Tone Damli 30 år

Rykter, brudd og en lang reise. Nå fyller den norske stjernen 30 år

Tone Damlis liv i offentligheten har vært alt annet enn kjedelig.

NORGES TØRSTE KJENDIS: Tone Damli er den mest googlede, mest ettertraktede og en av de mest omtalte kjendisene i Norge. Eventyret startet da hun bare var 16 år gammel. I dag fyller den norske artisten hele 30 år. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet
NORGES TØRSTE KJENDIS: Tone Damli er den mest googlede, mest ettertraktede og en av de mest omtalte kjendisene i Norge. Eventyret startet da hun bare var 16 år gammel. I dag fyller den norske artisten hele 30 år. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Første gang den elskede og forhatte artisten Tone Damli Aaberge (30) ble omtalt i norsk presse, var i år 2000. Bergens Tidende rapporterte fra Sognefjord cup:

«Ikke alt handlet om fotball i helgen. Tone Damli Aaberge fra Sogndal benyttet anledningen til å sjekke hvordan bergensguttene oppførte seg i nærværet av en ekte sogne-jente», skrev avisa.

Så skulle det gå hele fem år før sogndalsjenta ble omtalt i pressen igjen. Da var det noe helt annet enn en liten fotballcup som sto i fokus - Tone hadde nemlig blitt hele landets sangyndling. I tredje sesong av «Idol» sikret hun seg en imponerende andreplass.

Sjarmen, den fløyelsmyke stemmen, alle ryktene og den tidsriktige motesansen la grunnlaget for hennes nå 13 år lange og omdiskuterte karriere i norsk offentlighet.

I dag, 12. april, fyller hun 30 år. Det feires med et tilbakeblikk på artistens fartstid som en av landets mest omtalte og ettertraktede personer.

Stor dag

- Det er en stor dag for meg. Jeg veit ikke hva dagen vil bringe, da jeg har gitt Markus frie tøyler til å gjøre noe hyggelig, sier Tone Damli til Se og Hør i dag, og fortsetter:

- Men jeg gleder meg veldig, jeg elsker jo bursdag. Jeg har ikke feiret siden jeg ble 25, så jeg håper på en liten fest, sier hun med et smil.

Gamledagger.

Et innlegg delt av Tone Damli (@iamtonedamli)

30-åringen vokste opp i landlige omgivelser i Sogndal. Som niåring tok hun sine første sangtimer, etter å ha sunget i kor. Musikkinteressen fortsatte, men den måtte konkurrere med to håndballag og ett fotballag.

Alt dette mens hun hadde ekstrajobb på en butikk, og forsøkte å få gode nok karakterer til å komme inn på videregående.

Jeg fikk meg en knekk, og måtte velge ut det jeg ville mest. Håndball og sangen vant Tone Damli til Firda i 2005

Valget falt på Firda videregående skole i Sandane, der hun gikk på en egen linje for musikk, dans og drama. I denne perioden bodde hun på hybel sammen med venninner, og koste seg med tilværelsen, ifølge Firda.

Lite visste bygdejenta om at hun snart skulle bli en av landets mest omtalte mennesker.

WOW: Tone Damli hadde stilen, stemmen og sjarmen da hun troppet opp på «Idol»-audition i 2005. Det kom hun langt med. Foto: NTB scanpix
WOW: Tone Damli hadde stilen, stemmen og sjarmen da hun troppet opp på «Idol»-audition i 2005. Det kom hun langt med. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sjansen

I 2005 meldte 6500 nordmenn seg på tredje sesong av musikkprogrammet «Idol» på TV 2. Tone var en av dem, og dukket som 16-åring opp på audition med låten «Summertime».

David Eriksen var blant dommerne som sperret opp øynene under Norges første møte med artistens sangstemme. Han skulle senere bli helt sentral for hennes karriere.

UNG OG LOVENDE: Hun ble spådd en lovende karriere allerede før »Idol»-finalen, og ekspertene hadde utvilsomt rett i sin sak. Foto: NTB scanpix
UNG OG LOVENDE: Hun ble spådd en lovende karriere allerede før »Idol»-finalen, og ekspertene hadde utvilsomt rett i sin sak. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun fikk mange nok «ja» til å komme videre, og nærmest hoppet i begeistring ut av rommet. Da hun ringte mamma Hilde etterpå, rant tårene.

Det var starten på medieeventyret som skulle følge. Gjennom runde på runde kom hun videre, og etter hvert var hun én av de 12 «Idol»-finalistene. Ti av dem skulle hun slå rett ut, mens hun i finalen i 2005 måtte se seg slått av Jorun Stiansen.

Rykteflom

Før den tid var det derimot duket for kjøpesenterturné, opptredener rundt om i landet og direktesendte delfinaler. Hadde Snapchat og Instagram eksistert den gang, ville hun utvilsomt også vært en dronning av sosiale medier.

Pressen - og folket - fikk øynene opp for Tone, som på tidspunktet var sammen med Sogndal-midtstopperen Børre Steenslid. Og snart begynte rykteflommen.

BRUDD: Tone Damli var i sin første tid som rikskjendis sammen med fotballspiller Børre Steenslid. De gikk hver til sitt sommeren 2005. Bjørn Langsem / DAGBLADET
BRUDD: Tone Damli var i sin første tid som rikskjendis sammen med fotballspiller Børre Steenslid. De gikk hver til sitt sommeren 2005. Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Daværende pressekontakt for «Idol», Bjarne Laastad, fikk nesten daglig henvendelser fra journalister om den unge artisten. Ofte omhandlet det kjærlighetslivet hennes. Det ble belastende for sogndalsjenta:

- Jeg merker at jeg blir mer og mer irritert. Jeg får telefoner hver dag med spørsmål om det er slutt. Selv om jeg driter i disse ryktene, så blir jeg irritert. De er jo helt på jordet, sa hun til VG i april 2005.

Forholdet til Steenslid tok slutt to måneder senere. Rykteflommen skulle likevel ikke stoppe der. Ja, den har vel egentlig aldri tatt helt slutt. Tidvis må hun ut i media å avkrefte både det ene og det andre.

TITTEI: Tone har ved flere anledninger vist seg fra en rampete side, som her i 2006, på besøk hos et kostymelager. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TITTEI: Tone har ved flere anledninger vist seg fra en rampete side, som her i 2006, på besøk hos et kostymelager. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I desember 2005 hadde hun for eksempel fått beskjed om at hun hadde vært på shopping med den amerikanske raplegenden Flava Flav, noe som ikke stemte. Ryktene om guttene var derimot verst.

- Alt er ikke like morsomt - for eksempel at jeg blir koblet til tre forskjellige gutter på to uker. Det er så latterlig, og det er selvfølgelig ikke spesielt positivt for meg. Nå går jeg nesten bare ut med jentevenner for å unngå slike rykter, sa hun til Dagbladet.

07.02.2013 SEXY: Tone Damli Aaberge om hvordan hun kler seg sexy. Her på Bølgen og moi under Oslo Fashion Week. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Gullskive

Suksessen til Damli Aaberge var et faktum. Hele 1 473 000 nordmenn fulgte med da den direktesendte finalen av «Idol» gikk av stabelen i mai 2005. Selv om hun ble slått Jorun Stiansen, som fikk fem prosent flere stemmer enn henne, klatret den da 17 år gamle artisten fort opp karrierestigen.

Nærmere et halvt år etter andreplassen i «Idol» kom debutalbumet «Bliss», med 12 spor. Den fikk en treer av Dagbladet og en firer av VG, men nådde likevel kommersiell suksess - og solgte til gull allerede før 2005 var omme.

ANDREPLASSEN: Det var Jorun Stiansen som til slutt stakk av med seieren i 2005. Tone var derimot den som på sikt høstet flest frukter av deltakelsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANDREPLASSEN: Det var Jorun Stiansen som til slutt stakk av med seieren i 2005. Tone var derimot den som på sikt høstet flest frukter av deltakelsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hun droppet ut av videregående, kjøpte leilighet i Bogstadveien i Oslo og satset hundre prosent på musikken.

Hun havnet snart i stallen til David Eriksen, en av dommerne som var med på å finslipe diamanten som sangstemmen hennes viste seg å være. Han er blitt omtalt som en «vesentlig brikke» i hennes karriere.

Noen av sjakktrekkene var å sørge for at hun fikk hovedrollestemmen i «Over hekken» og en deltakelse i «Skal vi danse» - der hun i 2006 fikk en tredjeplass. Året etter slapp hun oppfølgeralbumet, «Sweet Fever». Både album og singelen «Fever» nådde topp ti på hitlistene.

HETT: Tone og dansepartner Tom-Erik Nilsen sikret seg en tredjeplass i «Skal vi danse» i 2006. Dette var en av mange opptredener hun gjorde i årene etter Idol. Foto: NTB scanpix
HETT: Tone og dansepartner Tom-Erik Nilsen sikret seg en tredjeplass i «Skal vi danse» i 2006. Dette var en av mange opptredener hun gjorde i årene etter Idol. Foto: NTB scanpix Vis mer

Deltakelsen i Melodi Grand Prix i 2009 kan heller ikke sies å ha vært svekkende for artistens renommé. Bidraget «Butterflies» måtte imidlertid se seg slått av Alexander Rybaks «Fairytale» dette året, men ble likevel en hit og er fortsatt den sangen mange forbinder artisten med.

Mest omtalt

I 2006 sa Tone til bladet MAG at Aksel Hennie var Norges mest sexy mann. Det var før de to ble kjent med hverandre, og før norgeshistoriens kanskje mest omtalte, ikke-kongelige romanse oppsto.

Tone var allerede den personen i Norge folk googlet mest, og interessen ble bare større av at hun begynte å date landets mest ettertraktede skuespiller.

KJENTE: Tone Damli og Aksel Hennie var landets «Brangelina». Her fra deres første opptreden sammen, under Amandaprisen i Haugesund i 2009. Foto: NTB scanpix
KJENTE: Tone Damli og Aksel Hennie var landets «Brangelina». Her fra deres første opptreden sammen, under Amandaprisen i Haugesund i 2009. Foto: NTB scanpix Vis mer

De to viste seg for første gang offentlig sammen under Amanda-utdelingen i 2009. Avisene skrev side opp og side ned, og det ble nærmest «Bieber-tilstander» om de dukket opp på et arrangement sammen.

De kjøpte seg felles bolig og skulle etter planen gifte seg. Slik ble det derimot ikke. I starten av 2013 kom det flere ubekreftede meldinger om at paret hadde gått hver til sitt.

Vis mer Vis mer Vis mer

Samme dag som Damli flyttet ut av deres felles bolig, skulle hun være dommer i «Idol» på direktesendt tv. Hun hadde informert TV 2 om situasjonen, og gruet seg til hvordan pressen og fansen ville reagere. Likevel var det «ingen nåde» å få.

- Jeg satt med hendene under bordet, og så ble jeg losjert bort til en garasje etterpå og ut med en bil. Jeg følte meg som Diana da jeg skulle flykte fra media. Jeg var ikke nær å møte presse på det tidspunktet, for jeg var så lei meg, fortalte hun tidligere i år, gråtende i «Hver gang vi møtes».

SÅRT: Tidligere i år var hun å se i «Hver gang vi møtes», der fansen fikk et usedvanlig og nært innblikk i Tones liv. Det ble en tårevåt affære. Foto: TV 2
SÅRT: Tidligere i år var hun å se i «Hver gang vi møtes», der fansen fikk et usedvanlig og nært innblikk i Tones liv. Det ble en tårevåt affære. Foto: TV 2 Vis mer

Nakenrefs

I perioden de var sammen, skapte artisten også overskrifter flere ganger helt på egen hånd. Hun var blant annet modell for treningsmerket Bavac, reklamerte for Opel Ampera og begynte å tjene store penger på bloggen sin.

Et svensk magasin hevdet at hun var blitt sammen med artisten Eric Saade, som hun sang sommerlåta «Imagine» sammen med. Det kunne hun raskt avkrefte i vittig stil på Twitter, med en vits om at hun ikke visste dette selv.

COMEBACK: Tone Damli gjør comeback med en opptreden under Vixen Blog Awards. Video: Ruben Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det musikalske samarbeidet med svensken har hun trukket frem som et av sine høydepunkt i karrieren, men hun synes ikke stort om rykteflommen. Her hjemme i Norge har mediene hatt sitt å si om andre ting.

Da hun i 2012 slapp singelen «Look Back», med tilhørende musikkvideo, fikk hun kritikk for ha vært lettkledd. Ifølge VG sa P3-journalist Trine Solli at videoen var «trist», fordi hun mente «Tone ikke kunne gjøre annet enn å vise frem den fine kroppen».

Dette ble siden beklaget av radiokanalen overfor David Eriksen. Tone hadde selv dette å si om musikkvideoen:

- Jeg syns det er gøy å utfordre meg selv. Det var ikke kjempeenkelt å spille inn en såpass lettkledd video, men jeg er stolt av meg selv som klarte det, sa hun til Dagbladet.

Samarbeidet med spillselskapet Betsson har også vært profilert, før hun uventet brøt med dem i fjor. Mellom slagene har Tone også klart å designere flere gjestekolleksjoner for norske merker. Det har for enkelte vært lett å glemme at hun til syvende og sist er artist.

Hun har hele tiden sagt at musikk er viktigst for henne, uavhengig av hva anmelderne mener. Ofte har de nemlig gått hardt ut mot artisten, som da hun slapp singelen «Pinnacle» i fjor til slakt fra norsk presse.

Totalt har hun gitt ut seks album Mellom alt dette, gikk hun tilbake til røttene sine. Hun fikk et sete i dommerpanelet til «Idol», da konseptet feiret ti år i Norge i 2013. Året etter var hun tilbake igjen, i samme rolle.

TILBAKE TIL START: I to sesonger av «Idol» var 30-åringen dommer. Her med Esben «Dansken» Selvig, Kurt Nilsen og Gunnar Greve. Foto: NTB scanpix
TILBAKE TIL START: I to sesonger av «Idol» var 30-åringen dommer. Her med Esben «Dansken» Selvig, Kurt Nilsen og Gunnar Greve. Foto: NTB scanpix Vis mer

Man kan si hva man vil om karrieren hennes, men «Hver gang vi møtes»-deltakelsen i 2018 er et tydelig tegn på at hun har gjort noe riktig.

Familieforøkelse

Selv om ett forhold tok slutt og sorgen var stor, og svært offentlig, skulle det ikke gå lang tid før Tone traff mannen i sitt liv.

DRØMMEMANNEN: Markus Foss har vært i Tones liv i mange år, men det var først i 2013 at det oppsto varme følelser dem i mellom. Nå er de samboere og foreldre til vesle Billie. Foto: NTB scanpix
DRØMMEMANNEN: Markus Foss har vært i Tones liv i mange år, men det var først i 2013 at det oppsto varme følelser dem i mellom. Nå er de samboere og foreldre til vesle Billie. Foto: NTB scanpix Vis mer

Allerede for elleve år siden møtte hun Markus Foss for første gang. I 2013 ble de to offisielt kjærester, og er i dag samboere. Siden den gang har de vært fast inventar på røde løpere, og deler ofte små glimt av hverdagen sin med fansen i sosiale medier.

I november 2013 kom gladnyheten: Paret skulle bli foreldre.

Vesle Billie kom til verden i april året etter, bare et knapt halvår etter at Tone og Markus viste seg offentlig sammen for første gang - på Se og Hørs kjendisgalla i 2013.

Lille Billie.

Et innlegg delt av Tone Damli (@iamtonedamli)

Og det er liten tvil om at artisten er fornøyd med mammatilværelsen.

- Hun er ei veldig varm og god jente som kan komme med setninger som: «Blir du veldig varm i hjertet, mamma, når jeg sier at jeg er glad i deg?». Fireårsalderen er fin den, altså! sa Tone til Se og Hør i påsken.

Høydepunktene i livet er uten tvil Markus og Billie Tone Damli

Det er heller ikke umulig at den lille jenta i fremtiden får søsken.

- Billie selv er veldig klar på det. Hun vil ha en lillebror eller lillesøster. Selv har ikke Markus og jeg noe tidsperspektiv på det, men jeg kan godt si at jeg ønsker meg flere barn.

Når Se og Hør prater med Tone dagen før 30-årsdagen, er det en bombesikker artist som svarer på hva det beste fra livet har vært.

- Høydepunktene i livet er uten tvil Markus og Billie, men og en lang og fin musikkarriere, stråler hun.

Husbråk

Samboerskapet har ikke alltid vært like enkelt å forholde seg til. Ikke på grunn av samspillet mellom Tone og Markus, men på grunn av boligsituasjonen. I 2015 kjøpte paret «Villa Solum» i Bærum for 9,5 millioner kroner. I januar i fjor ble det imidlertid kjent at paret hadde revet bærumsvillaen, for å bygge nytt.

Tone Damli Aaberge og Markus Foss er på ELLE-sommerfest og intervjues om hvordan det er å pusse opp hus. Vis mer

Ifølge Budstikka hadde ikke paret tillatelse til å rive hele villaen, noe som har bydd på store utfordringer i ettertid. I fjor sommer så det ut til at Bærum kommune ikke ville gi artisten og samboeren tilgivelse, og vedtok at paret måtte betale et gebyr på 400 000 kroner for ulovlig riving.

- Det er en utrolig frustrerende prosess. Jeg er ganske lei, det har gått to og et halvt år og jeg har fortsatt ikke et sted å bo. Det var ikke den husdrømmen jeg håpet på, men det kan fortsatt bli det, sa sangeren til Se og Hør i januar.

- Jeg får ikke gjort så mye i hverdagen, for dette er styrt fra andre hold. Håper Bærum kommune kan få ut fingeren snart, jeg tror ikke de kjenner på at det sitter en familie her uten en plass å bo.

Hva de neste 30 årene bringer for Tone, er umulig å si. Kjenner vi artisten rett, blir det flere låter, mer pushing av grenser og muligens nok en familieforøkelse. Kanskje vi til og med kan håpe på et bryllup? Det blir i hvert fall utvilsomt en fest med utslått hår for jubilanten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer