Måneskin:

Røper hendelse:
- Ble slikket i ansiktet

Eurovision-skandale, listetopper og rock'n'roll. Dette er historien bak Måneskin.

UNGE LOVENDE: «Måneskin» er rockebandet som hentet hjem seieren i årets Eurovision Song Contest i Rotterdam. Foto: NTB
UNGE LOVENDE: «Måneskin» er rockebandet som hentet hjem seieren i årets Eurovision Song Contest i Rotterdam. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets vinnerbidrag i Eurovision Song Contest ble låten «Zitti e Buoni», fremført av de unge medlemmene i rockebandet Måneskin. Dermed ble de det første rockebandet til å hente hjem det skinnende glasstroféet siden det finske bandet Lordi vant med sangen «Hard Rock Hallelujah» i 2006.

Rockegruppen, som består av vokalist Damiano David (22), bassist Victoria De Angelis (21), gitarist Thomas Raggi (20) og trommeslager Ethan Torchio (20), har i etterkant av den årlige sangkonkurransen rocket seg inn i flere europeiske hjerter.

Måneskin kunne også glede seg over å være Italias tredje bidrag til å hente hjem seieren i Eurovisions historie. Italia er ett av de syv landene som konkurrerte i sangkonkurransens aller første utgave.

Torsdag forrige uke ble også nyheten mange nordmenn har gledet seg til bekreftet. Til neste år får nemlig norske fans mulighet til å se bandet live på Ekebergsletta under Tons of Rock 2022.

I helgen var de også på besøk i Sverige, der de holdt konsert på «Lotte på Liseberg». I den anledning møtte bandet pressen, der vokalisten kom med en saftig avsløring.

Rett etter at de hadde vunnet Eurovision i Rotterdam, var det nemlig en fan som tok seg litt vel mange friheter. Det sa han til Aftonbladet.

- VI feiret med andre delegasjoner, og en jente fra et av de andre landene kom fram og spurte om hun kunne ta en selfie. Jeg var litt full, så jeg var kanskje ikke helt skjerpet. Men hun tok en selfie mens hun slikket opp etter hele ansiktet mitt, forklarte Damiano.

Det er bare en av mange ting som har skjedd med bandet siden de vant den store konkurransen. Bandet har derimot ikke hatt en smertefri reise i etterkant av finalen, men mer om dette senere i saken.

Begynnelsen

Bandmedlemmene møtte hverandre på videregående, og i 2016 startet de bandet da gjengen gikk på samme skole i Roma.

Navnet Måneskin ble skapt da bandet meldte seg på den italienske sangkonkurransen «Pulse». Under et møte der bandnavnet skulle kåres, kunne halvdanske De Angelis komme med flere danske tittelforslag.

TIl slutt falt de for ordet Måneskin, selv om betydningen ikke skal ha noen direkte tilknytning til bandet.

I 2017 kom bandet på andreplass i den italienske versjonen av «X-factor», og bandet fikk en pangstart. Etter at albumet «Il Ballo della Vita», som oversettes på norsk til «Dansen av livet», fikk trippel platina i Italia, vant de italienske Eurovision som førte bandet videre til den store finalen.

VINNERE: «Måneskin» ble årets vinnere i Rotterdam. Foto: Robin Utrecht/Shutterstock/NTB
VINNERE: «Måneskin» ble årets vinnere i Rotterdam. Foto: Robin Utrecht/Shutterstock/NTB Vis mer

Det er heller ingen tvil om at bandets vinnerlåt ble en megahit, da den presterte å toppe hitlistene i flere europeiske land. Sangen havnet øverst på topplistene i Hellas, Nederland, Litauen og Sverige, for å nevne noen, og Norge var også blant landene som forelsket seg i den fengende låten.

I følge VG-lista havnet sangen på en andreplass i Norge etter at bandet stakk av med seieren.

HARSELERER: Her gjør den svenske stjerna Pernilla Wahlgren narr av Carolas Eurovision-opptreden. Video: Pernilla Wahlgren / Instagram / Eurovision 2021 Vis mer

- Ikke påstå det

Det var imidlertid ikke bare frontvokalisten Davids bare overkropp og svarte eyeliner, eller sangens fengende melodi, som fanget den ivrige fansens oppmerksomhet.

Under «Eurovision»-finalen havnet nemlig en fremoverlent Damiano David i søkelyset hos flere internasjonale medier.

I direktesendingen dukket 22-åringen ned med nesen mot bordet bak et flertall flasker i en champange-bøtte, samtidig som trommisen, Torchio, dyttet til ham for å få han til å se opp.

Dermed raste det inn spekulasjoner om at sangeren brukte dop under den direktesendte finalen - noe som skulle vise seg å ikke stemme overens med det som egentlig skjedde.

ITALIA: Her ser du det omdiskuterte videoklippet av vokalisten i Måneskin, Damiano David. Video: Eurovision Vis mer

Til en journalist i Aftonbladet oppklarte David hvorfor han bøyde seg ned i det korte klippet publikum fikk se fra showets «green room».

- Nei. Thomas (bandets gitarist journ.anm.) knuste et glass, sa David den gang, og pekte på bandkollegen.

- Jeg bruker ikke narkotika. Vær så snill folkens. Vær så snill ikke påstå det. Ikke noe kokain. Ikke påstå det, vær så snill, la han til.

- Sjokkert

Spekulasjonene stormet rundt den angivelige dopbruken, noe som bandet var kjappe med å avslå til sine nå 3,5 millioner Instagram-følgere.

«Vi er virkelig sjokkert over det enkelte personer sier om at Damiano skal ha tatt narkotika. Vi er virkelig imot narkotika, og vi har aldri brukt kokain. Vi er villige til å teste oss for vi har ingenting å skjule», skrev bandet på sin Instagram-profil samme natt som finalen fant sted, og fortsatte:

«Vi er her for å spille musikken vår, og vi er så glade for Eurovision-seieren, og vil takke alle som har støttet oss».

BRUTALT: James Newman og Storbritannia fikk det tøft under finalen i Eurovision. Vis mer

I et intervju med The Guardian kunne også 22-åringen fortelle om hvorfor han tror anklagene stormet mot ham.

- Jeg tror at dersom noen ikke er veldig bra, så er det ikke noe behov for å kritisere dem. Jeg ser på det slik: «Åh, Måneskin er for bra, vi må si at han sniffet». Jeg vet at det ikke er bra å være selvgod, men sannheten er at vi fremførte veldig bra, og det var noe de trengte for å avkreditere oss, mente David overfor The Guardian.

De resterende bandmedlemmene kunne også forsikre fansen om at vokalisten tar avstand fra narkotikabruk.

- Damiano drikker så vidt øl, la De Angelis til.

- Ja, han er en skikkelig «sfigato», en nerd. Han går til sengs klokken elleve om kvelden med kamilleteen sin, fortalte gitaristen, Raggi, om kollegen.

EUROVISION-FLØRT: Aserbajdsjanske Efendi bet seg merke i Andreas «Tix» Haukeland før Eurovision 2021 gikk av stabelen i Rotterdam, Nederland. VIDEO: Elias Kristian Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Dansk tilhørighet

Flere undrer seg kanskje over hvorfor det italienske bandet hadde det danske navnet for måneskinn underveis i finalen.

Utenom bandets scenekunst og 70-talls insipirerte antrekk, kunne nemlig de skandinaviske seerne glede seg over bassiten, Victoria De Angelis', danske tilhørighet.

- Mine danske røtter er utrolig viktig for meg. Jeg besøker Danmark hele tiden og er mye med min danske familie. Jeg snakker også dansk, kunne bassisten avsløre til NRK.

På De Angelis' Instagram-konto kan man se bilder fra bandøvinger, photoshoots og opptredener som hun deler med sine 1,9 millioner følgere.

21-åringen er for øvrig den eneste kvinnen i bandet, noe hun ikke anser å være et problem.

