«Friends»-stjernen tar et oppgjør med sine mørke sider

Ruset seg til tennene falt ut

Det er et under at Matthew Perry er i live.

PREGET: Her er Perry med pose på magen, fordi tarmen hadde sprukket. Siget etter rus var så sterkt at han gikk på boligvisninger for å stjele folks medisiner fra badet. Foto: Peter Parker / Splash New
PREGET: Her er Perry med pose på magen, fordi tarmen hadde sprukket. Siget etter rus var så sterkt at han gikk på boligvisninger for å stjele folks medisiner fra badet. Foto: Peter Parker / Splash New Vis mer
Publisert

Det har vært en spesiell høst for «Venner for livet»-stjernen Matthew Perry (53). Etter et langt liv med rusmisbruk, har han nå lagt alle kortene på bordet i boken «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing».

Her forteller han om et liv som har vært tøft å leve – og hvorfor han er stolt over å være i live.

Følte seg ødelagt

Matthew begynte å drikke som 14-åring, og lærte seg raskt å døyve følelsene med alkohol. Da han ble superstjerne gjennom «Venner for livet» i 1994, fortsatte han å drikke i lange perioder.

VAR KJÆRESTER: Matt våget ikke å tro på forholdet til Julia Roberts – og dumpet henne. Foto: Carlton TV
VAR KJÆRESTER: Matt våget ikke å tro på forholdet til Julia Roberts – og dumpet henne. Foto: Carlton TV Vis mer

I 1996 ble han sammen med Julia Roberts (54), da hun hadde en gjesterolle i «Friends». Men etter bare to måneder slo han opp – til hennes store overraskelse.

- Å date Julia Roberts ble for mye for meg. Jeg var hele tiden sikker på at hun ville slå opp med meg. Hvorfor skulle hun ikke det? Jeg var ikke nok, jeg kunne aldri være nok. Jeg var ødelagt og ikke verdig å elske, forklarer han i boken.

REAGERER: Flere reagerer på en stemmevane som Jennifer Aniston hadde da hun spilte i «Friends». Vis mer

Året etter gikk det virkelig utfor. Etter en ulykke ble han avhengig av sterke smertestillende medisiner.

Han la seg inn på avrusning, uten større hell. For å få tak i nok piller, oppsøkte han mange forskjellige leger, og løy på seg alle slags diagnoser.

- Det rareste jeg gjorde var vel at jeg gikk på visninger av hus som var til salgs, for å se hva slags piller de hadde i medisinskapene sine, og stjele alt jeg fant, fortalte han nylig i et intervju med «Nightline».

FORSØKTE Å HJELPE: Matthew sammen med resten av gjengen i «Venner for livet» – Lisa Kudrow, David Schwimmer, Jennifer Aniston, Courteney Cox og Matt LeBlanc. De forsøkte å hjelpe ham ut av avhengigheten. Foto: NBC
FORSØKTE Å HJELPE: Matthew sammen med resten av gjengen i «Venner for livet» – Lisa Kudrow, David Schwimmer, Jennifer Aniston, Courteney Cox og Matt LeBlanc. De forsøkte å hjelpe ham ut av avhengigheten. Foto: NBC Vis mer

Døden nær

For fire år siden holdt superstjernen på å dø – da sprakk tykktarmen på grunn av misbruket. I to uker lå han i koma, koblet til en hjerte-lunge-maskin. Han måtte ligge på sykehuset i fem måneder. I ni måneder måtte han ha pose på magen.

Et synlig bevis på mange år med rusmisbruk, er at Matthews tenner er falske. Alle.

DØDEN NÆR: Matthew Perry har vært på avrusningsopphold minst 15 ganger – nå håper han at han endelig har kontroll på livet sitt. Foto: Dave Allocca/Starpix/REX
DØDEN NÆR: Matthew Perry har vært på avrusningsopphold minst 15 ganger – nå håper han at han endelig har kontroll på livet sitt. Foto: Dave Allocca/Starpix/REX Vis mer

Det startet da han tok en matbit – da falt fortennene ut.

- Tannlegen måtte fjerne hver eneste tann, forteller Matt i boken.

Dette skjedde i 2021, like før «Friends»-gjenforeningen. Matt hadde endelig blitt edru, men mange trodde han var ruset igjen fordi han snøvlet under opptakene.

- Jeg hadde bare nye tenner, forsikrer han.

VEKKER REAKSJONER: I et klipp fra 1998 kan se den tidligere «Late Show»-verten David Letterman sutte på «Friends»-stjernen Jennifer Anistons hår. Nå har videoen funnet sin vei tilbake til sosiale medier. Foto: NTB / CBS Vis mer

Vil hjelpe andre

Nå anser han seg selv som rusfri. Han har vært på avrusning et sted mellom 15 og 25 ganger, han er ikke sikker ... Og han har brukt over nitti millioner kroner på å bli edru.

- Jeg er takknemlig for at jeg lever, og er stolt av at jeg har klart å krype tilbake til offentligheten. Nå håper jeg at boken min kan hjelpe andre, sier han til People.

LES OGSÅ: Sjokkerer med dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer