Julia Roberts med hårete armhuler:

Røper sannheten om «stuntet» etter 19 år

- Jeg hadde feilberegnet lengden på ermene og vinkingen.

BLE HYLLET: I 1999 vekket Hollywood-stjernen Julia Roberts oppsikt da hun møtte opp på rød løper med hår under armene. I et nytt intervju forklarer hun at det hele egentlig var en kjoletabbe. Foto: NTB scanpix
BLE HYLLET: I 1999 vekket Hollywood-stjernen Julia Roberts oppsikt da hun møtte opp på rød løper med hår under armene. I et nytt intervju forklarer hun at det hele egentlig var en kjoletabbe. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mange husker nok bildet av den verdensberømte skuespilleren Julia Roberts (51), fra filmpremieren til «Notting Hill» i 1999, da hennes hårete armhuler kom til syne idet hun løftet armen for å vinke til fans og fotografer på den røde løperen.

I årene etterpå har bildet blitt dratt opp i en rekke sammenhenger, og mange har omtalt henne som den første stjerna som frontet det feministiske budskapet om å fjerne det tabubelagte temaet rundt kvinner og kroppshår.

De siste årene har flere kjendiser valgt å legge barberhøvelen på hylla, og la kroppshåret gro.

Bildet av Julia Roberts fikk den gang massiv medieoppmerksomhet - både av det positive og det negative slaget. Nå, 19 år senere, røper hun at hun aldri trodde at hun ville skape overskrifter etter den stjernespekkede kvelden.

FEILBEREGNET: Julia Roberts røper at ermene å paljettkjolen var annerledes enn hun hadde trodd i forkant. Foto: NTB scanpix
FEILBEREGNET: Julia Roberts røper at ermene å paljettkjolen var annerledes enn hun hadde trodd i forkant. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Avslørte personlige ting

Det var rett og slett en tabbe at de hårete armhulene kom til syne.

- Jeg tror jeg bare hadde feilberegnet lengden på ermene - kombinert med vinkingen, og hvordan disse to tingene ville gå sammen og avsløre personlige ting om meg, sa hun under promoteringen av sin nye serie «Homecoming» i talkshowet «Busy Tonight», ifølge US Weekly.

Hun påpekte nok en gang at det aldri var meningen å ytre et feministisk budskap.

- Det var ikke et budskap annet enn at jeg viste at jeg er et menneske på denne planeten, for meg selv, sa hun.

Talkshow-vertinne Busy Philipps (39) klarer ikke å skjule at hun ble overrasket over Roberts' avsløring.

- Jeg tenkte at det var så kult og «punk rock», svarte hun.

HÅRETE ARMHULER: Popstjernen Miley Cyrus på rød løper i New York i 2015, med hår under armene. Foto: Splash News/ NTB scanpix
HÅRETE ARMHULER: Popstjernen Miley Cyrus på rød løper i New York i 2015, med hår under armene. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

I dag er det imidlertid blitt vanlig at flere og flere stjerner tropper opp på rød løper eller andre kjendistunge arrangementer med synlig hår under armene.

Blant andre Miley Cyrus (25), Drew Barrymore (43), Madonnas datter Lourdes Leon (22) og Cate Blanchett (49) er eksempler på kjendiskvinner som har valgt å droppe barberhøvelen.

Inngrodd holdning

I 2015 skrev masterstudent Elise Løvereid en kronikk i Dagbladet, der hun tok et oppgjør med tabubelagte temaer kvinner strir med i hverdagen. Der skrev hun at synet på kroppshår i dag er en direkte konsekvens av pornokulturen.

«Omtrent som å velge mellom bukse eller skjørt, gjør ikke håret deg mindre kvinnelig, og feministene ønsker at man skal ha et reelt valg ved at skjønnhetstyranniet ikke skal kunne begrense eller definere deg», skrev Løvereid da.

Året etter opptrådte det norske stjerneskuddet Aurora Aksnes (22) under Øyafestivalen i Oslo med hår under armene. Hun fortalte til publikum at hun hadde spart i to uker, og viste stolt fram resultatet.

VISTE ARMHULENE: Aurora Aksnes på scenen under Øyafestivalen i Tøyenparken i 2016.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
VISTE ARMHULENE: Aurora Aksnes på scenen under Øyafestivalen i Tøyenparken i 2016. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke så mye å skryte av, men det er litt. Det er det jeg kan få til. Jeg synes det er litt fint, sa Aksnes i en video som ble publisert av 730.no.

Moteekspert Marianne Jemtegård sa den gang til Dagbladet at det er en inngrodd holdning i samfunnet at kvinner skal være glattbarberte under armene.

- Når kvinner får de første hårene under armene blir vi opplært til å fjerne dem, og lærer dermed at det er noe skummelt, skittent og stygt som er under våre armhuler, noe som ikke er sant i det hele tatt, sa moteeksperten den gang.

- Vil inspirere

I 2016 ble emneknaggen #LesPrincessesOntDesPoils, som betyr «prinsesser har også hår», populær i sosiale medier, ifølge Mashable.

Her ble en rekke bilder delt av franske jenter som viste fram sine hårete legger og armhuler. Det var 16 år gamle Adèle Labo som først på sin Instagram-konto oppfordret kvinner til å legge ut bilder av sitt kroppshår.

Budskapet var å bevise at det ikke er unormalt at kvinner også har kroppshår, og at det ikke er noe galt i å vise det fram.

Tusenvis av kvinner kastet seg på trenden, som ble omtalt verden over.

I fjor delte også den amerikanske bloggeren Morgan Mikenas en video på YouTube der hun viste fram resultatet etter at hun hadde droppet å bruke barberhøvelen på hele tolv måneder.

KROPPSHÅR: Den amerikanske bloggeren Morgan Mikenas kastet barberhøvelen i begynnelsen av 2016. Nå viser hun fram resultatet, og forklarer hvorfor i en ny video. Video: Morgan Mikenas / Foto: Privat / Instagram: i_am_morgie Hele videoen på Morgans Youtube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=WyKUg78Z-Y0 https://www.instagram.com/i_am_morgie/ Vis mer

- Jeg forsøker ikke å få alle mennesker til å slutte å barbere armhulene og leggene. Jeg ønsker bare å inspirere andre til å omfavne sin naturlige skjønnhet, sa hun i videoen, og la til:

- Tenk om alle plutselig bestemte seg for at «i dag er dagen jeg skal akseptere og elske hver eneste del av kroppen min, for det er det som gjør meg til den jeg er». Hvis man slutter å bry seg så mye om hva andre mener, vil det føre til at man finner en større ro og at man vil trives bedre i sitt eget skinn.

LES OGSÅ: - Det er forferdelig trist

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer