Prins Carl Philip og prinsesse Sofia:

Rørende hyllest på bryllupsdagen

Det svenske paret feirer fem år som gift.

BRYLLUPSDAG: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia feirer lørdag fem års bryllupsdag. Foto: NTB scanpix
BRYLLUPSDAG: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia feirer lørdag fem års bryllupsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Prins Carl Philip (41) og prinsesse Sofia (35) var et par i fem år før de giftet seg i en storstilt seremoni i Stockholm den 13. juni 2015. De sa begge «ja» da presten i Slottskyrkan spurte om de ville dele resten av sitt liv sammen.

Bryllupet til Sofia og Carl Philip ble mye omtalt, og det nygifte paret fikk blant annet skryt for alt fra brudekjolen til hvor forelskede de så ut. Det hører med til historien at de også, kort tid etter bryllupet, avslørte at de skulle bli foreldre for første gang - for nå 4 år gamle Alexander.

Fra Norge var både kronprinsesse Mette-Marit (46), kronprins Haakon (46), dronning Sonja (82) og prinsesse Märtha Louise (48).

- Avgjørende valg

Lørdag kunne prins Carl Philip og prinsesse Sofia feire at ekteskapet deres har vart i fem år. Det gjorde de blant annet ved å dele en rørende hyllest til hverandre på Instagram.

Her har de delt en rekke private bilder fra den store dagen, tatt av fotograf Erika Gerdemark.

«I blant kommer hvert menneske til et avgjørende valg; et valg som avgjør hele ens fremtid og som handler om hvem man er, og fremfor alt - hvem man vil være. Og ofte krever det mot. Mot for å ikke velge den lette veien bare fordi den er lett, men motet til å holde seg på den vanskelige veien fordi den er riktig», skriver paret i Instagram-innlegget.

«I dag feirer vi fem års bryllupsdag!».

31. august 2017 kunne prins Carl Philip og prinsesse Sofia også ønske sønnen prins Gabriel velkommen til verden. Den vesle prinsen ble født kun ett og et halvt år etter storebror prins Alexander (2).

Vanskelig tid

Da paret først erklærte at de var et par, ble det stor ståhei rundt det svenske kongehuset. Prinsessen, som da het Sofia Hellqvist, var da kjent fra den danske versjonen av «Paradise Hotel» og hadde en fortid som glamourmodell.

Hun har tidligere åpnet seg om den vanskelige omstillingen til å bli kongelig.

- Det har vært kjempevanskelig. For noen år siden visste jeg ikke om jeg kom til å klare dette, sa hun i «Året med kongefamilien 2018».

LYKKELIG GIFT: Prinsesse Sofia og prins Carl Philips romantiske bryllup var en rørende affære. Foto: NTB scanpix
LYKKELIG GIFT: Prinsesse Sofia og prins Carl Philips romantiske bryllup var en rørende affære. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er imidlertid ingen tvil om at paret var svært forelsket da de giftet seg, og de har tidligere avslørt at det sa «klikk» første gang de traff hverandre.

- Jeg hadde kanskje ikke kjent kjærlighetens magi før jeg traff Sofia. Men etter at jeg møtte henne kjente jeg virkelig hvordan den magien kan forandre en person, fortalte han til TV4 i 2015.

Omtalt ektepakt

Ektepakten dem mellom har også skapt overskrifter.

I avtalen heter det at begge har blitt enige om særeie, ikke ulikt andre kongelige ektepakter.

Har man særeie er man sikret å kunne ta med seg ut igjen alle verdier man hadde med seg inn i ekteskapet, og i praksis betyr det at verdiene ikke skal deles ved en eventuell skilsmisse.

Felleseie betyr derimot at verdiene må deles, og det er det som er standardordningen ved inngåelse av ekteskap.

Det vil si at Sofia verken har rett til sommerstedet Ökenäs eller Carl Philips jakthytte i Värmland ved en eventuell skilsmisse. Begge boligene ble nemlig prinsen tildelt i arv før bryllupet fant sted.

Det samme gjelder deres nåværende bosted, Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm, som Carl Philip arvet etter prins Bertil, som gikk bort i 1997.

Vis mer

Fjernet fra kongehuset

I fjor høst kom også nyheten om at kong Carl Gustaf hadde valgt å fjerne en rekke medlemmer fra kongehuset, inkludert barna til Carl Philip og Sofia. De ble dermed fratatt apanasje, og skal ikke representerte kongehuset. Årsaken til endringen var at kongefamilien hadde blitt for stor - og utgiftene også deretter.

I desember i fjor uttalte Carl Philip at avgjørelsen var naturlig, og at han og kona vurderte å ta en lignende avgjørelse selv.

- På noen måter er det et naturlig steg. Det her er en mulighet for våre gutter til å skape en framtid som de selv vil ha, med utdanning og jobb, sa han til Expressen da.

LES OGSÅ: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia: - Det er nok nå

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer