Carrie Fisher:

Så mye får hun etter morens død

Carrie Fishers testament viser at store eiendeler og rettigheter nå overføres til familien.

VERDENSKJENT: Carrie Fisher spilte prinsesse Leia i «Star Wars». I romjula døde hun, og få dager etter døde også hennes mor. Nå er arveoppgjøret etter de to Hollywood-profilene blitt kjent. Dette bildet er fra 1997, og viser Mark Hamill, Fisher og Harrison Ford. Foto: AP, NTB scanpix
VERDENSKJENT: Carrie Fisher spilte prinsesse Leia i «Star Wars». I romjula døde hun, og få dager etter døde også hennes mor. Nå er arveoppgjøret etter de to Hollywood-profilene blitt kjent. Dette bildet er fra 1997, og viser Mark Hamill, Fisher og Harrison Ford. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Den 27. desember i fjor døde den kjente «Star Wars»-skuespilleren Carrie Fisher (60). Dette var bare noen dager etter at hun lillejulaften fikk hjerteinfarkt på et fly på vei fra London til Los Angeles, 15 minutter før landing. 60-åringen ble lagt inn på intensivavdeling ved et sykehus i Los Angeles, der hun døde fire dager senere.

DØD: Skuespiller Carrie Fisher gikk bort tredje juledag. For mange var Fisher med god margin mest kjent som prinsesse Leia Organa i «Star Wars». Video: AP Vis mer

Tidligere i sommer ble det kjent at det var søvnapné i kombinasjon med flere andre faktorer som til slutt krevde livet hennes. Det ble også funnet heroin, kokain og andre rusmidler i systemet hennes ved obduksjon.

Selv etter sin død, fortsetter hun å skape overskrifter - om det så angår rettigheter, arv eller familien. Nå kan i hvert fall ett av familiemedlemmene sovne godt. I nye rettsdokumenter kommer det fram at arveoppgjøret etter den suksessrike skuespilleren er klart.

Får alt

Det er det amerikanske magasinet People som først omtaler saken. De har fått tilgang på rettsdokumentene som forteller om hvordan eiendelene og åndsverket rundt Fisher skal fordeles etter døden. Det er skuespillerens datter, Billie Lourd (24), som sitter igjen som den store vinneren her.

MOR OG DATTER: Carrie Fisher og Billie Lourd sto hverandre nær. Nå får hun alt etter moren, i hvert fall om Fishers advokater får det som de vil. Foto: AFP, NTB scanpix
MOR OG DATTER: Carrie Fisher og Billie Lourd sto hverandre nær. Nå får hun alt etter moren, i hvert fall om Fishers advokater får det som de vil. Foto: AFP, NTB scanpix Vis mer

Hun overtar flere bankkontoer, en Tesla fra 2016 og flere lønnsomme forsikringer og utbetalinger. Andre ting som smykker og kunst går også til Lourd. Hun er skuespillerens eneste datter, og resultatet av en treårig romanse med talentspeideren Bryan Lourd.

Kjendisdattera får i tillegg rettighetene til morens offentlige image, samt at hun overtar alt knyttet til Fishers åndsverk. Dette gjelder også inntekter som kommer fra hennes bøker og andre varemerker på markedet. Eiendommen som Fisher delte med moren Debbie Reynolds, som døde like etter dattera, blir også gitt til dattera. Huset er for tida ute til salgs, men en takst på 150 millioner kroner.

Arveoppgjøret vil derimot ikke gå helt knirkefritt for seg, og vi skal tro dokumentene People siterer. Ikke alle Fishers eiendeler ble inkorporert i testamentet før hun døde. For å unngå en at det blir en såkalt tilysningssak ut av dette, argumenterer Fishers advokater for at eiendelene som ikke ble skrevet opp tydelig skulle til Lourd.

Advokat Bruce Givner, som spesialiserer seg på situasjoner som dette, sier at situasjonen er uvanlig, og at retten trolig lar Fishers advokater rette opp i dette utenfor rettssalen.

Uavhengig av hvilken beslutning som blir fattet, vil kjendisdattera sitte igjen som hovedeier av alt. Om en sak opprettes, vil det trolig få samme utfall - bare med flere måneders forsinkelse.

TRE GENERASJONER: Skuespiller Billie Lourd (t.h) var i dyp sorg etter å ha mistet både bestemoren (Debbie Reynolds) og moren (Carrie Fisher) i romjula. Her er de sammen på rød løper i 2011. Foto: Byron Purvis / AdMedia / NTB scanpix
TRE GENERASJONER: Skuespiller Billie Lourd (t.h) var i dyp sorg etter å ha mistet både bestemoren (Debbie Reynolds) og moren (Carrie Fisher) i romjula. Her er de sammen på rød løper i 2011. Foto: Byron Purvis / AdMedia / NTB scanpix Vis mer

Uttalte seg

Like etter Billie Lourd mistet både moren og bestemoren, satt hun igjen i sorg. Det tok flere dager før hun kom med en offisiell uttalelse om dødsfallene.

I et innlegg på Instagram satte Lourd for første gang ord på familietragedien:

- Støttene og bønnene jeg har mottatt den siste uka har gitt meg styrke i en tid der jeg ikke trodde det var mulig. Jeg klarer ikke finne ord for å uttrykke hvor mye jeg kommer til å savne min Abadama og min eneste Momby. Kjærligheten og støtten betyr alt for meg, skrev 24-åringen, til et bilde med Fisher og Reynolds fra barndommen.

Carrie Fisher hadde rusproblemer og var psykisk syk. Hollywood-stemoren hennes hadde samme problemer

Det var Billie Lourd selv som bekreftet at hennes mor hadde gått bort, via familiens talsperson:

- Det er med dyp sorg Billie Lourd kan bekrefte at hennes høyt elskede mor Carrie Fisher er gått bort klokka 08.55 i dag tidlig, heter det i uttalelsen.

Debbie Reynolds rakk å minnes sin datter på Facebook før hun timer senere selv ble syk. Det amerikanske magasinet People meldte at 84-åringen hadde fått behandling for et mulig slag, men livet sto ikke til å redde.

Reynolds hadde en lang fartstid i Hollywood, og ble for alvor kjent gjennom en rekke hovedroller i musikalfilmer i 1950-årene.

Dattera var mest kjent som prinsesse Leia Organa i «Star Wars», og har spilt i «Episode IV: Et nytt håp» (1977), «Episode V: Imperiet slår tilbake» (1981), «Episode VI: Jediridderen vender tilbake» (1983) og «Episode VII: The Force Awakens» (2015).

Billie Lourd har fulgt i familiemedlemmenes fotspor, og er kjent fra tv-serier som «Scream Queens» og den syvende «Star Wars»-filmen. Hun dukker også opp i den niende, som kommer på kino neste jul.