Netthinneløsning:

Så skygger - skjønte ikke at noe var galt

Nå vil hun gjøre andre oppmerksom på faren ved å gå for lenge med øyeplager.

PÅ BEDRINGENS VEI: Selv om det er en stund siden Line Victoria Husby ble hasteoperert etter at hun fikk netthinneløsning, er hun fortsatt synlig preget. Heldigvis går det i riktig retning og hun er på bedringens vei. Foto: Privat
PÅ BEDRINGENS VEI: Selv om det er en stund siden Line Victoria Husby ble hasteoperert etter at hun fikk netthinneløsning, er hun fortsatt synlig preget. Heldigvis går det i riktig retning og hun er på bedringens vei. Foto: Privat Vis mer
Publisert

PLine Victoria Husby (38), kanskje best kjent som tidligere programleder i både TV2 og TV Norge, la nylig ut en post på sin Instagramprofil. På bildet var hun bandasjert over det høyre øyet, men smilte likevel.

Nå når hun er kommet hjem fra sykehuset og ikke går med øyelapp lengre, tar KK sjansen på å høre hvordan det går med pasienten.

- Det har ikke noe for seg å synes synd på seg selv, jeg tenker det finnes verre ting her i verden, smiler Line Victoria når vi påpeker at hun høres veldig blid og frisk ut, situasjonen tatt i betraktning.

Det var da hun holdt et foredrag i forbindelse med jobben sin, at hun merket at det ene øyet begynte å oppføre seg rart. Det startet med lysglimt og sorte prikker som vandret litt over synsfeltet. Det neste døgnet kjente hun en tydelig forverring i synet.

- Så merket jeg den mørke skyggen. Som en sideveis rullgardin, som var i ferd med å lukkes.

ETTER OPERASJONEN: - Det er nesten litt vondt å se på, sa Henrik Ingebrigtsen om videobildene fra rett etter operasjonen. Video: Team Ingebrigtsen / NRK. Vis mer

Line Victoria tenkte muligens det var noe stressrelatert eller noe i veien med linsen hennes. Da hun la seg den kvelden la hun derfor hånden over det friske øyet. Hun oppdaget at synet var redusert til en liten glippe. Dagen etter ringte hun optikeren sin, som ba henne komme inn så fort som mulig. Noe hun i dag er veldig glad for at hun gjorde.

For selv om netthinneløsning er noe som skjer relativt sjeldent, kun en av 10 000 årlig. Så er det ytterst viktig å få raskest mulig behandling for det. Ifølge St. Olavs Hospital i Trondheims nettsider, kan man bli blind dersom netthinneløsning ikke blir behandlet.

SKRIKER AV SMERTE: Blogger og tidligere programleder Line Victoria Husby delte en video der hun testet nesevoks på sin Facebook-side. Vis mer

Rusla ned til optikeren- hastesendt videre

Selv om hun tydelig merket at noe var galt på det ene øyet, forteller hun at alvoret ikke gikk opp for henne før optikeren slo alarm.

- Nei jeg bestilte sushi, også rusla jeg ned til optikeren og fikk tatt bilder. Men etterpå sto assistenten med en penn, og spurte «ser du denne pennen?» Med bare en stripe av øyet jeg kunne se gjennom, så jeg hvert fall ikke noen penn.

For Line Victoria har det nå blitt viktig å dele sin skumle erfaring. Optikeren hennes hadde umiddelbart trykket på «den store, røde alarmknappen». Etter et lite stopp innom sykehuset i Skien, var hun på vei til Ullevål sykehus for å bli operert.

- Jeg lå bak i en taxi inn til Oslo. Og jeg husker jeg tenkte med meg selv, at jeg var lettet over at det ikke var hjerneblødning eller svulst jeg hadde. I ettertid har jeg jo skjønt at netthinneløsning kan være vel så alvorlig.

GÅR GALT: Da deltagerne i «Robinsonekspedisjonen» skulle bære en 200 kilos kasse gjennom en hinderløype for så å løse et puslespill, gikk det virkelig galt for Adrian. Reporter: Thea Hope Video: Kine Falch Vis mer

Tolv år siden sist

Hun forteller at hun tidligere har blitt «kjeftet på» av optikeren sin. I 2019 var det nemlig tolv år siden sist hun hadde sjekket synet sist. Hun fikk da beskjed om å ta øyehelse på alvor og ikke nøle med å ta kontakt hvis hun oppdaget noe uvanlig. Det kan være sykdom det er snakk om.

- Folk er ikke så opptatt av øyehelse. Nå skjønner jeg hvor viktig øynene er for resten av kroppen, sier Line Victoria som tror at mange tar øynene for gitt. Selv har hun alltid vært nærsynt og brukt linser, som hun kjøper på nett. Dermed har hun ikke følt behovet for å dra innom optikeren. Noe hun sikkert vil endre oppfatning om etter denne opplevelsen.

OPERERT: Finn Schjøll hadde operert og sendte denne hilsenen fra sykehussenga. Vis mer

På Ullevål ble hun godt tatt imot dyktige øyekirurger. Selv om situasjonen var uvant for henne, synes hun legene virket rutinerte og at de forklarte inngrepet godt.

Mens Line Victoria sov søtt under narkose, gikk kirurgen inn bak øyet hennes, og festet netthinnen igjen.

- Det er helt utrolig å tenke på at alt vi ser gjennom det lille hullet i øyet vårt blir sendt til et lerret bak linsen, hvor det da sendes til hjernen vår, som forteller oss hva vi ser. Dette klarer legene å fikse og det er imponerende.

Netthinnen er en tynn hinne som kler bakre del av øyets innside. Når den løsner, renner den gradvis ned, og det er det som forårsaker det Line Victoria beskriver som en rullgardin som trekkes for. Det er vanlig at man blir bedt om å legge seg ned, slik at man motvirker tyngdekraften.

SKADET NAKKEN: Superstjernen Ruby Rose skadet nakken under filminnspilling, nå deler hun bilder fra operasjonen. Video: Instagram, @rubyrose Vis mer

Ta det på alvor

Etter den første operasjonen, måtte hun i tillegg ha en laseroperasjon for å ordne opp i noen mindre blødninger og rifter.

Hun forteller at hun har hatt noen smerter, men at hun nå er på bedringens vei. I tillegg merker hun at skyggene på øyet er blitt helt borte, noe som tyder på at operasjonen var helt vellykket.

Så mens hun nå er hjemme hvor hun ikke skal gjøre noe som er fysisk anstrengende, vil hun råde andre til å ta øyehelse på alvor.

- Selv om faresignalene var der i starten med svarte prikker og lysglimt, var det ikke før det ble mørkt at jeg skjønte alvoret. Nå må jeg være obs på det andre øyet, for det er ti prosent sjanse for at det kan skje på det også, sier hun.

OPERERT: Dorthe Skappel lå på sykehuset etter at hun ble operert for gallestein. Vis mer

LES OGSÅ: Ble overrasket da sykdommen intraff

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer