Esben Esther Pirelli Benestad:

Røper kreftsykdom

Legen og sexologiprofessoren har fått tykktarmkreft med spredning.

SYK: Esben Esther Pirelli Benestad (70) avslører tykktarmkreft med spredning. Her er hen avbildet under «Skal vi danse» i 2007. Foto: NTB Scanpix
SYK: Esben Esther Pirelli Benestad (70) avslører tykktarmkreft med spredning. Her er hen avbildet under «Skal vi danse» i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den folkekjære legen og sexologiprofessoren Esben Esther Pirelli Benestad (70) er kanskje aller best kjent for sin åpenhet om å være transperson. Hen var også å se i det populære danseprogrammet «Skal vi danse» i 2007.

Nå har imidlertid 70-åringen valgt å åpne seg opp om et annet tema. Denne gang kan Benestad nemlig røpe at hen har fått diagnosen tykktarmskreft, med spredning til levra.

Forrige uke gikk nemlig legen ut på et forum for transpersoner, der hen fortalte åpent om diagnosen - som 70-åringen fikk i november i fjor. Deretter delte hen nyheten på sin egen Facebook-konto.

«Ettersom dette ligger på en transtråd i Skandinavia, synes jeg det betimelig å oppdatere - hva skal vi si: Min helsestatus. I november 2019 fikk jeg påvist tykktarmskreft med spredning til lever», skriver hen, og fortsetter:

«Vi sørget ei uke og fant hvordan vi skulle jobbe med dette: Vi ville elske fram god helse, ikke gjøre min kropp til en krigsskueplass», er noe av det Benestad skriver i innlegget.

Ifølge NHI er tykktarmskreft en kreftsykdom i siste del av magetarmkanalen. Det forekommer både hos kvinner og menn, og oppstår oftest hos personer som er eldre enn 50 år.

Symptomer på tykktarmskreft kan være vedvarende forstoppelse eller diaré, blod i avføringen, eller uforklarlig slapphet og vekttap. For en god prognose er tidlig diagnose nøkkelen, ifølge NHI.

Sørget i ei uke

Ifølge TV 2 har hen ikke ønsket medieomtale om sykdommen før nå - fire måneder etter at hen fikk diagnosen.

- Man stiller ikke opp i mediene før man har grått seg ferdig, forteller Benestad til TV 2.

Ifølge TV 2 bestemte 70-åringen og kona, Elsa Mari Almås (66), seg for at de bare ville la seg selv sørge i ei uke, for deretter å tenke positivt.

Benestad forteller videre at hen har vært gjennom en rekke heftige cellegiftkurer etter at diagnosen ble stilt, med store bivirkninger.

- Jeg fikk enorme bivirkninger av cellegiften og måtte få intravenøs ernæring. Egentlig skulle jeg få en fjerde cellegiftskur, men da sa legen min at CT- og MR-bilder viste at svulstene har blitt mindre og at jeg ikke trengte det. Da ble jeg så glad, sier hen.

Benestad håper nå at en siste operasjon vil gjøre hen frisk.

Pirelli Benestad har foreløpig ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

- Kunne ikke blitt noe annet

I dag jobber 70-åringen fremdeles som lege, og i 2018 fortalte hen bakgrunnen for valg av yrke til Dagbladet. Det var nemlig hens far, Magne Benestad, som preget valget.

- Jeg gikk jo på en måte i skole hos min far, og jeg var doktor for klassekameratene mine fra jeg var tolv. Jeg tror faktisk ikke jeg kunne ha blitt noe annet enn lege.

På sitt legekontor i Grimstad har 70-åringen tatt imot personer med kjønnsinkongruens i over 30 år. Ifølge SNL er kjønnsinkongruens mangel på samsvar mellom det kjønn kjønnsorganene tilsier og ens egen oppfatning om hvilket kjønn man har. Her har hen betjent hele landet innenfor sitt spesialfelt, ifølge Dagens Medisin.

I tillegg er Benestad fremdeles professor i sexologi ved Universitetet i Agder, og som nevnt ovenfor er hen godt kjent for å være åpen som transperson.

Brøt med tradisjonelle kjønnsroller

Da 70-åringen i 2007 var med i «Skal vi danse», var hen nemlig den første i den norske versjonen av dansekonkurransen som brøt med de tradisjonelle kjønnsrollene.

Både Pirelli Benestad og dansepartner Ingrid Beate Thompson danset i kvinneklær, og måtte tåle en del dommerkritikk.

- For meg handler dans om det maskuline mot det feminine, jeg fikk litt problemer med å skille rollene deres her, sa dansedommer Trine Dehli Cleve den gang.

Det fikk Benestad til å se rødt.

- Vi skal ta de rådene som går på dans, og ikke de på trans, sa Esben Esther til Se og Hør den gang, etter tilbakemeldingen.

LES OGSÅ: Snakker ut om transkjønnet datter (7)