teigen har jo alle i hele Norge hatt et forhold til. Selv har jeg jo sunget «Min første kjærlighet», og jeg tror alle har gjort det, sa han.

BISETTES: - Jahn Teigen har jo alle i hele Norge hatt et forhold til. Selv har jeg jo sunget «Min første kjærlighet», og jeg tror alle har gjort det, sier kulturminister Abid Raja (V). Video: Celina Morken / Dagbladet Vis mer

Raja har tidligere beskrevet Teigen som en «nasjonalskatt».

- Jeg tror det er få som har underholdt og berørt oss på den måten. Han har levert musikk av høy kvalitet, hit etter hit, og banet vei for mange artister etter seg. Og selv om vi i dag tar farvel med nasjonalskatten, etterlater han seg en skattekiste, sa kulturministeren.

- Han har berørt mange, og vært et forbilde for mange.

FORBILDE: Rein Alexander ser opp til Teigen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORBILDE: Rein Alexander ser opp til Teigen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Rein Alexander ser på Teigen som et stort forbilde innen musikken.

- Han hadde en ekstremt stor gave i sangen. Han hadde en av de største sangene i sin tid. Han fikk utrettet så mye, og betyr så mye for så mange.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer