Taylor Swift

Røper spiseforstyrrelser: - Jævlig umulig

Popstjerna forteller at hun spiste så lite at hun nesten svimte av på scenen.

EN ÆRLIG SWIFT: I Netflix-dokumentaren «Taylor Swift: Miss Americana» får man se en annen side av den populære artisten. Video: Netflix Vis mer

Norgesaktuelle Taylor Swift (30) har gjort seg til en av de mest suksessrike artistene de senere årene.

Sangstjernen ble i fjor kåret til tiårets artist under American Music Awards, og tronet samtidig toppen av listen over best betalte kjendisene i landet.

Både privat og profesjonellt har 30-åringen likevel støtt på flere utfordringer. Hun har hatt en lang feide med musikkbransjen, og også kjente artister som Katy Perry (35).

I tillegg har begge foreldrene hatt kreft, og nylig fortalte Swift at de har oppdaget en hjernesvulst hos moren.

- Jævlig umulig

Torsdag hadde dokumentarfilmen om artistens liv, «Taylor Swift: Miss Americana», premiere under Sundance filmfestival. I filmen røper Swift ifølge The Guardian at hun har slitt med spiseforstyrrelser.

Blant annet sier 30-åringen at hun lagde en liste over alt hun spiste, at hun konstant trente og at hun på sitt tynneste brukte klær i fire størrelser mindre enn det hun gjør i dag.

- Jeg tror ikke du vet hva du gjør når du gjør det gradvis. Det er alltid en skjønnhetsstandard du ikke når opp til. Hvis du er tynn nok har du ikke rumpa alle vil ha, men hvis du veier nok til å ha rumpe, så er ikke magen flat nok. Det hele er bare jævlig umulig, forteller hun.

Det hele gikk så langt at artisten nærmest skal ha sultet seg selv, noe som medførte at hun følte at hun følte hun skulle svime av under konserter.

Swift forklarer at spiseforstyrrelsen gradvis utviklet seg blant annet fordi hun fikk skryt for å passe små klær under fotoseanser.

- Jeg så på det som et klapp på skulderen. Når du registrerer det nok ganger, begynner du å tolke alt som ros eller straff, selv når det kommer til din egen kropp.

2013: Taylor Swift under en galla for sju år siden. Foto: NTB scanpix
2013: Taylor Swift under en galla for sju år siden. Foto: NTB scanpix Vis mer
2020: Taylor Swift under Golden Globes-utdelingen i år. Foto: NTB scanpix
2020: Taylor Swift under Golden Globes-utdelingen i år. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lett for å bli trigget

Selv om Swift ikke lenger sulter seg, opplever hun fortsatt at tankemønsteret henger igjen. Hun forklarer blant annet at hun ikke ser på bilder av seg selv.

- Jeg har en tendens til å bli trigget av noe, enten det er et bilde av meg hvor jeg føler at magen ser litt for stor ut, eller at noen sier til meg at jeg ser gravid ut eller noe. Og det kommer til å trigge meg til å bare sulte litt, slutte å spise, sier Swift.

I dag prøver hun sitt beste å unngå å kritisere sin egen kropp, og påpeker at det er «bedre å tro at du er tjukk enn å se syk ut».

Stjernen har aldri tidligere åpnet opp om spiseforstyrrelsen. I fjor skrev hun imidlertid i et essay for Elle at hun slet med sitt eget kroppsbilde.

- Jeg har jobbet veldig hardt med å trene hjernen min til å skjønne at litt ekstra vekt betyr former, glattere hår og mer energi. Jeg tror mange av oss dytter grensene når det kommer til slanking, men å ta det for langt kan være veldig farlig. Det er ingen enkel løsning. Jeg jobber med å akseptere kroppen min hver dag, skrev hun.

LES OGSÅ: Taylor Swift sjokkerte med tordentale