Wentworth Miller:

Røper diagnose: - Et sjokk

«Prison Break»-stjernen med overraskende avsløring på Instagram.

NYLIG OPPDAGET: Wentworth Miller fikk diagnosen sin som voksen. Foto: Roger Askew / Shutterstock Editorial / NTB
NYLIG OPPDAGET: Wentworth Miller fikk diagnosen sin som voksen. Foto: Roger Askew / Shutterstock Editorial / NTB Vis mer
Publisert

Hollywood-kjekkasen Wentworth Miller (49) ble for alvor kjent da han kapret hovedrollen i den prisberømte serien «Prison Break» i 2005. I dramaserien spilte han rollen som Michael Scofield, en fyr som bevisst sender seg selv i fengsel for å hjelpe broren å rømme.

I etterkant av serien har Miller fått mye oppmerksomhet, ikke minst på grunn av sitt flotte utseende. I 2013 kom han ut som homofil, og har siden den gang vært åpen om problemer i oppveksten.

Sjokk, men ikke overrasket

Denne uken åpnet han seg også om sin hittil ukjente diagnose, ifølge People. Det gjorde han på Instagram i et innlegg han startet slik:

«Som for alle tok livet i karantene noe fra meg. Men i stillheten / isolasjonen fant jeg uventede gaver. I høst er det ett år siden jeg fikk min uformelle autismediagnose».

Ifølge Lommelegen omfatter autisme flere ulike diagnoser som er beslektet med hverandre. Autismespekterforstyrrelser omfatter en gruppe av gjennomgripende utviklingsforstyrrelser som kjennetegnes av avvik innenfor kommunikasjonsmønstre samt sosialt samspill.

Pasienter med en diagnose innenfor autismespekterforstyrrelser er som regel også preget av begrenset og stereotyp atferd, aktiviteter og interesser.

ÅPEN: I en episode av «En kveld hos Kloppen», avslørte TV-personlighet og skuespiller Håvard Lilleheie at han fikk ADHD-diagnosen i voksen alder. Foto: TV 2 Vis mer

Skuespilleren forteller altså at han ble diagnostisert med autisme som voksen. Det er likevel ikke noe han vil endre, da han mener autismen har vært sentral for å danne den han er og det han har oppnådd.

«Jeg anerkjenner at tilgang til en diagnose er et privilegium mange ikke liker. La oss bare si at det var et sjokk. Men ikke en overraskelse».

Videre skriver skuespilleren at han ikke vil være en høylytt, uinformert stemme som taler autistenes sak, da autister ofte har blitt snakket over, eller snakket for. Han understreker at han ikke ønsker å gjøre noe ytterligere skade, men bare si fra at han er der.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Vil bekjempe stigma

Miller henviser de som er interessert i å lese mer om autisme til folk som deler gjennomtenkt og inspirerende innhold på diverse sosiale medier - for å lære mer og bekjempe stigma.

«Jeg vil også si takk til de mange (mange) menneskene som bevisst eller ubevisst ga meg ekstra plass gjennom årene, og tillot meg å bevege meg gjennom en hel verden på en måte som var fornuftig for meg, uavhengig om det ga mening for dem».

LES OGSÅ: Avslører ektemannens ukjente diagnose

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer