Vidar Johansen:

Rutinekontroll endte i hasteoperasjon for «Farmen»-Vidar

- Det er kanskje det skumleste jeg har vært borti noen gang.

HJERTET STOPPET: Den siste dagen i juli skulle vise seg å bli en dag Vidar Johansen sent vil glemme, da problemer med pacemakeren førte til hjertestans og hasteoperasjon. Her er han avbildet under sitt Farmen-opphold i 2018. Foto: Alex Iversen / TV 2
HJERTET STOPPET: Den siste dagen i juli skulle vise seg å bli en dag Vidar Johansen sent vil glemme, da problemer med pacemakeren førte til hjertestans og hasteoperasjon. Her er han avbildet under sitt Farmen-opphold i 2018. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer
Publisert

Sist uke skulle Vidar Johansen (47), som ble kjent for offentligheten gjennom sitt «Farmen»-opphold i fjor, avslutte et hovedstadsopphold med et kort sykehusbesøk.

Etter å ha fulgt sønnens kamper på Ekebergsletta under Norway Cup, tok han turen til Rikshospitalet for å sjekke at pacemakeren hans fungerte som den skulle.

Denne siste julidagen i 2019 skulle vise seg å bli en dag 47-åringen sent vil glemme.

Etter at pacemakeren ikke responderte på legenes forsøk på å få den i gang, endte det med hjertestans og hasteoperasjon for Johansen.

Hjerteproblemer

Det var mangelfull justering av hjerterytmen som var årsaken til at Johansen skulle få pacemakeren sin sjekket.

En pacemaker er et elektronisk apparat som produserer impulser til hjertemuskelen og som erstatter signalene hjertet selv sender ut fra sinusknuten i høyre forkammer, ifølge Store Norske Leksikon.

Johansen har hatt problemer med hjertet i flere år og har tidligere hatt hele fem infarkter på samme sted, forteller han. Legene har slitt med å finne årsaken, men har, ifølge Johansen konkludert med at hjerteproblemene sannsynligvis stammer fra en åresykdom.

Denne er for øvrig nært beslektet med sykdommen som ble påvist hos den norske toppsvømmeren Alexander Dale Oen, som falt om i dusjen og døde i etterkant av en treningsøkt i 2012.

HJERTEFEIL: Vidar Johansen har en hjertefeil og har hatt hele fem hjerteinfarkter. Dette er likevel den skumleste opplevelsen han har hatt noensinne, forteller han til Se og Hør.  Foto: Tore Skaar / Se og Hør
HJERTEFEIL: Vidar Johansen har en hjertefeil og har hatt hele fem hjerteinfarkter. Dette er likevel den skumleste opplevelsen han har hatt noensinne, forteller han til Se og Hør. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

I Johansens tilfelle er han klar over den medfødte sykdommen, og 47-åringen går derfor på medisiner, i tillegg til en pacemaker som altså hjelper hjertet med å holde rytmen nede. Ettersom pacemakeren ikke så ut til å fungere som den skulle, tok Johansen turen til Rikshospitalet for en rutinekontroll.

Det fikk et alvorlig utfall.

Uutholdelige smerter

- Legene skulle fremprovosere hjerteflimmer for å se om pacemakeren slo inn. Jeg ble forespeilet at det kunne bli litt vondt, men det viste seg å bli ekstremt smertefullt, sier han til Se og Hør.

Da hjerterytmen var helt oppe i 240 slag i minuttet, ble smertene uutholdelige og strakte seg fra brystet og utover i armene, forklarer Johansen, og beskriver en følelse av at noen blåste opp en badeball på innsiden av ham.

Han ba legene stoppe, men raskt etter ble det mørkt.

Johansen ble bevisstløs og hjertet stanset. Legene måtte ta i bruk elektrosjokk for å få hjertet i gang igjen.

- Jeg sloknet jo, så jeg ble bare fortalt av legene da jeg kom til bevissthet, hva som hadde skjedd. Da var jeg helt mørbanket.

- Hvordan følte du deg?

- Det føltes som om noen hadde kjørt over meg med en bil, for så å rygge over meg igjen. Det er jo 850 volt som kjøres gjennom kroppen, og man blir fullstendig mørbanket av det. Bare å løfte armen var en enorm kraftanstrengelse etterpå.

HASTEOPERERT: Etter at legene fikk i gang hjertet igjen på Rikshosphitalet, bar det ned til Ullevål sykehus for operasjon. Foto: Privat
HASTEOPERERT: Etter at legene fikk i gang hjertet igjen på Rikshosphitalet, bar det ned til Ullevål sykehus for operasjon. Foto: Privat Vis mer

- Skumleste jeg har opplevd

Etter at han var tilbake ved bevissthet, bar det rett ned til Ullevål sykehus og operasjonsstuen der, for å få operert inn en ny, og ifølge Johansen, mer avansert og finjustert pacemaker. Denne har også mulighet til å gi elektrosjokk dersom noe lignende skulle skje igjen, forklarer han.

Etter to dager på Ullevål sykehus, fikk Johansen anledning til å dra hjem igjen til samboeren og sønnen på Hafjell. Da hadde han fått god informasjon. Han skryter av legene på sykehuset for behandlingen.

En drøy uke etter den alvorlige hendelsen, forteller 47-åringen at han føler seg i fin form, foruten litt smerter i operasjonssåret. Han legger likevel ikke skjul på at hendelsen har vært en stor påkjenning - både psykisk og fysisk.

- Det er kanskje det skumleste jeg har vært borti noen gang.

Til tross for at han lenge har visst at han bare har en hjertekapasitet på 83 prosent, har Johansen holdt en aktiv livsstil og sjelden tatt særlig hensyn til hjertefeilen. Sist ukes dramatiske hendelse har nå gjort at han vil tenke annerledes på eget aktivitetsnivå. Han vedgår nemlig at han tidvis kan ha vært litt for aktiv med tanke på hjertet.

AKTIV: Vidar Johansen vedgår at han sjelden har tatt særlig hensyn til hjertesykdommen. Her møter han Nikolai Aspen til tvekamp på «Farmen». Foto: Alex Iversen / TV 2
AKTIV: Vidar Johansen vedgår at han sjelden har tatt særlig hensyn til hjertesykdommen. Her møter han Nikolai Aspen til tvekamp på «Farmen». Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

- Det murrer i bakhodet at de måtte starte hjertet, og jeg har skjønt at det kanskje ikke går an å leve som jeg har gjort. Jeg må nok kutte ut en del ting som jeg kanskje ikke trenger, uten at det skal berøre livskvaliteten for mye.

Foruten et realt støkk, velger Johansen å fokusere på det positive. Han har også tillit til at den nye pacemakeren vil fungere godt.

- Jeg er jo fortsatt veldig hoven etter å ha operert inn pacemakeren på venstre side av brystkassen, og hevelsen strekker seg ut i armen. Det ser jo nå ut som om jeg har fått en kjempemuskel, så nå er det bare å trene høyre side, flirer Johansen, men legger litt mer alvorlig til:

- Man er nesten nødt til å ha litt galgenhumor i en sånn situasjon.

LES OGSÅ: Norsk stjerneregissør giftet seg med milliardærarving

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer