Leo Ajkic:

Rørt til tårer av hederspris

Se Leo Ajkics følelsesladde tale.

FØLSOMT: Følelsene tok overhånd for Leo Ajkic da han ble Årets forbilde på Se og Hørs kjendisgalla. Video: Se og Hør Vis mer

(Se og Hør): Under Se og Hørs kjendisgalla for noen uker siden, ble NRK-programleder Leo Ajkic (34) tildelt den gjeve hedersprisen som «Årets forbilde».

De siste åtte årene har den Bosnia-fødte programlederen vært tilknyttet NRK, og har gjennom flere programmer bergtatt nordmenn med både interessante og skremmende, men også svært viktige temaer.

Leo har ledet programmer som «Leo og u-landslaget», «Leos reise», «Typen til» og «Flukt».

Saken fortsetter under bildet.

FIKK PRIS: Leo mottok prisen som «Årets forbilde». Her sammen med et av jurymedlemmene, Finn Schjøll. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
FIKK PRIS: Leo mottok prisen som «Årets forbilde». Her sammen med et av jurymedlemmene, Finn Schjøll. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

Skaper økt toleranse

Da han i januar ble tildelt den gjeve forbilde-prisen, ble han beskrevet som både «ærlig» og «uredd» i juryens begrunnelse.

- Årets forbilde er ærlig og uredd. Han kom til Norge på flukt fra krig i hjemlandet som 11-åring, og har brukt sin egen bakgrunn i arbeidet med å skape forståelse og økt toleranse i det norske folk. Gjennom sitt arbeid, blant annet gjennom egne TV-programmer, har prisvinneren tilført innvandringsdebatten nye perspektiver - og bidratt til at vi har fått bedre innsikt i flyktningers ofte håpløse situasjon, sa prisutdeler Finn Schjøll fra scenen på Grand Hotel.

Det var imidlertid ikke bare han som beskrev Leo på en svært rørende måte. Ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, var også på scenen og delte ut prisen. Han benyttet også muligheten til å personlig trekke frem flere av de viktige punktene Leo har satt søkelyset på, og hva han har gjort og gjør for samfunnet.

- Hvis jeg kan få legge til noe helt personlig: Jeg har med en bok hit i dag, og den er et helt konkret resultat av prisvinnerens positive påvirkning på unge mennesker. Barneskoleelever på Tåsen, blant andre datteren min, ble så inspirert av TV-serien at de satte seg ned og skrev tekster om krig og konflikter, noe som resulterte i bok - og et overskudd på 70 000 kroner som ble gitt til Flyktningehjelpen, sa redaktøren.

Det var en tydelig rørt Leo Ajkic som mottok prisen, og 34-åringen gjorde ingen forsøk på å holde tilbake tårene.

  • Se video av den rørende takketalen øverst i saken.

​Saken fortsetter nedenfor.

TOK TIL TÅRENE: Det var en tydelig rørt Leo som takket for prisen. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
TOK TIL TÅRENE: Det var en tydelig rørt Leo som takket for prisen. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

- Har ikke prøvd å være et forbilde

​Til tross for at 34-åringen er et stort forbilde for mange, innrømmet han fra scenen at forbilder var noe han selv manglet som barn.

- Jeg har aldri prøvd å være et forbilde for noen, for jeg manglet forbilder selv. Da jeg kom til Norge, så var det ingen som sa at jeg kunne få det til, sa Leo fra scenen.

- Jeg ville være det motsatte enn et forbilde, og hvis jeg prøvde å tøye strikken på TV, gikk det ut over gruppen min. Derfor vil jeg være et godt forbilde og gjøre fine ting. Jeg setter stor pris på denne prisen, fortsatte han.

I programmet «Flukt», fulgte Leo enkeltmennesker som på hver sin måte var rammet av flyktningkrisen. Programmet skapte stort engasjement, og sørget blant annet også for at Ajkic ble tildelt Fritt Ords honnør-pris.'

34-åringens troverdige bidrag til innvandringsdebatten i progammet, og hans positive påvirkning på unge menneskers engasjement, var også deler av juryens begrunnelse for å tildele nettopp Ajkic prisen.

Saken fortsetter nedenfor.

TYPISK NORSK: Leo Ajkic tester ut «typisk norske» ting sammen med andre utlendinger i «Leo & u-landslaget». Video: NRK Vis mer Vis mer

Måtte flykte

I programmet «Leos reise» tok programlederen med seg seerne på i alt seks utlandsreiser. En av destinasjonene var Leos hjemby, Mostar i Bosnia.

Leo kom til Norge i 1994 fra krigsrammede Balkan, og den ellers så private tv-profilen åpnet opp om barndomsminnene i serien.

- En dag jeg syklet ute, hørte jeg et kjempesmell. En svær lastebil med dynamitt ble sprengt i sentrum. For mange er det starten på krigen her. (...) Vi flyttet hit da krigen startet, for da kunne vi gjemme oss i kjelleren. (...) Jeg husker jeg fikk masse venner og venninner, og vi lekte og vi spøkte. Vi hørte ting utenfor og var redd, men vi holdt oss sammen.

- Jeg måtte rett og slett flykte til Norge på grunn av utdanning og framtid. Krigen ble bare rett og slett aldri ferdig, har han tidligere fortalt til Dagbladet Magasinet.

Gjennom sine programmer har Leo gitt en stemme til det de fleste nordmenn er glade de aldri trolig vil oppleve. Dagsaktuelle temaer har han bringet på banen på en annen måte, og gjennom dette har han vunnet nordmenns hjerter med sitt viktige arbeid.

LES OGSÅ: - Jeg får nesten vondt av henne