- Jeg vet det ikke er så vanlig med jenter i rockeband, spesielt sammen med andre gutter. For meg har det aldri vært et problem, men jeg vet jeg er heldig, fordi det er ikke så lett for alle kvinner. Jeg håper samfunnet åpner sinnet sitt og begynner å respektere kvinner i rockemiljøet mer, fortalte hun videre.

HÅP: TIX sin finaleopptreden skapte vill jubel i salen. Video: NRK. Vis mer

Hemmelig forhold

Tidlig begynte fansen å spekulere på om bandets frontmann hadde funnet kjærligheten, og flere har også undret seg over forholdet mellom ham og bandets bassist, De Angelis.

I forrige måned kunne imidlertid Italy 24 News melde at David er sammen med den italienske modellen og influenseren Giorgia Soleri (25), som i skrivende stund har over 282 000 Instagram-følgere.

Paret, som ble sammen i 2017, har lenge holdt forholdet skjult fra det offentlige, men etter fire år kunne endelig paret bekrefte gladnyheten.

På et bilde av det lykkelige paret via Instagrams historiefunksjon skrev 22-åringen: «Etter nesten fire år kan vi si det, ikke sant?»

SAMMEN: Paret annonserte forholdet på sin Instagram-story. Foto: Instagram / @ykaaar / Damiano David
SAMMEN: Paret annonserte forholdet på sin Instagram-story. Foto: Instagram / @ykaaar / Damiano David Vis mer

Kunngjøringen om den italienske duoen kom likevel ikke som en overraskelse for alle.

Noen fans tok nemlig på seg etterforskerhatten og satt sammen to og to, da de la merke til at David fulgte Soleri på Instagram, og at bakgrunnen i noen av Soleris Instagram bilder og en av Davids TikTok-videoer så ut som det samme rommet.

Det viste seg å stemme.

Rett før den brennhete vokalisten pakket Eurovision-bagen og dro til Rotterdam, gikk han ned på kne og fridde til sin kjæreste. I dag er paret forlovet.

PINLIGE SPØRSMÅL: De tidligere turtelduene Kendall Jenner og Harry Styles møtes til duell i James Cordens «Spill Your Guts». Det er ikke alt de ønsker å svare på. Video: Viaplay / Rød Løper Vis mer

Bryter med kjønnsnormer

Bandets klesvalg og sminke har også fått mye ros på appen TikTok, der spesielt frontvokalisten hylles for sin stil. Under emneknaggen #Maneskin finnes det videoer med sammenlagt 1,5 milliarder visninger.

Flere har sammenlignet bandets stil med den britiske artisten Harry Styles, som blant annet har blitt hyllet av fansen for å ha båret en kjole på coveret av Vogue.

Til NRK kunne rockestjernene fortelle om bandets image, og hvordan de ønsker å bryte vekk fra de klassiske kjønnsnormene.

- Det er viktig å uttrykke seg selv, og være den man er. Vi prøver å unngå de klassiske kjønnsnormene, fordi vi føler for å kle oss i det vi liker og ikke bare det som er forventet av oss basert på kjønn. Vi håper det kan inspirere folk til å åpne sinnet sitt for det også, fortalte han ovenfor nettsiden, og la til:

- Det er så klart band og musikere som inspirerer oss, men vi vil ikke kopiere noe som har blitt gjort før. Vi vil at folk i fremtiden skal si: «Åh, du ligner på Måneskin».

Det kan imidlertid se ut til at bandets suksess fortsetter å vokse, og i skrivende stund har Måneskin over 15 millioner månedlige lyttere på sin Spotify-profil.

Til tross for dopanklagene kunne Måneskin-stjernene forlate Rotterdam med noen siste visdomsord.

Da bandet ble utropt som vinnerene av Eurovision Song Contest 2021 kunne David gledelig si:

- Vi ville bare si til hele Europa, til hele verden: «rock 'n' roll vil aldri dø!»

LES OGSÅ: Krever oppvask etter Eurovision-fiasko

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer