Eurovision

Rybak klar for Eurovision-finalen: - Føler et press

Alexander Rybak føler han tar opp en annens plass i finalen.

VIDERE: Alexander Rybak overbeviste i semifinalen torsdag kveld. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VIDERE: Alexander Rybak overbeviste i semifinalen torsdag kveld. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LISBOA (Se og Hør): Alexander Rybak (31) skal nok en gang knive om seieren i Eurovision Song Contest. Under semifinalen torsdag kveld ble det kjent at Rybak er blant deltakerne som er stemt videre til finalen lørdag.

På pressekonferansen torsdag kveld erkjente Rybak at han som tidligere Eurovision-vinner føler på et visst press:

- Jeg føler et press for å opptre og underholde. Jeg har gjort dette før. Nå tar jeg opp noen annens plass. Jeg vil bare underholde folk nå når jeg har en sjanse til å være her, sa Rybak, til applaus fra de andre finalistene og den oppmøtte pressen.

Østeuropeiske stemmer

Fra salen fikk Rybak spørsmål om hvordan det påvirket hans sjanser at mange østeuropeiske land, som Russland og Polen, har forsvunnet ut av konkurransen.

- Selvfølgelig håper jeg at også folk i de østeuropeiske landene vil stemme på meg. Alt er opp til showet, sa den nybakte finalisten.

Rybak fikk også spørsmål om hva Eurovision betyr for ham.

- Dette er en veldig artig opplevelse for meg. «Fairytale» og 2009 vil alltid være spesielt for meg som artist. Det er en stor ting for alle artister å ha en låt eller hendelse folk husker deg for, sa 31-åringen, som ikke la skjul på at han ønsker å markere seg sterkt på lørdag:

- Jeg har lyst til å gjøre et så sterkt inntrykk i år, at når folk tenker på meg etter å ha sett finalen, vil de tenke: Yeah, that’s how you write a song.

- MYE NERVER: Alexander Rybaks kvinnelige dansere, Lisa Børud og Lene Kokai Flage, tar deg med bak scenen, hvor de forbereder seg til den avgjørende semifinalen 10. mai. Video: Privat / Ingrid Cogorno Vis mer

Møtte norsk presse

Rybak møtte den norske pressen for en ultrakort pressekonferanse natt til fredag. Der fortalte han blant annet at de tidligere Eurovision-vinnerne Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen er på vei til Lisboa for å se ham i finalen lørdag.

Rybak svarte også på hvordan det er å ha et favorittstempel.

- Det er hyggelig at folk tror på sangen. Særlig når det er en sang som handler om å tro.

- Du er perfeksjonist. Har du noe å forbedre før lørdagen?

- Enda lavere skuldre, svarte Rybak, som la til at han håpet å kunne kose seg enda mer i lørdagens finale enn han gjorde torsdag kveld.

Artisten avsluttet pressekonferansen etter få minutter, med følgende kommentar:

- Jeg må spare på stemmen. Beklager!

DEN GANG DA: Alexander Rybak vant finalen i Eurovision Song Contest i Moskva i 2009, med rekordhøye 387 poeng. Nå er han nok en gang klar for Eurovision-finalen. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
DEN GANG DA: Alexander Rybak vant finalen i Eurovision Song Contest i Moskva i 2009, med rekordhøye 387 poeng. Nå er han nok en gang klar for Eurovision-finalen. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer

- Grattis, Norge!

Rybak var først ut på scenen i Altice Arena torsdag kveld, og høstet godord etter opptredenen.

Expressens anmelder Anders Nunstedt mistenker at Rybak kan nå til topps i låtskriverkonkurransen for andre gang:

- Grattis, Norge! Alexander Rybak gjorde alle sine tåpelige moves akkurat som på øvelsene, og kommer til å seile videre mot den store avgjørelsen. Kanskje til og med som nummer én.

Dagbladets anmelder Torgrim Øyre trillet en firer for Rybaks semifinale-innsats.

«Alexander kommer seg greit gjennom det, men mangler kanskje det lille overskuddet. Vi satser på at han setter inn det siste energigiret når han kommer til finalen, for det gjør han jo.» skrev Øyre - og fikk rett.

Falt på bettinglista

Før opptredenen i Altice Arena torsdag kveld, lå Rybak på andreplass på bettinglista, kun forbigått av Kypros. Etter opptredenen falt nordmannen ned til sjetteplass, før han gjorde et lite hopp opp til femteplass, der han befinner seg i skrivende stund.

Under Eurovision-finalen i Moskva i 2009 stakk Rybak av med førsteplassen med låta «Fairytale». Da vant han med rekordhøye 387 poeng.

Johnny Logan er den eneste artisten som har vunnet Eurovision to ganger. Dersom Rybak vinner lørdag, får iren selskap i dobbeltvinner-klubben.

LES OGSÅ: - Julie har blitt verdensmester i SMS

ANDRE SEMIFINALE: Norge er storfavoritter i forkant av kveldens semifinale. I Dagbladets Eurovision-studio har vi med oss kulturjournalist og anmelder Anders Grønneberg, og vaktsjef og Eurovision-entusiast Jan Thomas Holmlund. Hvem er kveldens favoritter, og hvem er Rybaks sterkeste motstandere? Og hvorfor er Sverige så gode i denne konkurransen? Også er Russland er tilbake etter fjorårets drama. Programledere er Emilie Rydning og Ørjan Ryland. Video: Marie Røssland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer