Bill Cosby:

- Så han skal slippe unna fordi han er gammel?

Full klinsj mellom statsadvokaten og Cosbys forsvarer i retten. Fengselsavgjørelsen kan bli kjent tirsdag.

SKYLDIG: Tidligere i år ble Bill Cosby funnet skyldig i å ha dopet ned og forgrepet seg på en kvinne. Tirsdag får komikeren trolig vite om han må sone i fengsel. Foto: REUTERS / Jessica Kourkounis / NTB scanpix
SKYLDIG: Tidligere i år ble Bill Cosby funnet skyldig i å ha dopet ned og forgrepet seg på en kvinne. Tirsdag får komikeren trolig vite om han må sone i fengsel. Foto: REUTERS / Jessica Kourkounis / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I april ble den kjente komikeren og TV-profilen Bill Cosby (81) funnet skyldig i å ha dopet ned og misbrukt en kvinne, og mandag startet straffeutmålingshøringen i saken.

Statsadvokat Kevin Steele ba mandag om at Cosby dømmes til mellom fem og 10 års fengsel, noe Cosbys forsvarer mener er alt for strengt, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Hva skal en 81 år gammel mann gjøre i fengsel? Hvordan skal han kjempe seg unna folk som vil utnytte ham, eller følge ham til matsalen? sa forsvarer Joseph Green om Cosby, som er så godt som blind.

Irritert statsadvokat

Green antydet videre at en passende straff ville være husarrest, eller liknende. Det fikk statsadvokat Steele til å reagere.

Han sa at han ikke er i tvil om at Cosby vil begå liknende forbrytelser igjen, dersom han får muligheten. Steele sa at Cosby tilsynelatende fikk seksuell spenning av å dope ned og forgripe seg på kvinner.

LETTET: Lili Bernard, Therese Serignese og Victoria Valentino var tydelig lettet over dommen, som fant Bill Cosby skyldig i å begå grove seksuelle overgrep mot Andrea Constand. Hendelsen fant sted i 2004. Video: CNN Vis mer

- Så å si at han er for gammel - å si at han burde få slippe unna, fordi det har tatt så langt tid for å nøste opp i hva han har gjort? Det de ber om er et «slippe ut av fengsel»-kort, sa en tydelig engasjert Steele.

Ifølge statsadvokaten bør Cosbys straff virke avskrekkende på andre.

- På tross av en mobbetaktikk, til tross for et PR-lag og andre folk som har prøvd å endre narrativet, så er ingen hevet over loven. Ingen, sa Steele.

«Seksuelt voldelig overgriper»?

Dommeren skal trolig også bestemme om Cosby skal defineres som en «seksuelt voldelig overgriper», noe som vil føre til at Cosby resten av sitt liv må gå til obligatorisk rådgivning. I tillegg vil nabolag han flytter til få beskjed om hvor han slår seg ned.

Cosbys forsvarere mener det er lite trolig at Cosby kommer til å begå ny kriminalitet på grunn av hans alder og helse, og fordi det ikke har kommet noen nye anklager om at han har forgrepet seg mot noen etter forholdet han er dømt for, som er 14 år gammelt.

Saken fortsetter under.

ANKLAGET FOR OVERGREP: Etter at komiker Bill Cosby i går ble saksøkt for nok et overgrep, stod enda tre kvinner fram og hevdet at de også har blitt misbrukt. Cosbys advokat har tidligere uttalt at han nekter for anklagene. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Å antyde at mr. Cosby er farlig støttes ikke av noe annet enn denne galskapen, sa forsvarer Green, som med det siktet til demonstrantene utenfor rettslokalene og den offentlige debatten om saken.

For rettssaken og anklagene mot den profilerte TV-personligheten har vekket sterk oppsikt, både i USA og i resten av verden. Da Cosby ble erklært skyldig tidligere i år, omtalte amerikansk presse saken som den første store dommen etter #MeToo-bevegelsen.

Dopet ned og forgrep seg på kvinne

Rettssaken mot mannen som tidligere ble kalt «USAs far» har vært en langtrukken affære.

Den første rettssaken ble annullert i fjor sommer etter at juryen ikke klarte å komme til enighet, men i april gjorde påtalemyndigheten et nytt forsøk.

Cosby sto tiltalt for å ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004. Constand hadde en administrativ lederstilling for kvinnelaget i basketball ved Temple University, der Cosby var en ivrig støttespiller og pengegiver.

I retten fortale Constand at hun så på Cosby som en mentor og venn helt til vennskapet tok en mørk vending. Det skjedde da hun dro hjem til ham for å diskutere planene sine om å forlate universitetet.

Saken fortsetter under.

ANNULLERT: Dommeren i saken mot Bill Cosby har kommet fram til at saken skal annulleres, etter at juryen i flere dager har forsøkt å komme til enighet - uten å lykkes. Video: CNN Vis mer

- Klarte ikke kjempe meg fri

Cosby skal ha ha tilbudt henne tre blå piller for å få henne til å slappe av. Constand har forklart at hun tok dem fordi hun trodde de var urtemedisin, men at hun veldig snart begynte å føle seg svimmel.

Cosby førte henne så bort til en sofa, der han ifølge Constands vitnemål begynte å forgripe seg på henne.

- Jeg klarte ikke å kjempe meg fri fra ham, sa Constand.

Under rettssaken kom et titall andre kvinner med liknende anklager.

Constand ble trodd av juryen, som fant Cosby skyldig.

- Juryen hørte meg

Under rettssakene forklarte Constand seg i flere timer. Under straffeutmålingen mandag snakket hun i to minutter.

- Juryen hørte meg. Mr. Cosby hørte meg. Alt jeg ber om nå er den rettferdigheten retten mener er hensiktsmessig, sa Constand, som hadde levert inn en mye lengre uttalelse til retten.

Saken fortsetter under.

Denne uttalelsen ble ikke lest høyt, men statsadvokat Kevin Steele siterte fra uttalelsen, der Constand skrev at Cosby tok «min nydelige, friske, unge sjel og knuste den».

I april ble det kjent at Constand inngikk et forlik på 3,4 millioner dollar med Cosby i 2006, etter at hun gikk til sivilt søksmål mot ham. Etter hvert besluttet hun likevel å hjelpe påtalemyndigheten med å reise en strafferettslig tiltale.

Om Cosby må sone i fengsel, eller om hans forsvarer får gjennomslag for sine forslag, blir trolig avslørt tirsdag.

LES OGSÅ: - Det skremte meg vekk fra offentligheten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer