Så mye har de tjent på «Skal vi danse»

I tillegg til lønn fra kjendisene to par sko til blodslitet på danseparketten! Les alt om Skal vi danse-kontrakten.

80.000: Hanne Sørvaag, Linni Meister og Cathrine Larsåsen kjemper fortsatt om å vinne «Skal vi danse». Så langt har de tjent rundt 80.000 kroner, mens vinneren vil runde 108.000.  Foto: Stella Pictures
80.000: Hanne Sørvaag, Linni Meister og Cathrine Larsåsen kjemper fortsatt om å vinne «Skal vi danse». Så langt har de tjent rundt 80.000 kroner, mens vinneren vil runde 108.000. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Når kjendisene deltar i TV-programmer er det vanlig at det signeres kontrakter. Seoghør.no har fått tilgang på kontraktene som gjelder for kjendisene som denne høsten er med i TV 2-suksessen «Skal vi danse».

Etter en gjennomgang av kontrakten er konklusjonen at kjendisene er bundet på hender og føtter. Produksjonsselskapet Monster AS bestemmer det meste av hva kjendisene har lov til å foreta seg.

Økonomisk sitter de heller ikke igjen med den store gevinsten. For hvert program får de 7782 kroner inntil de ryker ut. Alle kjendisene forplikter seg også til å være med på finalesendingen lørdag 17. november. For det får de 3113 kroner i lønn. I lanserings- og treningsfasen fra 1. august til TV-premieren lørdag 8. september fikk kjendisene et honorar på 19455 kroner. Og som det står i kontrakten:

«De avtalte vederlag er uavhengige av den tid medvirkeren har brukt til øving, deltagelse i programmet, prøving av klesdrakt, tid til transport, møte med presse m.v.»

Dermed har de som er igjen av årets «Skal vi danse», Eldar Vågan, Cathrine Larsåsen, Linni Meister, Hanne Sørvaag og Ben Adams tjent 81.711 kroner etter lørdagens sending av «Skal vi danse», i tillegg til de 3113 de vil få for finalesendingen.

Vinneren av «Skal vi danse» vil tjene tilsammen 108.170 kroner på deltagelsen i «Skal vi danse».

Det er selvsagt stort forkjell på deltagerne på hvor god betalingen er for «jobben».
 
For Cathrine Larsåsen, er inntektene fra dansekonkurransen større enn hun hadde som skattbar inntekt i fjor på 58.499 kroner. Mens det er lommerusk for Eldar Vågan, som hadde en inntekt på hele 1.213.664 kroner i fjor.

Les hva alle «Skal vi danse»-deltagerne tjente i fjor her.

Pengene ikke motivasjon
Se og Hør har vært i kontakt med flere kjendiser som har deltatt i den populære TV-konkurransen.

– Jeg var bare så glad for at jeg fikk lov til å være med, at jeg ville gjort det gratis! Pengene var overhodet ingen motivasjon. Det var en kjempegøy erfaring som jeg ikke ville vært foruten. For meg som skuespiller var det å lære å danse noe jeg har fått bruk for i yrket mitt. Det var en slags utdanning, sier Mari Maurstad.

Skuespilleren legger likevel ikke skjul på at hun ikke ble rik av deltagelsen.

– Men det er klart, det er jo ikke spesielt godt betalt, sammenlignet med andre oppdrag man har hatt. Jeg tok jo permisjon fra jobben, og inntektene fra dansingen var ikke nok til å dekke inntektstapet jeg hadde. Og det er mye jobb. Jeg trente syv timer hver dag, sier Mari – som gladelig hadde inngått en slik kontrakt igjen.

– Men de kunne kanskje indeksregulert honoraret litt, sier Mari Maurstad med et smil.

Kontrakten Seoghør.no har fått tilgang til åpner for at kjendisdanserne kan sikre seg spesialavtaler:

«Monster dekker ikke andre utgifter ved utføringen av engasjementet, med mindre det er gjort individuelle avtaler med produsent. Slike avtaler skal eventuelt være skriftlige», står det å lese i dokumentet som strekker seg til nesten seks A4-sider.

Egen lege
Blir en deltager syk er det Monsters lege som avgjør den videre deltagelsen. Kjendisene kan også avbryte dansingen dersom dødsfall eller alvorlig sykdom inntreffer i nærmeste familie.

«Med medvirkerens nærmeste familie forstås alene medvirkerens ektefelle/samboer og barn dersom ikke annet er uttrykkelig avtalt», står det i kontrakten.


Ergo risikerer kjendisdanserne å måtte fortsette dersom foreldre eller andre i nær familie plutselig går bort.

Seoghør.no har latt flere jurister lese gjennom kontrakten. Advokat Mona Høiness forteller at hun selv fikk tilbud om å være med i konkurransen i fjor.

– Jeg takket nei ettersom jeg ikke ønsket å binde meg opp i noen kontrakt. Jeg hadde ikke trodd at den var så ensidig, og jeg er overrasket over at deltagerne ikke har noen rettigheter.

– Det er viktig å presisere at vi har kontraktsfrihet i Norge. Det vil si at alle myndige personer kan inngå kontrakter med en annen part, uansett hvor grenseløst det er. For det andre synes jeg det er dårlig betalt.

– I tillegg sier kontrakten alt om hvor mye berømthetene – som kjendisene omtales som i kontrakten – er villig til å være med på for å holde på berømmelsen. Slik jeg leser kontrakten gir de avkall på alle rettigheter, og produksjonsselskapet kan bruke deltagernes navn og bilde som de vil, så lenge de vil og selge alt materiale til hvem de vil. Deltagerne har jo ingen rettigheter.

– Jeg ser naturligvis at deltagelse i «Skal vi danse» kan fremme karrieren i enkelte yrkesgrupper, men det gjelder ikke for advokater, sier Mona Høiness.

To par sko
På treningene må kjendisene basere seg på å benytte eget treningstøy. Til direktesendingene får de utlevert klær som etterpå returneres. Det de får er to par sko – ett for latin og ett for standard.

Uten ytterligere vederlag forplikter hver deltager seg til å være med på en to timers nettprat etter en eventuell utstemming. Kjendisene må også bidra med blogger, både skriftlig og video underveis. Alle skal i henhold til kontrakten ha fått utlevert hvert sitt bloggkamera, men dette må leveres tilbake senest 16. november …

Monster og TV 2 har også sikret seg at ingen får driver snikreklame:

«Det er ikke tillatt å påsette klesdrakten logo eller annen form for kommersiell ytring», står det i kontrakten.

Kjendisene forplikter seg videre til å stille på trening hver søndag på grunn av opptak.

Må holde tyst
Med kontrakten har også produksjonsselskapet sikret seg retten til å bruke kjendisenes navn og opptreden i forbindelse med reklame, markedsføring og merchandising vedrørende serien. Kjendisene er eksklusive for TV 2, noe som også er understreket i kontrakten:

«Deltageren er eksklusiv for TV 2, slik at medvirkeren dersom det er aktuelt å inngå avtale med andre produsenter/TV-selskaper i tiden medvirkeren er aktuell i dette prosjektet må innhente samtykke før avtale inngås.»

I punkt ni går kjendisene også med på å måtte holde tyst.

«Medvirkeren plikter å bevare taushet om det konkrete innholdet i TV-serien, herunder øvingen og opptakene samt alle bedriftsinterne og produksjonsrelaterte forhold – hos Monster og TV 2 – som han/hun får kjennskap til i forbindelse med produksjonen.»

I andre kontrakter Se og Hør har omtalt tidligere, har deltagere blitt truet med bøter om de misligholdt kontrakten. For deltagerne i «Skal vi danse» vil eventuelle krav om erstatning avgjøres etter alminnelige kontraktsregler.

- Bundet på hender og føtter

Advokat Halvard Helle har også lest gjennom kontrakten som deltagerne i «Skal vi danse» skriver under på. Han mener den største gevinsten for deltagerne er berømmelsen de får av dansingen.

– Deltagerne er bundet på hender og føtter, og har økonomisk sett svært lite igjen for å binde seg opp i en lang periode. Den virkelige økonomiske verdien ligger nok i å bli eksponert både på og utenfor TV-skjermen gjennom hele høsten. Det kan ha stor kommersiell verdi for artister som trenger et puff i karrieren, sier Se og Hørs advokat Halvard Helle.


– Ved siden av eksponeringen på TV, er den eneste grunnen til å skrive under på en så ensidig kontrakt at det gir god dansetrening. Jeg ser at Vebjørn Sand håper å ta av noen kilo, så vi kan sikkert ikke kimse av den helsemessige effekten heller, sier Helle.
 
- TV 2 og Monster kommenterer ikke kontrakter inngått med deltagere, hva som står i kontraktene er konfidensielt, sier pressekontakt i TV 2 for «Skal vi danse», Unn Grethe Berge til Seoghør.no.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Skal vi danse slår «Skal vi danse»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer