Rystende overgrepsanklager i spanske «Big Brother»

Soveromsopptak fra 2017 vekker harme.

RYSTENDE: Soveromsopptak fra 2017 vekker harme. Video: ELIAS ZAHL-PETTERSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som et av de første realityprogrammene på norsk tv, sørget «Big Brother» for å skape store overskrifter da den første sesongen gikk på lufta i 2001.

Det nederlandske tv-konseptet, der et antall deltakere oppholder seg i et hus med kameraer på hver vegg i 100 dager, levde riktignok ikke evig.

Etter flere opphold ble en siste sesong sendt her til lands i 2014, da med blandet hell. Men i flere andre land lever programmet i beste velgående. Deriblant i Spania, der det nå har fått uheldig oppmerksomhet.

«Vær så snill, stopp»

Oppstyret gjelder en hendelse som skjedde for to år siden, rullet opp av den spanske avisa El Confidencial, ifølge Sky News.

Spanske påtalemyndigheter har nå besluttet å ta ut tiltale mot en mannlig realitydeltaker som skal ha forgrepet seg på en kvinne i huset.

El Confidencial skriver om den kvinnelige deltakeren Carlota Prado, en spansk nattklubbpromotør som deltok i «Big Brother» i 2017, 24 år gammel. Under innspillingene innledet hun et forhold til en annen deltaker, Jose Maria Lopez, som skal ha forgrepet seg på henne, ifølge opptak gjort av programmets kamerateam.

REALITYDELTAKERE: Prado og Lopez innledet et forhold inne i huset, før sistnevnte angivelig skal ha forgrepet seg på henne mens hun sov etter en fest. Foto: Skjermdump fra YouTube
REALITYDELTAKERE: Prado og Lopez innledet et forhold inne i huset, før sistnevnte angivelig skal ha forgrepet seg på henne mens hun sov etter en fest. Foto: Skjermdump fra YouTube Vis mer

24-åringen var selv uvitende om det angivelige overgrepet, da hun var beruset og hadde sovnet.

Derimot fikk hun vite om det dagen etter, da produksjonen viste henne opptak av det angivelige overgrepet.

BBC er blant dem som skriver at den unge kvinnen ble tatt med inn i det såkalte «dagbokrommet», der deltakere får se et utvalg klipp av seg selv. Der fikk Prado beskjed om at hun «trengte å se opptaket», til tross for at hun selv protesterte kraftig.

«Vær så snill, stopp», bønnfalt deltakeren i et av klippene, som El Confidencial har fått tilgang til.

Kritiserer produksjonen

Prado har ifølge Sky News uttalt til avisa at hun reagerer på måten produksjonen håndterte hendelsen, og at hun aldri fikk spørsmål om hun faktisk selv ønsket å se opptaket.

SJOKKERT: Prado fikk ikke vite om overgrepet før hun fikk vist et klipp av det fra produksjonen. Foto: Skjermdump fra YouTube
SJOKKERT: Prado fikk ikke vite om overgrepet før hun fikk vist et klipp av det fra produksjonen. Foto: Skjermdump fra YouTube Vis mer

Hun kritiserer også produksjonen for manglende tilbud om hjelp og støtte.

- Det burde ha vært noen ved siden av meg, en psykolog eller noen andre, som kunne hjelpe meg med å håndtere de vonde bildene, sier hun.

- Om de hadde spurt meg om jeg ville se opptaket, ville jeg sagt nei.

Prado ble tatt med til et nærliggende hotell av produksjonen etter å ha sett opptakene, før hun igjen returnerte til «Big Brother»-huset fem dager etter.

Ingen av de nevnte opptakene ble inkludert i tv-programmet.

Mannen som skal ha forgrepet seg på Prado, Jose Maria Lopez, ble kastet ut av realityprogrammet etter hendelsen, og seinere anmeldt av produksjonsselskapet og Prado selv.

Hevder sin uskyld

Nylig besluttet påtalemyndighetene at det skal tas ut tiltale mot Lopez, som selv hevder han er helt uskyldig.

- Jose Maria innså at Carlota var for full, og gjorde ikke annet enn å passe på henne, sier hans forsvarer til BBC.

Produksjonsselskapet Endemol Shine Group, forteller i en uttalelse at dagbokrom-opptakene ikke ble gjort med intensjon om å vises på tv.

De forklarer at opptakene ble overlevert som bevis på forespørsel fra påtalemyndighetene da Prado valgte å politianmelde saken.

Selskapet tar selvkritikk på måten situasjonen ble håndtert.

- I ettertid angrer vi på at samtalen hvor Carlota ble informert, fant sted i dagbokrommet.

En rekke selskaper har nå trukket sine reklamekampanjer fra spanske «Big Brother», deriblant Nestlé.

- Vi avviser alle typer kjønnsmishandling eller vold, og har besluttet å trekke reklamene våre under disse omstendighetene, har Nestlé Spania svart på et Twitter-innlegg fra en seer, ifølge Sky News.

LES OGSÅ: - De har tatt en pause i forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer