Pippi Langstrømpe:

Røper Pippi-hemmelighet etter nesten 50 år

Skuespiller Inger Nilssons forhold til film-apen var alt annet enn idyllisk.

APE TIL BESVÆR: På lerretet framstår forholdet mellom Pippi-skuespiller Inger Nilsson (59) og den innleide ekornapen slik som i bøkene: Idyllisk. Virkeligheten var riktignok en helt annen. Her under innspillingen i 1968. Foto: Jacob Forsell / TT / NTB Scanpix
APE TIL BESVÆR: På lerretet framstår forholdet mellom Pippi-skuespiller Inger Nilsson (59) og den innleide ekornapen slik som i bøkene: Idyllisk. Virkeligheten var riktignok en helt annen. Her under innspillingen i 1968. Foto: Jacob Forsell / TT / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Historien om Astrid Lindgrens mest kjente litterære figur, Pippi Langstrømpe, hadde trolig ikke vært den samme uten jentas noe utradisjonelle kjæledyr.

«Herr Nilson» og «Lille Gubben», henholdsvis ape og prikkete hest, bor sammen med Pippi i Villa Villekulla - der trioen lever sammen uten foreldre i tilsynelatende harmoni.

Pippis samboere har naturlig nok fått plass i filmatiseringen av historien om «verdens sterkeste jente», som ble introdusert for verden i 1969.

DYREKJÆR: Pippi Langstrømpe bor og lever sammen med en hest og en apekatt. Her fra en av bøkenes filmatiseringer, i 1969. Foto: Apf / NTB Scanpix
DYREKJÆR: Pippi Langstrømpe bor og lever sammen med en hest og en apekatt. Her fra en av bøkenes filmatiseringer, i 1969. Foto: Apf / NTB Scanpix Vis mer

Rampete apekatt

Hvorvidt kjemien mellom Pippis rolleinnehaver og de levende dyrene var like harmonisk i virkeligheten, er det heller tvil om.

Det er i et nytt intervju med Expressen at skuespiller Inger Nilsson (59) røper flere hittil ukjente detaljer fra Pippi-innspillingen, deriblant om forholdet til ekornapen som var «hyret inn» for «Herr Nilson»-jobben. For mens idyllen lever i beste velgående på lerretet, slo den tidlig sprekker i kulissene.

- Han framstår veldig søt og snill, men egentlig var han bare hyggelig mot familien vi lånte ham fra, de han kjente. Jeg tror han mistrivdes veldig på filmsettet, forteller Nilsson til den svenske avisa.

59-åringen forklarer videre at det lille dyret var tydelig anspent og ukomfortabel i hennes nærvær, noe som gjorde at produksjonen besluttet å binde ham fast til Nilsson med en sele.

Beit, tisset og bæsjet

- Selen gikk rundt magen hans og var dekket av klær, slik at man ikke så den på kamera. Når jeg tenker på det i ettertid, er det jo ikke akkurat sånn man skal behandle apekatter, sier Nilsson, som også røper at apen både «beit, tisset og bæsjet» på henne så fort den fikk anledning.

ANSTRENGT FORHOLD: Inger Nilsson forteller at det tidvis var utfordrende å samarbeide med en sta og irritert apekatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
ANSTRENGT FORHOLD: Inger Nilsson forteller at det tidvis var utfordrende å samarbeide med en sta og irritert apekatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke hvor lenge han levde, men så ham aldri igjen etter innspillingen, forteller hun.

Nilssons forhold til «Lille Gubben» var for øvrig noe bedre, der 59-åringen seinere fikk smaken på ridning og skaffet seg egen hest.

Nilssons intervju med Expressen er gjort i forbindelse med en dokumentar som nylig er vist på SVT, der 59-åringen også forteller om hvordan rollen som den fryktløse rødtoppen har preget livet hennes i etterkant.

- Folk ble gale

Etter Pippi-suksessen valgte nemlig Nilsson å gå bort fra skuespilleryrket, et valg som ikke var tilfeldig.

- Folk ble gale etter Pippi. Det er noe som skjer med folk når de ser henne. Det har jeg forstått nå, fortalte 59-åringen til kanalen.

Etterdønningen var store. Både presse og fans fra alle verdenshjørner ville ha en bit av den unge jenta. Det ble til slutt for mye å håndtere.

- Vi ble tvunget til å låse døra til slutt, for helt plutselig kunne det stå noen i entreen som spurte: «Hvor er hun?».

Fortsatt gjenkjent

Det som skulle være inngangen til en forhåpentligvis lang og spennende skuespillerkarriere, ble noe helt annet. I takt med tiden fikk Nilsson et svært anstrengt forhold til karakteren, og vegret seg etter hvert for å ta Pippis navn i sin munn.

I dag har 59-åringen imidlertid fått et mer avslappet forhold til det hele. I et intervju med Expressen i 2013 uttalte Nilsson at fans fortsatt kjenner henne igjen på gata - nærmere 50 år etter premieren på den første filmen.

- Jeg blir alltid gjenkjent. I Tyskland og Nord-Europa kan beundrerne stå i regnet i over ti timer for å få et glimt av meg. Jeg får også brev. Fire-fem om dagen. Jeg har kartonger med brev hjemme, sa hun den gang.

Sammen med Per Sundberg (61) og Maria Persson (59), henholdsvis i rollene som Tommy og Annika, medvirket Nilsson i fire «Pippi»-filmer mellom 1969 og 1973.

LES OGSÅ: «Pippi» endte opp i pornofilm

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer