HELSEPROBLEMER: Hollywood-stjerna Emma Stone er bare 28 år gammel, men har en helsetilstand som oftest rammer personer som er nesten dobbelt så gamle som henne. Her er hun avbildet med «La La Land»-motspilleer Ryan Gosling på Critics' Choice Awards nylg. Foto: Christopher Polk / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
HELSEPROBLEMER: Hollywood-stjerna Emma Stone er bare 28 år gammel, men har en helsetilstand som oftest rammer personer som er nesten dobbelt så gamle som henne. Her er hun avbildet med «La La Land»-motspilleer Ryan Gosling på Critics' Choice Awards nylg. Foto: Christopher Polk / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Emma Stone:

Røper helsetilstand som vanligvis rammer etter fylte 50 år

- Jeg var som en liten, gammel mann da jeg var barn, sier Emma Stone (28).

Publisert

Skuespiller Emma Stone (28) er brennaktuell i Oscar-kandidaten «La La Land», der hun nok en gang spiller mot Ryan Gosling (36).

De siste åra har den unge Hollywood-stjerna gjort seg bemerket i storfilmer som «Birdman», «Crazy, Stupid, Love.» og «Superbad».

Imidlertid har hun allerede opplevd helsemessige utfordringer som vanligvis rammer personer som er nesten dobbelt så gamle som henne.

STORFILM: «La La Land» er nominert til syv Golden Globes, og er en av de store Oscar-snakkisene. Her er Emma Stone og Ryan Gosling i en scene fra filmen. Foto: Dale Robinette / Lionsgate via AP / NTB Scanpix
STORFILM: «La La Land» er nominert til syv Golden Globes, og er en av de store Oscar-snakkisene. Her er Emma Stone og Ryan Gosling i en scene fra filmen. Foto: Dale Robinette / Lionsgate via AP / NTB Scanpix Vis mer

- Et «gammelmannsproblem»

I et nytt intervju med Rolling Stone forteller 28-åringen at hun har mellomgulvsbrokk (hiatus hernie). Tilstanden innebærer at den øverste delen av magesekken glir opp gjennom åpningen i mellomgulvet og inn i brysthulen.

For filmstjernas del betyr tilstanden at hun må unngå visse typer mat:

- Jeg kan ikke spise sterkt krydret mat, sier Stone til magasinet.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er ikke mellomgulvsbrokk spesielt uvanlig. Imidlertid er tilstanden vanligst blant voksne over 50 år. Og dét vet Emma Stone å spøke med:

- Jeg ble født med det. Jeg var som en liten, gammel mann da jeg var jentunge, sier hun til Rolling Stone.

Mellomgulvsbrokk kan medføre plager som halsbrann, brystsmerter, raping og svelgevansker, skriver Norsk Helseinformatikk på sine nettsider.

Turte ikke besøke vennene sine

Imidlertid er ikke halsbrann og sure oppstøt det eneste Emma Stone har vært plaget med.

Som barn opplevde skuespilleren å bli rammet av sosial angst og panikkanfall, fordi hun alltid forestilte seg det verste som kunne skje.

- Da jeg var rundt syv år, var jeg overbevist om at huset vårt brant ned. Jeg kunne føle det. Det var ikke en hallusinasjon, det bare snørte seg sammen i brystet mitt, jeg følte at jeg ikke kunne puste, som om verden var i ferd med å gå under, sier Stone til Rolling Stone.

Selv om slike anfall ikke kom hele tida, var angsten hennes «konstant», røper hun i intervjuet.

- Jeg spurte mamma hundre ganger om hvordan dagen så ut: Når skulle hun kjøre og levere meg? Hvor skulle hun være? Hva kom til å skje i lunsjen? Jeg følte meg kvalm.

FEST: Erna Solberg og Emma Stone rocket sammen til rapper Kendrick Lamar etter at statsministeren hadde snakket til 70 000 publikummere og millioner av TV-seere under Global Citizen-konserten i høst. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- På et visst punkt kunne jeg ikke dra på besøk til vennene mine lenger. Jeg kom meg så vidt ut av døra for å dra på skolen, forteller hun åpenhjertig.

Heldigvis fikk Emma Stone bukt med barndomsangsten. Hun gikk til en terapeut og skrev boka «Jeg er større enn angsten min», som hun fortsatt har. Det å stå på scenen og opptre hjalp henne også med å takle angsten.

- Man er nødt til å være til stede når man improviserer, og det er motsetningen til angsten, sier Stone.

LES OGSÅ: Mannen bak hertuginne Kate vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer