Anna Sorokin

Rundlurte New York-eliten: Nå snakker hun ut

- Jeg ble portrettert som veldig manipulativ. Det synes jeg ikke at jeg er, sier Anna Sorokin etter løslatelsen.

LØSLATT: Hun levde et overdådig luksusliv før hun ble pågrepet og dømt for tyveri i millionklassen. Nå er Anna Sorokin løslatt fra fengsel. Foto: Christopher Peterson / Splash News / NTB
LØSLATT: Hun levde et overdådig luksusliv før hun ble pågrepet og dømt for tyveri i millionklassen. Nå er Anna Sorokin løslatt fra fengsel. Foto: Christopher Peterson / Splash News / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 2013 til 2017 levde Anna Delvey et luksuriøst liv med New York-sosieteten. Hverdag var fylt med opphold på luksuriøse hoteller, privatfly, dyre middager og høytflygende planer om en eksklusiv kunstklubb.

Kvinnen, som egentlig heter Anna Sorokin, utga seg for å være en rik arving fra Tyskland.

Men det viste seg at hun ikke hadde noen rik familie. Pengene hun brukte var heller ikke hennes.

For snart to år siden ble 28-åringen dømt til mellom fire og tolv års fengsel for tyveri. Ifølge dommen skal hun ha svindlet hoteller, restauranter, banker og et flyselskap for mer enn 200 000 dollar - om lag 1,7 millioner kroner.

- Ikke manipulativ

I midten av februar i år ble Sorokin løslatt - etter bare tre år bak murene. Nå snakker hun ut om tiden etter rettssaken og dommen.

- Jeg ble portrettert som veldig manipulativ. Det synes jeg ikke at jeg er, sier Sorokin i et intervju med BBC

- Jeg var aldri overflatisk. Jeg forsøkte aldri å snakke meg inn i noe. Jeg bare fortalte folk hva jeg ville - enten ga de meg det, ellers gikk jeg videre.

Shonda Rhimes, skaperen av «Grey’s Anatomy» og «Scandal», har sikret seg rettighetene til å lage serie basert på artiklene fra New York Magazine, sammen med Netflix.

Strømmegiganten skal ha betalt Sorokin totalt 320 000 dollar - over 2,7 millioner kroner - for rettighetene til å adaptere historien.

Sorokins konto ble først fryst av staten under den såkalte «Son of Sam»-loven som forbyr straffedømte å kapitalisere på egne forbrytelser. Dette ble opphevet da deler av pengene ble brukt til å betale tilbake dem hun skylder penger, ifølge Insider.

Faren tidligere lastebilsjåfør

Ifølge vennene skal Sorokin ha hevdet at faren var både diplomat, oljebaron eller en utvikler av solkraft. Men overfor New York Magazine bekrefter faren at han er en tidligere lastebilsjåfør som nå jobber med varmeanlegg.

Sorokin skal blant annet ha dratt på ferie med ei venninne til Marokko, der hun stadig hadde støtt på problemer. Hun skal blant annet ha hevdet at hun hadde problemer med å flytte penger over fra kontoer i Europa.

Venninna måtte legge ut for alle utgifter. Det endte til slutt opp på 62 000 dollar - over en halv million kroner.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Sorokin skal også ha prøvd å få et lån på 22 millioner dollar for å starte en privat kunstklubb. Hun hevdet at banken USB i Sveits hadde papirer som støttet at hun hadde kapital til å ta opp et lån av den størrelsen.

Under et hotellopphold i 2017, skal politiet ha kommet til stedet. Den gang sa hun at pengene var på vei fra en slektning, ifølge AP.

- Jeg har ingen penger, ingen kredittkort. Jeg venter på tanta mi fra Tyskland. Hun skal betale. Jeg prøver ikke å stikke, sa hun ifølge rettsdokumentene.

I 2017 brukte Delvey igjen falske sjekker og kjøpte seg flybillett til California. Der ble hun arrestert og fraktet tilbake til New York hvor hun møtte flere siktelser for grovt tyveri.

- Sorokin ble blendet av glitter og glamour i New York. Jeg er rystet over graden av bedrag fra tiltalte. Hun tenkte definitivt ikke på folkene hun svindlet, sa dommer Diane Kiesel under straffeutmålingen, ifølge AP.

Aktiv etter løslatelsen

28-åringen har ikke ligget på latsida etter løslatelsen. Hun har blant annet skaffet seg en Twitter-konto, og poster hyppige oppdateringer også på Instagram.

Hun har publisert et åpent brev til Harvey Weinstein, hyret inn en filmskaper i forsøk på å kontrollere sitt eget narrativ og skriver på ei bok, som ifølge Insider skal handle om livet i fengsel, anger som konsept og Sorokins syn på rettssystemet.

DØMT: Felicity Huffman er dømt i universitetsskandalen. Dagbladets USA-korrespondent Vegard Kristiansen Kvaale forklarer saken. Video: NTB Scanpix og Dagbladet Vis mer

Tiden i fengsel beskriver hun først og fremst som «bortkastet».

- Jeg fikk det til å funke. Jeg var opprørt, men det er ikke ille nok til at det oppleves avskrekkende mot å begå nye kriminelle handlinger. Du bare er der, sier hun til nettstedet.

Sorokins advokat, Todd Spodek, jobber med å få saken anket. Hun skal i utgangspunktet deporteres til Tyskland, men ønsker å bli i USA.

LES OGSÅ: Reagerer: - Klarer ikke å smile lenger

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer