SNAKKER UT: Eliza Dushku snakker ut om den traumatiske tiden på «True Lies»-settet. Foto: NTB Scanpix
SNAKKER UT: Eliza Dushku snakker ut om den traumatiske tiden på «True Lies»-settet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Eliza Dushku:

Røper overgrep etter 25 år: - Sjokkert og trist

25 år etter at Eliza Dushku skal ha blitt misbrukt på «True Lies»-settet, tar hun bladet fra munnen om den traumatiske opplevelsen.

(Se og Hør): Den amerikanske skuespilleren Eliza Dushku (37) har, i lys av #MeToo-kampanjen, valgt å uttale seg om hendelser som skal ha inntruffet da hun var tolv år gammel, i 1994.

På den tiden spilte stjernen inn actionkomedien «True Lies», men det skal imidlertid ikke ha vært en positivt erfaring for den da ferske skuespilleren.

I et åpenhjertig innlegg på sin Facebook-profil, skrev «Bring It On»-stjernen lørdag at hun ble utsatt for seksuelt overgrep på filmsettet.

Det skal ha vært stuntkoordinatoren Joel Kramer som forgrep seg på henne, og Dushku skriver videre at Kramer skal ha skadet henne på settet, etter at hun avslørte hans upassende oppførsel.

- Jeg husker så tydelig, 25 år senere, hvordan Joel Kramer fikk meg til å føle meg spesiell, hvordan han i måneder bygde tillit til meg og foreldrene mine, hvordan han lokket meg til hotellrommet sitt i Miami ved å love foreldrene mine at han skulle ta meg med på svømmetur i stuntmennenes basseng, og ut for å spise min første shushi, skriver hun.

Saken fortsetter under bildet.

TV-STJERNE: Eliza Dushku har spilt i populære serier som «Dollhouse» og «Buffy - Vampyrdreperen», og i filmer som «Bring It On» (bildet). Her avbildet med motspiller Jesse Bradford. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ Filmweb.no
TV-STJERNE: Eliza Dushku har spilt i populære serier som «Dollhouse» og «Buffy - Vampyrdreperen», og i filmer som «Bring It On» (bildet). Her avbildet med motspiller Jesse Bradford. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ Filmweb.no Vis mer

Stjernen skriver detaljert om hva som skal ha skjedd senere, og at han tok henne med til hotellrommet sitt, la henne på senga og foruten et håndkle mellom dem, gned sin nakne kropp over hennes.

I det åpenhjertige innlegget forklarer Dushku at hun fortalte en kvinnelig kollega på settet om oppførselen hans, og at hun senere konfronterte Kramer. Dette skal ha resultert i brukne ribbein på den da tolv år gamle skuespilleren.

HUN BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Hun fortalte dette på en pressekonferanse i New York, sammen med sin advokat Gloria Allred. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer Vis mer

Joel Kramer har selv benektet beskyldningene, ifølge TIME.

- Dette er manipulerende løgner. Jeg har aldri seksuelt misbrukt henne ... Jeg tror hun dikter opp dette i fantasien sin, sa han i en uttalelse.

UTSATT FOR OVERGREP: Eliza Dushku skal ha blitt utsatt for seksuelt misbruk som 12-åring. Nå har hun tatt bladet fra munnen. Bildet er fra 2009. Foto: NTB Scanpix
UTSATT FOR OVERGREP: Eliza Dushku skal ha blitt utsatt for seksuelt misbruk som 12-åring. Nå har hun tatt bladet fra munnen. Bildet er fra 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Får støtte

Filmskaper James Cameron, som sto bak «True Lies», har i lys av nyheten uttalt at han ikke var klar over situasjonen på filmsettet. Han beskriver hendelsene som både «hjerteskjærende» og Eliza Dushku som «veldig modig» for at hun nå tar bladet fra munnen.

- Hadde jeg visst om det, ville det vært ingen nåde, forklarte Cameron under et intervju lørdag.

- Spesielt nå som jeg har døtre. Da er det virkelig ingen nåde, la han til.

Worldwide Production Agency har i lys av anklagene droppet Kramer som sin stuntkoordinator, ifølge Huffington Post.

- Slik oppførsel er uakseptabel og helt i strid med de krav vi stiller og forventer av våre klienter, uttalte Richard Caleel, president og generalrådgiver i Wordlwide Production Agency.

Flere har tatt til orde på Eliza Dushkus vegne, og blant dem er skuespiller Jamie Lee Curtis (59).

Saken fortsetter under bildet.

STØTTER: Jamie Lee Curtis spilte moren til Eliza Dushku i «True Lies» i 1994. Hun har hørt Dushkus historie tidligere. Foto: NTB Scanpix
STØTTER: Jamie Lee Curtis spilte moren til Eliza Dushku i «True Lies» i 1994. Hun har hørt Dushkus historie tidligere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

59-åringen spilte Dushkus mor i «True Lies» og Curtis har tilbudt sin støtte til stjernen. I et innlegg i Huffington Post, publisert søndag, avslørte nemlig Curtis at 37-åringen tidligere har fortalt henne privat om hendelsene.

- Jeg var sjokkert og trist den gang og det er jeg fremdeles i dag, skrev Curtis, som la til at som stuntmann hadde Joel Kramer ansvar for skuespillernes sikkerhet, og var en mann de skulle finne trygghet i.

- I mitt tilfelle var jeg festet under et helikopter og holdt meg fast i hånden til en mann som nå er beskyldt for misbruk, skriver hun videre.

Ansvar

Den 59 år gamle stjernen legger ikke skjul på at hun håper at nye rettningslinjer vil bli innført for å beskytte mennesker, uansett alder, kjønn, rase og jobb.

- Vi må alle ta ansvar for at vi har et løst og ledig kameratforhold til våre unge utøvere. Det har medført en misforstått antakelse av at de er voksne i en voksen verden, som er i stand til å ta voksne valg.

Curtis skriver videre at det er vanskelig å forsone seg med hva som skal ha skjedd med den unge jenta.

- Sannheten vil sette oss fri. Forhåpentligvis vil denne friheten gi oss nye muligheter til å avverge misbruk, og når misbruk oppstår, at vi raskt kan finne en passende handling, slik at ingen igjen må vente 25 år for at deres historie skal bli hørt.

​LES OGSÅ: - Følelsene var der ikke på samme måte lenger