«Farmen»:

Røper hemmelig møte med TV-teamet

Frustrerte deltakere krevde endring fra produksjonsselskapet og TV 2.

FANGET PÅ KAMERA: Hanne Mathea Friis besøkte Henrik Eijsink på kjempehytta, selv om hun ikke hadde lov. Så dukket kamera opp, også. Foto: TV 2
FANGET PÅ KAMERA: Hanne Mathea Friis besøkte Henrik Eijsink på kjempehytta, selv om hun ikke hadde lov. Så dukket kamera opp, også. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert

Finalen av høstens «Farmen» nærmer seg med stormskritt, og søndag var det Hashar Aziz (34) som måtte ta til takke med sidekonkurransen «Torpet», etter å ha tapt øksekastkonkurransen mot Henrik Eijsink (26).

Et stort irritasjonsmoment for flere av deltakerne på Li gård denne høsten har vært de gjentatte «ulovlige» besøkene på første- og andrekjempehyttene, senest i søndagsepisoden da Eijsink fikk besøk av Hanne Mathea Friis (22).

Det «nye» denne gang var at kamerateamet hengte seg på og dokumenterte alt på skjerm.

TÅREVÅTT: Det ble tårevått på «Farmen»-gården da forpakterne mottok brev hjemmefra. Video: TV 2 PLAY / Rød Løper. Vis mer

- En underlig situasjon

Ifølge Eijsink selv kom kamerateamet «luskende» forbi, fordi de regnet med at han kom til å få et «illegalt» besøk på hytta.

- Vi hørte kamerateamet da de kom. Det føltes veldig tåpelig, fordi vi ikke helt visste hvordan vi skulle reagere - dette var jo egentlig ulovlig. Skulle vi late som ingenting? Det var en underlig situasjon, medgir han overfor Se og Hør.

Dette er imidlertid ikke første gang at den 26 år gamle «Farmen»-deltakeren medvirker i denne typen «ulovligheter».

INGEN KONSEKVENSER: Kamera dukket opp da Henrik Eijsink fikk besøk på førstekjempehytta. Plutselig tok de seg inn i hytta også. Foto: TV 2
INGEN KONSEKVENSER: Kamera dukket opp da Henrik Eijsink fikk besøk på førstekjempehytta. Plutselig tok de seg inn i hytta også. Foto: TV 2 Vis mer

For noen uker siden, da Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen (54) skulle ut i tvekamp, og til slutt tapte for Hashar Aziz, besøkte han nemlig, sammen med Ivana Miric (28), kjempehytta til sin ordfører-venn i smug - noe som opprørte nettopp Aziz.

Eijsink legger heller ikke skjul på at flere av deltakerne var irriterte for at disse besøkene fant sted gjentatte ganger.

UENIGE: I uke 8 av «Farmen» ser vi at det oppstår en del uenigheter på gården, blant annet mellom turtelduene Hanne Mathea Friis og Henrik Eijsink. Video: TV 2 PLAY/Rød Løper. Vis mer

- Selv synes jeg også at det var en rar situasjon, for da jeg kom inn på gården trodde jeg, at om man gjorde noe sånt, ble man kastet på huet og ræva ut. Og den eneste grunnen til at jeg gjorde det, var at vi fikk presisert av produksjonen at det eneste man blir straffet for av regelbrudd er hvis man har kontakt med 2022-verden.

Flere gjorde det samme

Han understreker at deltakerne fikk beskjed om at besøkene ikke var lovlig.

- Men i realiteten kom de ikke til å gjøre noe med det om det skjedde. Etter at vi fikk den beskjeden følte jeg at det var en enighet innad i gruppen at det var helt greit. Uten at jeg skal kaste noen under bussen, så var det flere enn meg som var en del av det.

DELTAKERNE: Stine Engen, Erlend Indergaard, Maymona Mohamed, Einar Lund, Andrea Rosli, Hanne Mathea Friis, Henrik Eijsink, Lasse Fredheim, Bente Rabba, Hashar Aziz, Dan-Håvard Johnsen, Ivana Miric, Dagny Vartdal og Benjamin Lien har deltatt i høstens «Farmen» på TV 2. Foran til venstre: Programleder Niklas Baarli. Foto: Espen Solli / TV 2
DELTAKERNE: Stine Engen, Erlend Indergaard, Maymona Mohamed, Einar Lund, Andrea Rosli, Hanne Mathea Friis, Henrik Eijsink, Lasse Fredheim, Bente Rabba, Hashar Aziz, Dan-Håvard Johnsen, Ivana Miric, Dagny Vartdal og Benjamin Lien har deltatt i høstens «Farmen» på TV 2. Foran til venstre: Programleder Niklas Baarli. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Akkurat det er storbonde i forrige uke, Bente Rabba (54), uenig i.

- Forpakterne hadde et møte der vi drøftet ulovlige besøk på kjempehyttene, der vi stort sett var enige i at det ikke skulle forekomme - uten at det var «banket i bordet», mener hun.

BÆSJ, TISS OG PROMP: «Farmen»-paret vekker reaksjoner med sin barnslige humor. Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

Kritisk

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, begrunner manglende sanksjonering mot gjentatte ulovlige besøk på kjempehyttene på følgende måte:

- ­Inne på «Farmen»-gården er det storbondens ord som er lov, så håndtering av hendelser som oppstår mellom deltakerne som en del av livet inne på området, er opp til storbonden og den indre justisen i gruppen og på gården. Derfor har ikke produksjonen grepet inn. Det går et klart skille mellom dette og for eksempel kontakt med omverdenen, sier han.

Bente Rabba forstår ikke helt kanalens argumentasjon.

- Altså, her er man storbonde i syv dager. Og dette er ikke som å være sjef i en bedrift, akkurat - om jeg er storbonde en uke er man likevel fort «fritt vilt» dagen etter. Man er nødt til å balansere alt, hva man gjør og sier.

MUNNHUGGERI: Det ble ampert mellom de to «Farmen»-deltakerne da matvanene ble et tema. Video: TV 2/Rød Løper Vis mer

- Bør ha strenge regler

Hun ser ikke helt hva storbonden kan foreta seg av sanksjoner når tvekampen er noe av det siste som skjer i en storbondeuke.

- Hva skulle jeg ha å slå i bordet med etter at Henrik fikk besøk av Hanne på «ulovlig» vis? Nekte dem grøt neste dag? Vi var skikkelig frustrerte over dette, for i utgangspunktet står det skrevet at vi ikke har lov til å bevege oss bort til de kjempehyttene, men når folk gjorde det, så var det likevel helt greit.

TOK SEG VIDERE: Henrik Eijsink slo Hashar Aziz i søndagens tvekamp etter nok et besøksdrama. Foto: Anton Soggiu / Strix / TV 2
TOK SEG VIDERE: Henrik Eijsink slo Hashar Aziz i søndagens tvekamp etter nok et besøksdrama. Foto: Anton Soggiu / Strix / TV 2 Vis mer

Hun får støtte av Eijsink.

- Det er et godt poeng. Det å overlate dette til storbonden og en indrejustis funker bare ikke. Om Bente hadde sanksjonert mot meg, kunne hun fort blitt ganske utsatt uken etter.

Og:

- Jeg synes helt ærlig at hvis TV 2 ønsker at dette ene besøket skal være et element i spillet, så bør de ha strenge regler som de håndhever. Akkurat det skuffet meg litt, mener han.

TÅREVÅTT: Hashar åpner opp om de vanskelige følelsne under «Farmen»-frokosten. Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

Storbonde Bente Rabba forklarer at noen på gården ble så oppgitte over situasjonen at de sluttet å bry seg - også på andre områder.

- Det gikk en sti bort til en utkikksplass, et sted vi ikke hadde lov til å gå. Det var ikke en sjel der og derfor en friplass for oss. Men hva skulle de gjøre da, om jeg gikk en tur med hunden bort dit? Til slutt ble det litt sånn.

- Vi kunne jo gå uten konsekvenser. Det var bare om vi møtte eller oppsøkte noen at produksjonen ville gripe inn.

TV 2: - Spillet fortsetter

På spørsmål om hvordan en storbonde i praksis kan håndheve en form for internjustis rundt disse besøkene når tvekampen og oppholdet på kjempehyttene skjer helt på slutten av en storbondeuke, svarer pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, følgende:

- Livet og spillet på «Farmen» fortsetter også etter tvekampen. Da begynner en ny uke, der de fleste av deltakerne fortsetter livet på gården og der ting det reageres på internt i gruppen fortsatt kan få konsekvenser for dem som har stått bak ulike påfunn.

SKUFFA: Det ble amper stemning på «Farmen» da Hashar fant ut at det hadde blitt begått et regelbrudd. Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

- Hvilke vurderinger lå bak da et sånt et «ulovlig» besøk søndag også ble en del av programmet?

- Kamerateamene følger alle hendelser som er interessante å følge, så sant vi har tilgjengelige kamerateam. Da Henrik fikk besøk var det et tilgjengelig team der, mens da Dan fikk besøk av Henrik og Hanne for ei tid tilbake, da hadde vi dessverre ikke et team tilgjengelig.

- Kjempefrustrerte

Deltakere forteller til Se og Hør at de allerede i uke seks tok opp det som skal ha vært et irritasjonsmoment for flere - med produksjonen. Det «hemmelige» møtet bekreftes av både Eijsink og Rabba.

- Vi var på et tidspunkt kjempefrustrerte, og hadde den uken et møte med produsenten, ja. Men det hjalp ikke, vi fikk bare beskjed om at det var sånn det var, bedyrer Rabba, som understreker at det var flere ting som ble tatt opp under samtalene.

TEMPERATUR: Det ble høy tenning på «Farmen» da Lasse og Henrik snakket sammen etter å ha fått ukesoppdraget underkjent. Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

Kanalen bekrefter også at dette møtet fant sted.

- Det stemmer at det fra deltakernes side ble stilt spørsmål rundt dette i forbindelse med at Dan fikk besøk på sin kjempehytte, selv om det ikke var slik at han skulle ha besøket da. Men i reglene i gårdsboken står det at «Farmen» styres av en storbonde og at storbondens ord er lov.

Hashar Aziz, som tapte søndagens tvekamp, har i flere uker ikke lagt skjul på at han har vært kritisk til manglende sanksjonering ved brudd på «Farmen»-reglene.

- Det er selvsagt kjipt for meg som deltaker ikke å få gehør for det jeg mente og sa da jeg var der. Det at det skjer regelbrudd som produksjonen nærmest oppfordrer til fordi det er bra TV er lite sjarmerende. Hvorfor skal man da gjennomføre denne fordelingen av mat om man skal la dette skje? Spør han overfor Se og Hør.

GÅRDSFLØRT: I fjor oppsto det søt musikk mellom Victoria Tolaas og Isak Dreyer på «Norges tøffeste». Her forteller Victoria hvordan det var å se den åpenbare flørtingen mellom Isak og Sophie Elise på «Farmen kjendis» et knapt år senere. Video: Rød Løper/TV 2/NRK Vis mer

LES OGSÅ: - Skal aldri gifte meg igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer