Pride 2022:

Sa «nei» til Pride-flagg

Kjendiskokk Christer Rødseth er kraftig provosert over ungdomsskolens «nei» til Pride-flagg.

PRIDE-BRÅK: Det skulle vise seg å være vanskeligere enn antatt å heise Pride-flagg på skolen. Foto: Privat
PRIDE-BRÅK: Det skulle vise seg å være vanskeligere enn antatt å heise Pride-flagg på skolen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Pride-måneden er i full gang og over hele verden feires kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold. Flere har kanskje lagt merke til at det dukker opp fargerike effekter i butikkene og stadig flere regnbueflagg.

Alt fra hoteller til skoler har heist Pride-flagget, og en av skolene som ønsket å delta i feiringen var Bingsfoss ungdomsskole i Indre Akershus. Det skulle imidlertid vise seg å ikke være så lett.

- Det går ikke an

Indre Akershus Blad kunne tidligere i vår melde at elevene ble nektet å flagge under Pride, og at økonomi ble brukt som begrunnelse. Det gjorde kjendiskokk Christer Rødseth såpass provosert at han bestemte seg for å betale for flaggene selv.

PRIDE: Det ble oppstyr i forkant av årets pridefeiring i Lesja, med blant andre Jan Thomas. Dette sier han selv om bråket. Reporter: Sofie Losen. Video: Edward Stenlund / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg kom over saken i lokalavisa og ble forbanna og bestemte meg for å kjøpe flagg. Så jeg dro dit på mandag for å heise flaggene sammen med elevrådet og resten av skolen. Men da ble jeg forbanna på nytt, forteller Rødseth til Se og Hør.

FIKK HJELP: Christer Rødseth kjøpte inn Pride-flagg til skolen. Foto: Privat
FIKK HJELP: Christer Rødseth kjøpte inn Pride-flagg til skolen. Foto: Privat Vis mer

- Det var en lærerstab som var fantastiske og har kjempet for at dette skulle bli noe av, men så opplever jeg at øverste ledd på skolen jobber litt mot det - og det synes jeg er synd. Det er fantastisk at ungdom vil markere en så viktig sak, så blir de motarbeidet av voksne mennesker. Det går ikke an, raser han videre.

Kjendiskokken sier han opplevde en motvillig rektor, og at det hele føltes litt «guffent».

FLAGGER: Elevrådsleder Victor Kung og Fredrik Toth Hammerhaug heiser regnbueflagget. Foto: Privat
FLAGGER: Elevrådsleder Victor Kung og Fredrik Toth Hammerhaug heiser regnbueflagget. Foto: Privat Vis mer

- Det sender et signal til elevrådet og andre unge mennesker som jeg mener er usunt. Det er litt guffent - det man sitter igjen med er en ganske dårlig følelse.

- Trist

Rødseth hadde med seg manageren Christoffer Gunnestad, som forteller om en fornøyd og rørt gjeng på ungdomsskolen.

- Elevene var kjempetakknemlige og fornøyde over at de kunne flagge for Pride. Følelsen jeg fikk fra lærerne vi møtte var at de var tydelig rørt og kom ut og var takknemlige for at det ble flagg, selv om det så mørkt ut en stund.

Likevel understreker han at han synes det er trist overfor elevene at det skulle være så vanskelig å få skolen til å flagge.

- Statistisk sett er det nok flere av elevene som føler seg hjemme i «Pride-familien», og trenger å se at det er støtte og at de blir sett. Det er synd at skolen ikke legger til rette for at det er mulig.

PRIDE: Kjendisene på Universal Music sin sommerfest snakker om Pride. En av dem brenner for det nå, men var mot Pride i starten av 20-årene sine. Reporter: Ruben Pedersen. Video: Mariann Habbestad Vis mer

Annet prosjekt

Rektor ved skolen, Kathrine Berg, avviser imidlertid at skoleledelsen motarbeidet Pride-feiringen.

- Dette medfører ikke riktighet. Skolen arbeider med inkludering og mangfold gjennom hele året, og har også arbeidet med Pride i klassene.

Hun forteller at skolen har lagt til rette for et annet prosjekt som vil være synlig hele året for elevene, nemlig at de pusser opp noen av skolens benker og lager Pride-benker.

- Denne saken handler om en prioritering som er gjort innenfor budsjettet vårt. Skolen mener det er viktig å markere Pride, og før ønsket om flagg kom opp, var det allerede prioritert å bruke midlene til å pusse opp benker i Pride-farger. Vi mente at dette ville være et godt tiltak, som ville minne elevene på viktigheten av mangfold hele året.

«RALLARFRUE»: Sidney Lundes blogg, der hun blogger om livet som «Farmen»-frua til Raymond Røskeland, har tatt helt av. Det har hun fått både positive og negative reaksjoner på. Video: Privat. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

- Jeg forstår at det hadde vært fint med både- og, men skolen kan ikke bruke flere ressurser enn skolen har. At man prioriterer ett Pride-tiltak framfor et annet, er antakelig noe som skjer over hele landet. Men det er altså vi som kommer i avisa for det, legger hun til.

- Blir ikke hørt

Elevrådsleder Victor Kung forteller at det hele hadde startet med at noen elever tok opp det å heise opp regnbueflagg, og at flertallet var med på det.

- Vi fikk beskjed om at skolen ikke hadde økonomi til det og at de var redde for hærverk, forteller elevrådslederen, og legger til:

- Jeg føler at de ikke prioriterer det nok, og jeg synes det er litt dårlig siden elevene ønsket at skolen skulle flagge. Det er dumt at det føles som om vi ikke blir hørt, forklarer han.

Rektor Berg bekrefter overfor Se og Hør at det var økonomien som hindret dem i å kjøpe Pride-flagg i år. Hun legger også til at skolen lytter til elevene, men at de dessverre ikke har mulighet til å innfri alle ønsker.

FORNØYDE: Alle tre er svært fornøyde med å endelig ha fått opp Pride-flagg på skolen. Foto: Privat
FORNØYDE: Alle tre er svært fornøyde med å endelig ha fått opp Pride-flagg på skolen. Foto: Privat Vis mer

At kjendiskokken tok saken i egne hender er imidlertid både elevrådslederen og rektor veldig glad for.

- Vi setter veldig stor pris på det han har gjort for skolen. Det var en veldig fin ting at vi fikk heist de flaggene, sier Kung.

Berg forteller at det vil bli flagget i skoletideb hele uken, som er elevenes siste før sommerferie.

KLEINT: Stuntreporter Erlend Elias klarer ikke dy seg når stjernene fra «Drags» dukker opp i nettopp ... drag. Video: Rød Løper Vis mer

Hyller elevene

- Hvordan føles det at det nå henger tre regnbueflagg på skolen?

- Det føles som vi faktisk har fått til noe i elevrådet, fastslår elevrådslederen.

Rødseth vil også benytte anledningen til å skryte av elevene.

- Jeg er så utrolig stolt over elevene og elevrådet på Bingsfoss som har stått på, kjempet, og ikke gitt seg. Det er jo nettopp denne kampen vi hyller og feirer under Pride - enten man er skeiv selv eller en medmenneskelig støttespiller.

- Jeg blir rett og slett rørt over engasjementet deres, og heier så sinnssykt på de. Jeg er utrolig glad for at ungdommen som vokser opp i dag er så rause som de er.

LES OGSÅ: «Drag Me Out»-premierefest: - Jeg ble født kriminell

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer