Sa opp jobben etter «Den store reisen»

- Det er viktig å ta noen flere sjanser i livet.

SISTE EPISODE: Lørdag sendes aller siste episode av "Den store reisen" på NRK. I episoden får man møte familiene, blant annet familien Walbeck fra Kolbotn, i tiden etter reisen.  Foto: STRIX/NRK
SISTE EPISODE: Lørdag sendes aller siste episode av "Den store reisen" på NRK. I episoden får man møte familiene, blant annet familien Walbeck fra Kolbotn, i tiden etter reisen. Foto: STRIX/NRK Vis mer
SEHER.NO:  Lørdag er det klart for aller siste episode av NRKs populære familieprogram "Den store reisen".

I løpet av 12 opplevelsesfulle programmer har vi fått følge familien Breili fra Hvasser, familien Walbeck fra Kolbotn og familien Wold Hansen fra Fauske i Nordland på sine spennende reiser til henholdsvis Namalene på stillehavsøya Vanuatu, nomadene i Gobiørkenen og Hamerfolket i Etiopia.

I den siste episoden får tv-seerne møte de tre familiene i etterkant av reisene, og alle nordmennene innrømmer at turen de har vært gjennom har endret livene og holdningene deres betraktelig.

Den som kanskje har fått livet sitt endret mest etter turen, er imidlertid familiefar Jan Walbeck (52).

I siste episode avslører nemlig 52-åringen at han sa opp jobben sin etter «Den store reisen», og til Seher.no forteller han at det var deltagelsen i NRK-programmet som var hovedårsaken til at han tok denne store avgjørelsen.

- Ja, jeg sluttet i jobben, og det er jeg faktisk veldig stolt av. Det er flere grunner til at jeg gjorde det, men én av dem var at på stedet der jeg hadde jobbet og hatt det veldig bra i 31 år, i DnB Nor, så skjedde det noen endringer i organisasjonen, og da bød det seg en mulighet at de som ønsket å slutte, kunne gjøre det og få en pakke. Dette ga meg liksom mulighet til å gjøre noe med livet mitt. Det var nå eller aldri, og med det vi hadde opplevd av utfordringer på denne turen, og at vi klarte oss gjennom det, så tenkte jeg at jeg måtte jo kunne ta noen flere sjanser her i livet, sier Walbeck til Seher.no.

Nå jobber tobarnsfaren både som frilansjournalist og fotograf, i tillegg til at han har fått fast arbeid hos kommunalbanken.

Og Jan innrømmer at de tre ukene hos nomadene i Gobiørkenen var årsak til at han turde å kaste seg ut i de nye utfordringene.
 
- 70 prosent av den avgjørelsen er på grunn av reisen, og følelsen av å kunne mestre ting man egentlig ikke trodde man kunne. Det er fint å gjøre ting når det er litt ferskt, og det er ikke sikkert jeg hadde gjort det ett år etter. Jeg har lært at man må leve i nuet, og ta sjansen når den byr seg, sier han.

Også resten av familien har fått livene endret etter «Den store reisen», kan Jan avsløre.

Eldstesønnen Espen (19) befinner seg nå på Bali, hvor han tar et studie i idrett, mens kona Unni (46), som var student da de la ut på reisen, jobber som klasseansvarlig for 25 innvandrerkvinner. Yngstesønnen Stian (17) fullfører andreåret på videregående.

I tillegg holder familien en rekke foredrag om turen sin i forbindelse med ulike arrangementer, blant annet skal de holde et på Oppegård bibliotek på Kolbotn 1. desember.

Ifølge Jan har «Den store reisen» vært en helt fantastisk opplevelse for de fire, og 52-åringen forteller at turen har ført til at de har kommet enda tettere sammen som familie.

- Det viktigste vi har lært, er at det å kastet seg ut i det ukjente ikke er så farlig. Det gjelder bare å ha tenkt en del i forkant. Vi synes dette har vært utrolig spennende, og det har gjort at vi har kommet tettere på hverandre og blitt tryggere på hverandre. Og så har vi en opplevelse som vi kan leve med resten av livet. Temaet blir aldri uttømt her hjemme, og så har vi fått masse positive tilbakemeldinger både fra kjente og ukjente, noe som er utrolig hyggelig, forteller han.

Familiefaren innrømmer imidlertid at det blir litt godt å bli helt ferdig med «Den store reisen».

- Ja, egentlig så blir det litt godt. Nå har vi holdt på med dette siden mars 2009, da det var søknadsfrist. Så vi har levd med dette i halvannet år. Men det kan jo bli en slags tomhet og da, sier han.
 
Siste episode av «Den store reisen» sendes på NRK1 lørdag 27. november kl. 21.30!

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ:    - Brat i gråt under tv-opptak