GODE VENNER: Kronprinsesse Victoria ga Gunhild Stordalen en god klem da de møtte hverandre før Gunhild åpnet konferansen i Stockholm. Foto: NTB scanpix
GODE VENNER: Kronprinsesse Victoria ga Gunhild Stordalen en god klem da de møtte hverandre før Gunhild åpnet konferansen i Stockholm. Foto: NTB scanpixVis mer

Gunhild Stordalen:

Rørende gjensyn mellom Gunhild Stordalen og Victoria

Trosset sykdommen og åpnet konferansen nok en gang. 

(Seoghør.no): Etter å ha stiftet EAT Food Forum i 2013 har Gunhild Stordalen (38) engasjert seg for fullt i miljøvennlig og bærekraftig produksjon av sunn mat for hele verden.

Mandag formiddag entret Gunhild Stordalen nok en gang scenen under den årlige EAT-konferansen i Stockholm.

I salen satt flere av de kongelige, blant annet kronprinsesse Victoria (39), som gjennom årene har utviklet et nært bånd med Gunhild.

ENGASJERT: Kronprinsesse Victoria har blitt svært god venn med engasjerte Gunhild Stordalen. Foto: NTB scanpix
ENGASJERT: Kronprinsesse Victoria har blitt svært god venn med engasjerte Gunhild Stordalen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Før vi starter har jeg en innrømmelse å komme med. Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om mat, jeg bry meg mer om mennesker, om å redde liv og god helse. Jeg bryr meg om basis menneskerettigheter som frisk luft, rent vann, et sted å bo og en grei jobb å gå til.

- Jeg bryr meg om like rettigheter, uansett hvem du er eller hvor du ble født. Jeg bryr meg om å skape en lysere fremtid, ikke bare for noen, men for alle, slik åpnet Gunhild Stordalen konferansen.

Livstruende syk

Siden 2014 har hun imidlertid kjempet parallelt med den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

Etter å ha fått et tilbakefall høsten 2015 har hun vært tilbake i Nederland for ny behandling. Men akkurat nå befinner hun seg altså i Stockholm i stedet:

- Jeg kan ikke la være å jobbe med noe så spennende (...) Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å ta meg av livet mitt og det jeg brenner for - så får legene ta seg av sykdommen, sa Gunhild Stordalen til VG.

Saken fortsetter under bildet.

ENGASJERT: Gunhild Stordalen lar ikke sykdommen systemisk sklerose hindre henne i å engasjere seg i hjertesakene sine. Her fra fjorårets EAT-konferanse som hun også åpnet. Foto: NTB scanpix
ENGASJERT: Gunhild Stordalen lar ikke sykdommen systemisk sklerose hindre henne i å engasjere seg i hjertesakene sine. Her fra fjorårets EAT-konferanse som hun også åpnet. Foto: NTB scanpix Vis mer

I oktober i fjor erkjente hennes ektemann Petter Stordalen (54) at Gunhild ikke kommer til å få noe langt liv.

Han forklarte til svenske Göteborgs-Posten at de tidligere stamcelletransplantasjonene har gått bra, men la vekt på at behandlingene er eksperimentelle. Dermed er det umulig å vite når, eller om, kona vil bli frisk.

- Usikkerheten er stor, og dette er den siste sjansen vi har. Vi vet at Gunhild ikke kommer til å få et veldig langt liv, men at hun kommer til å få et spennende og godt liv.

- Vi vet bare ikke hvor lang tid vi har, sa Stordalen til den svenske avisa.

- Det er bra for forholdet vårt at Gunhild går for halv maskin

I et større intervju med svenske Expressen i mai åpnet Petter Stordalen seg blant annet opp om karrieren, forholdet til sine tre barn, og kjærligheten til kona Gunhild.

Saken fortsetter under bildet.

SAMMEN I TYKT OG TYNT: Petter Stordalen snakker i varme ordelag om kona Gunhild, og alt hun har klart å utrette - på tross av å være alvorlig syk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SAMMEN I TYKT OG TYNT: Petter Stordalen snakker i varme ordelag om kona Gunhild, og alt hun har klart å utrette - på tross av å være alvorlig syk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Foruten å berømme 38-åringen for sin innsats når det kommer til arbeidet med EAT, forteller Petter også om hvordan forholdet dem imellom er blitt påvirket av konas livstruende bindevevssykdom systemisk sklerodermi.

- På mange måter er det bra for forholdet vårt at Gunhild går for halv maskin, fordi hun har mye større kapasitet enn det jeg har, fortalte 54-åringen til avisa.

Det var Gunhild selv som i fjor uttalte at kroppen «ikke fungerer som den skal», og at hun i motsetning til det å være frisk nå «trenger mye mer søvn enn tidligere».

Saken fortsetter under videoen.

SEMINAR I OSLO: Initiativtaker for EAT, Gunhild Stordalen, fortalte hva de skal gjøre i det store samarbeidsprosjektet mellom EAT, NFF og Bama. Video: Scanpix Vis mer

- Sover mer

Overfor Expressen forklarer Petter at han ikke merker noe til det faktum at kona «går for halv maskin», og at han bøyer seg i støvet for alt hun har klart - og fortsatt klarer å utrette.

- Jeg synes hun jobber nesten like mye som tidligere. Hun sover kanskje litt mer, og det er bra. Men hun er så dedikert, reiser så mye og prioriterer så knallhardt at jeg bare er utrolig imponert over kjæresten min, sa han og fortsatte:

- Hun er på mange måter mannen i forholdet, som reiser rundt og tror hun skal redde verden, mens jeg tror på henne. Når jeg ser på det jeg har utrettet i dag, når jeg bare Gunhild til knærne.

- Ikke redd for å dø

Gunhild har selv vært åpen om sykdommen flere ganger, blant annet da hun ledet det svenske radioprogrammet «Sommar i P1».

Saken fortsetter under videoen.

- DET GÅR LITT OPP OG NED: Petter Stordalen snakket om kona Gunhilds sykdom da han gjestet «Skavlan» fredag 16. oktober. Video: NRK Vis mer

- I dag, når du lytter til dette, er cellegiften på ny i ferd med å ødelegge beinmargen min. Ingen kan vite hva resultatet blir. Men det vil bli min største personlige kamp til nå. Det vil bli en kamp om liv og død, sa Stordalen til svenske P1 i fjor om behandlinga ved Universitetssykehuset i Utrecht i Nederland.

Videre i radioprogrammet fortalte EAT-grunnleggeren at hun ikke lenger er redd for å dø. Samtidig var 38-åringen tydelig på at hun er sulten på livet som aldri før. Stordalens siste ord i «Sommar i P1» lyder nemlig som følger:

- Jeg er kanskje ikke lenger redd for å dø, men jeg har heller aldri hatt mer lyst til å leve.

LES OGSÅ: Slik er de kongeliges «dobbeltliv»