Dronning Elizabeth:

Røper dronningens snodige matvaner

Kokk Darren McGrady forteller blant annet at dronning Elizabeth alltid pleide å ha med kakerester på tur.

UJÅLETE: Dronning Elizabeth, her avbildet sammen med prins William og prins Philip, er ifølge kokk Darren McGrady kanskje overraskende nøktern i matveien. Foto: NTB Scanpix
UJÅLETE: Dronning Elizabeth, her avbildet sammen med prins William og prins Philip, er ifølge kokk Darren McGrady kanskje overraskende nøktern i matveien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tidligere i år skrev den britiske avisa Independent om dronning Elizabeths (91) drikkevaner, som inkluderer gin til lunsj og champagne til kvelds.

Nå har den britiske kongefamiliens tidligere kokk, Darren McGrady, også avslørt noen overraskende detaljer om dronningens matvaner.

Det gjør McGrady, som var kokk ved det britiske kongehuset i 15 år, i et intervju med magasinet Marie Claire.

Der forteller kokken, som var kongelig kokk for dronning Elizabeth og prins Philip fra 1982 til 1993, at kongefamilien var spesielt avslappet når de ferierte ved Balmoral Castle i Skottland.

- På Buckingham Palace var dronningen så opptatt og kjøkkenet så langt fra værelsene hennes at vi aldri så henne, sier McGrady, og legger til:

- På Balmoral, derimot, så vi henne hele tida. De var mye mer avslappet og hadde mer fritid. [Prins] Philip lagde mat ute på grillen. Han pleide å komme ned på kjøkkenet og diskutere hva slags mat vi skulle ha: «Har vi noe laks noen i familien har fisket? Dronningen har plukket jordbær med prinsesse Margaret, la oss ha dem til middag».

I 1993 begynte han som prinsesse Dianas private kokk ved Kensington Palace, en jobb han hadde inntil hennes tragiske død i 1997.

BESØKTE OFRE: Dronning Elizabeth (91) og prins William (34) møtte brannmannskap, frivillige og ofre etter brannen i London-høyblokka, som tok livet av 79 personer. Video: AP / NTB Scapix Vis mer

Spiste fra plastbokser

Den tidligere kongelige kokken forteller at kongefamilien gjerne drakk ettermiddagste ved peisen i friluftsklær på Balmoral, men at middagene var mer formelle. Da fikk slottet et «Downton Abbey»-preg over seg, ettersom hele familien kledde seg om til penklær.

Imidlertid inntok ikke dronning Elizabeth samtlige måltider ved hjelp av sølvbestikk og porselen, ifølge McGrady.

- Folk sier alltid: «Åh, dronningen spiser vel av gulltallerkener med kniv og gaffel av gull». Ja, noen ganger ... men på Balmoral spiste hun frukt fra en gul plastboks, røper han overfor Marie Claire.

«FERIESLOTT»: Kokk Darren McGrady sier at den britiske kongefamilien lever enklere og mer avslappet når de oppholder seg på Balmoral Castle i Skottland. foto: NTB scanpix
«FERIESLOTT»: Kokk Darren McGrady sier at den britiske kongefamilien lever enklere og mer avslappet når de oppholder seg på Balmoral Castle i Skottland. foto: NTB scanpix Vis mer

Og Storbritannias dronning gjorde for øvrig heller ikke frokosten til en stor og overdådig affære.

- Frokosten til hennes majestet var veldig enkel. Litt frokostblanding fra Kellogg's som kom fra en plastboks, som hun forsynte seg med selv. Og litt Darjeeling-te, legger McGrady til.

Foretrekker fisk og grønnsaker

Dette er ikke første gang den britiske kongefamiliens personlige ekskokk letter på sløret om de kongeliges spisevaner.

I et intervju med CNN har McGrady fortalt at dronning Elizabeth, som har kunnet meske seg med utallige gallamiddager og banketter, egentlig ikke er opptatt av mat i det hele tatt.

ET BUDSKAP?: Dronning Elizabeth holdt «Dronningens Tale» under parliamentsåpningen 21. juni. Hodepynten hun bar har fått nettet til å koke. Video: CNN Vis mer

De kveldene hun ikke har noen engasjementer, nøyer hun seg med grillet eller posjert fisk med litt grønnsaker og salat til. Ingen poteter eller stivelse.

- Det er det hele. Det er alt hun spiser. Hun er veldig disiplinert på det området. Hun kunne ha blitt servert alt hun ville, men det er den disiplinen der som holder henne så sunn og frisk, sier McGrady i CNN-intervjuet.

Ifølge kokken spiser nemlig dronningen, som er den lengstsittende monarken i Storbritannias historie, for å leve. Hun lever ikke for å spise. Og dét bærer det kongelige kjøkkenet preg av.

- Kokkene, maten og kjøkkenet kommer i siste rekke. På Buckingham Palace bruker de fortsatt kjeler og panner fra 1800-tallet, med dronning Victorias stempel på, forteller han.

Reiser med kakerester

Selv om dronning Elizabeth er opptatt av ent nøkternt og sunt kosthold, finnes det imidlertid små utskeielser hun unner seg. I intervjuet med Marie Claire røper McGrady at 91-åringens favorittgodbit er sjokolade, som helst skal være så mørk som mulig.

Og det er dessuten en annen søtsak dronning Elizabeth sverger til.

Vanity Fair siterer en sak fra Recipes Plus, der kokken forteller at dronningen i hans tid spiste et lite stykke av en kake med kjeks og sjokolade, som ble laget på Buckingham Palace, hver eneste dag.

Dronningen kunne sikkert fått servert en fersk kake fra kjøkkenet så ofte hun ville, men ifølge McGrady liker ikke hennes kongelige høyhet at maten går til spille:

- Den kaka med kjeks og sjokolade er den eneste kaka som kommer tilbake på bordet hver eneste dag, helt til den er spist opp. Hun tar et lite stykke hver dag, helt til det bare er en ørliten bit igjen. Men man må sende den opp til henne også, for hun vil spise opp hele den kaka, sier han, ifølge Vanity Fair.

Saken fortsetter under bildet.

ELSKET KOKK: Darren McGrady var kongefamiliens kokk mens prinsesse Diana var en del av familien. Hun ga ham dette signerte fotografiet i gave. Foto: Splash News / NTB Scanpix
ELSKET KOKK: Darren McGrady var kongefamiliens kokk mens prinsesse Diana var en del av familien. Hun ga ham dette signerte fotografiet i gave. Foto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med Today Food har McGrady dessuten røpet at dronningen kunne finne på å ta med seg kaka på reise mellom hovedresidensene sine:

- Hvis det er noe igjen av den på Buckingham Palace, tar hun den med til Windsor Castle slik at hun kan spise den opp der. Jeg pleide å reise med tog fra London til Windsor Castle med kjekskaka i en boks på fanget. Da var den halvspist.

Ifølge McGrady er også prins William (35) svært glad i kaka, som ifølge Today Food er en konfektkake av mørk sjokolade og sprø biter av engelske tekjeks.

- Denne kaka var prins Williams brudgomskake i bryllupet hans. Grunnen til at han valgte akkurat den, er at han pleide å drikke te med dronningen og fikk smaken for kaka da.

LES OGSÅ: Derfor må Meghan legge skuespillerkarrieren på hylla.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer