Jan Tore Kjær:

Røper smertehelvete etter «Skal vi danse»

- På et tidspunkt var det ene kneet dobbelt så stort som det andre.

HAVNET PÅ LEGEVAKTA: «Skal vi danse» ble en smertefull affære for Jan Tore Kjær. Foto: NTB Scanpix / Privat
HAVNET PÅ LEGEVAKTA: «Skal vi danse» ble en smertefull affære for Jan Tore Kjær. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mange år spilte Jan Tore Kjær (50) ishockey for Furuset, Vålerenga, Hasle/Løren og Lørenskog, før han i 1997 la opp og gikk inn i Vålerenga.

Der ble han værende som direktør i hele 18 år, før han gikk av i 2015.

I høst har imidlertid Jan Tore Kjær vært å se i en ny rolle, denne gangen som danser.

Han var nemlig en av de tolv kjendisene som hadde et håp om å nå helt til topps i årets «Skal vi danse», men måtte se seg slått da han havnet i danseduell mot tidligere håndballspiller Trine Haltvik (54) i program fem. Da var dansen over for Kjær, som dermed ble den fjerde deltakeren til å forlate konkurransen.

Da hadde han i flere uker slitt med kraftige smerter i kneet, røper han.

SKADD PÅ PARKETTEN: Santino Mirenna skadet seg under «Skal vi danse»-sendingen. Video: TV 2. Reporter: Jonas Scheie Hammer / Rød Løper. Vis mer

Problem i menisken

Overfor Se og Hør kan nemlig 50-åringen fortelle at han ble nødt til å reise rett til legevakten etter at han forlot «Skal vi danse», hvorpå han ble sendt til MR for å undersøke kneet.

SMERTEFULLT: Jan Tore Kjær legger ikke skjul på at behandlingen gjorde vondt. Foto: Privat
SMERTEFULLT: Jan Tore Kjær legger ikke skjul på at behandlingen gjorde vondt. Foto: Privat Vis mer

- Der fikk jeg påvist et problem i menisken, samt at det var mye brusk mot brusk inne i kneet. Så da dro jeg på Volvat, der de tappet kneet for væske og tok blodet mitt gjennom en sentrifuge for å skille de hvite og de røde blodlegemene. Så satte de inn igjen de hvite blodlegemene, som nå driver og jobber inne i kneet mitt for å reparere skadene, forteller han.

BEHANDLING: På Volvat tappet de det skadde kneet for væske. Foto: Privat
BEHANDLING: På Volvat tappet de det skadde kneet for væske. Foto: Privat Vis mer

Behandlingen Kjær har gått gjennom heter Platerikt Plasma, og på Volvats hjemmesider beskrives den slik:

«Man tapper ca. 50 ml av pasientens blod som så sentrifugeres i en sterilbeholder. Prosessen skiller ut blodplatene fra de røde blodlegemer og serum. De 6 til 7 ml med platerikt plasma som gjenstår injiseres i det skadde vevet. Gradvis kan da trening og økende belastning gjenopptas».

Smertene hadde han i forkant av legebesøket kjent på i flere uker, og det hele toppet seg da han danset jive i program tre. Syv timer konstant hopping på et allerede sårt kne hver dag i en uke, hjalp ikke på problemet.

HOVENT: Jan Tore Kjærs kne avbildet etter program tre, der han danset jive. Foto: Privat
HOVENT: Jan Tore Kjærs kne avbildet etter program tre, der han danset jive. Foto: Privat Vis mer

- Etter jiven hovnet kneet mitt helt opp, og jeg måtte kjøle det ned etter trening. På et tidspunkt var det dobbelt så stort som det andre, forteller Kjær.

- Det er jo sannsynlig at dette er en gammel skade som antakelig oppsto da jeg spilte ishockey, men den harde dansetreningen var nok ikke det beste for slitne knær, fortsetter han.

JIVE: Det var etter en uke med intens trening til denne energiske jiven at Jan Tore Kjær for alvor kjente hvor vonde smertene i kneet var. Foto: TV 2 / NTB Scanpix
JIVE: Det var etter en uke med intens trening til denne energiske jiven at Jan Tore Kjær for alvor kjente hvor vonde smertene i kneet var. Foto: TV 2 / NTB Scanpix Vis mer

- En konstant smerte

Mens han fortsatt var med i konkurransen fikk han behandling i form av fysioterapeut, smertestillende og kortisontabletter.

- På trening var det en konstant smerte. Jeg våknet om morgenen og hadde ekstremt vondt, iset ned kneet og satte på en støtte. TV 2 kjøpte også en spesialstøtte med skinner til meg, som jeg danset med både på trening og på sending. Men i siste sendingen fikk jeg ikke brukt den på grunn av kostymet. Men skinnen hjalp så jeg kunne opprettholde treningen.

Til legen dro han ikke før han var ute av konkurransen, i frykt for å få beskjed om at han ikke fikk lov til å danse. Å måtte trekke seg var nemlig aldri et alternativ for Jan Tore Kjær.

- Jeg ofret bokstavelig talt lemmer for å fullføre. Som ung følte man seg jo udødelig, og det gjorde jeg også nå da jeg var med i «Skal vi danse». Men samtidig så tenkte jeg jo ikke på at det her kunne gi meg varige men, forteller 50-åringen.

- Men jeg har jo vært skadet før, og har vondt både her og der, har blant annet en skulder som har gått ut av ledd en gang for mye, så det går bra, sier han, og legger lattermildt til at det jo passet bra at han danset til Elton John-låta «I'm Still Standing» den uken kneet var på sitt vondeste.

FORELDRENES SKILSMISSE: Kveldens tema i «Skal vi danse» er «et øyeblikk som har betydd mye». Emilie «Voe» Nereng valgte å danse om foreldrenes skilsmisse. Video: TV 2 / Vilde Holta Røssland / Rød Løper Vis mer

Returnerer til parketten

Hittil har Kjær gjennomgått én behandling, og skal tilbake til legen om en uke. Han har troa på at kneet vil bli bra igjen, og fastslår at han ikke har noen problemer med å gå.

- Jeg har troa på at det her ikke blir en varig skade. Men hvis jeg utsetter kneet for ekstrem fysisk aktivitet senere, kan det være at det påvirker det i negativ forstand. Å fjerne menisken vil ikke hjelpe, så i verste fall blir jeg nødt til å erstatte kneet med et kunstig kne, men det er i så fall mange år frem i tid, forteller han.

I SJOKK: Emilie Nerengs dansepartner fikk skulderen ut av ledd på direkten. Reporter: Jonas Hammer / Rød Løper. Vis mer

At behandlingen virker, er han ikke i tvil om. Under finalesendingen av «Skal vi danse» 16. november, blir Kjær igjen å se på danseparketten.

- Nå føles det mye bedre, så jeg stiller opp på finalesendingen. Jeg gikk jo ned 20 kilo da jeg var med, og nå har jeg gått opp igjen én, så jeg tenker at hvis jeg klarer å holde meg i god form frem til da så får jeg trent det opp igjen, sier han, og roser videre «Skal vi danse»-produksjonen:

- Og hadde det ikke skjedd nå, så hadde det jo skjedd senere. Nå fikk jeg jo også muligheten til å behandle det, så det var bra. Jeg har fått fantastisk oppfølging med tanke på behandling, og hadde jeg ikke blitt «tvunget» til å gå til legen hadde jeg antakelig ikke gjort det. Det er jo typisk det, at man ikke drar før benet nesten har falt av, sier Kjær og ler.

Fremover skal han holde seg i ro og la behandlingen gjøre sitt.

- De hvite blodlegemene jobber inne i kneet mitt nå, så da har jeg bare fått beskjed om å holde meg i ro og slappe av, før jeg skal på oppfølging uken før jeg skal være med på finalen.

UFLAKS: Henrik Borg, kjent fra Ex on the Beach, har gått med krykker i tre måneder. Reporter: Ruben Pedersen. Video: Mariann Habbestad / Rød løper Vis mer

LES OGSÅ: Ranet og skadet: - Skar seg totalt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer