«Lykkeland sesong 2»:

Røper kanapé-triks fra kulissene

Pia Tjelta kunne spilt Ingrid Nyman resten av livet, mens Anne Regine Ellingsæter kom bakfull på audition til første sesong.

IKKE SÅ LETT: Både Per Kjerstad og Pia Tjelta er aktuelle med sesong to av NRK-suksessen «Lykkeland» - her avbildet i forbindelse med første sesong. Kjerstad kan røpe én spesiell utfordring fra arbeidet med serien. Foto: Carina Johansen / NTB
IKKE SÅ LETT: Både Per Kjerstad og Pia Tjelta er aktuelle med sesong to av NRK-suksessen «Lykkeland» - her avbildet i forbindelse med første sesong. Kjerstad kan røpe én spesiell utfordring fra arbeidet med serien. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første sesong av NRK-serien «Lykkeland» dro oss tilbake til starten av oljeeventyret i 1969. Andre januar kommer åtte nye episoder av serien, som fikk gode kritikker da den ble vist på skjermen i 2018.

Fem år er gått når vi møter de fire unge hovedpersonene igjen. Denne gangen får vi også se alt som må ofres for olje, penger og status.

Se og Hør tok en prat med noen av skuespillerne før premieren av sesong to av «Lykkeland», som er å se på NRK fra søndag 2. januar.

- Det føles nært

Flere av skuespilleren er fra Stavanger og har kjent på hvordan oljen har påvirket byen. En av dem er Ole Christoffer Ertvaag (34). I «Lykkeland»-universet spiller han broren til hovedrollen Anna, Rein Hellevik.

SKADE: Aksel Hennie fikk varige mén etter filminnspillingen av «Immortal», en actionfilm lagt til andre verdenskrig i Finland. Vis mer

Ertvaag beskriver Reins reise som et bilde på den dannelsesreisen mange unge menn fra Stavanger hadde på den tiden.

- Man skal ta det på alvor, fordi det var alvorlig, sier Ertvaag som har hatt i bakhodet at det faktisk er ekte folk som har opplevd det de gjenskaper i serien.

Foto: Helge Skodvin / Maipo Film / NRK
Foto: Helge Skodvin / Maipo Film / NRK Vis mer

Skuespilleren som selv har hatt en far som har jobbet innenfor oljen har merket hvordan oljen har preget bybildet. Det var mange som hadde foreldre som var mye borte fra familien.

- Det som overrasket meg mest var det offeret mange gjorde, sier 34-åringen som ikke var klar over hvor mye som lå bak olje-pengene.

Det man ser er de fine klokkene og bilene, ikke hvor lite sikkerhet det var på oljeplattformene hvor man sto med olje opp til knærne, legger han til.

- Det har vært utfordrende

Ertvaag beskriver andre sesong som mer skitten, noe som står i stor kontrast til tittelen på serien.

34-åringen forteller at Rein er mer glad i å bli skitten på hendene enn han selv er. Ertvaag sliter nemlig med helseangst og gjennom karakteren Rein har han denne sesongen vært utsatt for mye eksponeringsterapi.

- Det funket veldig bra, sier Ertvaag og legger til at selv om det ikke har bedret situasjonen privat, klarte han å gå inn i karakteren og håndtere oljesølet på settet.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pandemien har også preget livet til skuespilleren både på og utenfor filmsettet, noe han innrømmer at ikke har vært enkelt. På privaten kan Ertvaag fortelle at det blir mange unødvendige timer i CT-maskiner og på legekontorer.

- Jeg trenger bare å vite at jeg ikke er syk, sier han og banker i bordet to ganger.

Kom bakfull på audition

Søsteren til Rein og hovedrollen i serien Anna Hellevik, spilles av Stavangerjenta Anne Regine Ellingsæter (26). Anna går fra å være sekretær til å bli en trygg og handlingskraftig siviløkonom.

Hennes forhold til Christian Nyman tar også slutt, og som mange av fansen kanskje håpet er hun nå gift med den amerikanske advokaten Jonathan.

Foto: Agnete Brun / Maipo Film / NRK
Foto: Agnete Brun / Maipo Film / NRK Vis mer

Tilbake i 2019 vant Ellingsæter pris for beste skuespiller under Gullruten for sin rolle i serien. Hun kan fortelle at det faktisk var ganske tilfeldig at hun endte opp på audition for Anna i «Lykkeland».

- Jeg bodde i København da de hadde i audition, også var jeg tilfeldigvis i Stavanger den helgen. Det var en venninne som sendte meg melding om at det var en åpen audition jeg måtte dra på, forteller 26-åringen som nettopp hadde våknet etter en kveld på byen da hun fikk meldingen.

REDDET: Else Kåss Furuseth jublet over pris under Gullruten 2019, og fortalte at jobben reddet livet hennes. Video: Dagbladet TV Vis mer

Hun hoppet likevel opp av sengen og reiste på audition. Til tross for å være bakfull kapret hun rollen som fikk henne til å satse på skuespillerdrømmen for fullt.

Ellingsæter kan avsløre at hun er nokså ulik karakteren Anna, men at Anna er en hun ser opp til.

- Jeg kan noen ganger tenke: «hvorfor er jeg ikke mer som hun?», sier 26-åringen, som innimellom henter inspirasjon fra karakterens handlekraft.

- Dialekten var utfordrende

En som ikke er fra Stavanger, men som har øvd mye på Stavanger-dialekten, er nordlendingen Per Kjerstad (44). Han spiller Fredrik Nyman som nå nyter godt av valgene han tok i første sesong av serien, hvor han gikk fra å være reder til å gå inn i oljebransjen.

Foto: Maipo / NRK
Foto: Maipo / NRK Vis mer

Den største utfordringen for Kjerstad har vært dialekten. En fordel for nordlendingen har vært at han faktisk bor i Stavanger og at barna hans snakker dialekten.

- Jeg måtte tvinge meg selv til å snakke stavangersk hele tiden. Etter tre-fire uker sluttet folk å irritere seg over det, og da jeg til slutt la bort skammen så gikk det greit.

Selv etter mye øving møtte Kjerstad på ord som han rett og slett ikke klarte å uttale.

- Vi skulle filme en stor scene, hvor alle var avhengige av hverandre. Så skulle jeg si ordet "Oljedirektoratet", men det bare knotet seg i munnen min, forteller Kjerstad.

Til slutt spurte han rekvisitøren om å få en canapé slik at hadde mat i munnen og kunne mumle replikken.

«PLEASURE»: I den svenske filmen spiller Sofia Kappel (23) en ung jente som reiser til Los Angeles for å realisere drømmen om å bli pornostjerne. Video: Youtube. Reporter: Celina Morken Vis mer

Kjerstad har også fått reaksjoner andre veien, hvor folk på butikken har trodd han er en sofistikert mann fra Stavanger, men så møter de heller en grov nordlending.

- De er ikke så ulike

I «Lykkeland» er Fredrik Nyman gift med Ingrid Nyman, som spilles av Kjerstads gode venn Pia Tjelta (44).

- Jeg elsker å spille Ingrid Nyman, forteller Tjelta, som kan avsløre at det faktisk er hennes favorittkarakter å spille.

Hun hadde faktisk vært fornøyd dersom hun kunne spilt Ingrid resten av livet.

- Det er en karakter som trekker i tråder med en enorm oversikt samtidig som hun har et rikt indre liv selv, sier Tjelta.

Regissør Petter Næss (61) legger til at Tjelta og Ingrid ikke er så ulike.

Foto: Agnete Brun / Maipo Film / NRK.
Foto: Agnete Brun / Maipo Film / NRK. Vis mer

- Det er få kvinner som tåler bedre å stå med et glass champagne i hånden som Pia Tjelta og Ingrid Nyman, ler han.

Tjelta legger til at den største forskjellen mellom hun selv og karakteren, er at Ingrid er mye rikere enn henne.

- Men det skal det bli en endring på, ler hun.

I andre sesong av «Lykkeland» oppdager Ingrid at hennes tid er forbi. Selv om hennes livsprosjekt lykkes ved at familien og bedriften er på rett vei, så leter hun likevel etter en menig med resten av livet.

LES OGSÅ: Ina Wroldsen: Avslører nye planer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer