Kamala Harris:

Røper budskapet bak antrekket

Det skal ligge mer bak Kamala Harris' antrekk enn man kanskje tenker ved første øyekast.

FØRSTE KVINNELIGE VISEPRESIDENT: USAs neste visepresident, Kamala Harris, gikk på talerstolen etter at seieren til demokratene var et faktum 7. november. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kamala Harris (56). Et forholdsvis ukjent navn for mange, men i midten av august endret alt seg da presidentkandidat Joe Biden (77) valgte nettopp Harris til sin visepresidentkandidat i årets valg.

Fredag ble det kjent at duoen stakk av med seieren i et presidentvalg som går inn i historiebøkene av flere grunner. Stemmerekord er en ting, men Harris selv har skapt historie på flere måter.

Hun er nemlig USAs første kvinnelige visepresident, i tillegg til den første svarte og asiatisk-amerikanske til å fylle den aktuelle rollen. Harris har ved flere anledninger uttrykt at hun vil jobbe for kvinners rettigheter i landet framover, noe hun også gjentok da hun talte til nasjonen for første gang etter seieren lørdag kveld.

HISTORISK: Kamala Harris ble historisk som USAs første kvinnelige visepresident. Det markerte hun på en helt spesiell måte. Her sammen med Joe Biden lørdag. Foto: Tasos Katopodis/ AFP/ NTB
HISTORISK: Kamala Harris ble historisk som USAs første kvinnelige visepresident. Det markerte hun på en helt spesiell måte. Her sammen med Joe Biden lørdag. Foto: Tasos Katopodis/ AFP/ NTB Vis mer

Ved første øyekast kan man tenke seg at antrekket hun hadde valgt til det store øyeblikket ikke er særlig spesielt, men det enkelte påpeker i ettertid, er at det ligger langt mer bak enn som så.

GRATULERER BIDEN: Kort tid etter at de store, amerikanske mediene meldte at Joe Biden blir USA sin neste president, delte Kamala Harris denne rørende videoen på Instagram. Vis mer

- En ny generasjon

Vi skal faktisk helt tilbake til 1913, da The National Woman's Party, en amerikansk politisk organisasjon, ble grunnlagt. De brukte nemlig hvitt, gull og lilla som sine farger - hvor hvitt er symbolet for renhet, ifølge Vogue.

Geraldine Ferraro, den første kvinnen til å stille som visepresidentkandidat, bar en hvit dress i 1984 da hun tok imot nominasjonen. Hillary Clinton på sin side bar hvit buksedress ved flere viktige anledninger da hun stilte til valg i 2016.

DEN GANG DA: Geraldine Ferraro iført hvitt i juli 1984. Foto: AP/ NTB
DEN GANG DA: Geraldine Ferraro iført hvitt i juli 1984. Foto: AP/ NTB Vis mer

I februar i år bar kvinnelige demokrater også hvitt i forbindelse med 100 årsmarkeringen av kvinners stemmerettigheter.

HELHVITT: For å vise at hun vil fortsette å kjempe for kvinners rettigheter bar Harris hvitt natt til søndag. Foto: Tasos Katopodis / AFP / NTB
HELHVITT: For å vise at hun vil fortsette å kjempe for kvinners rettigheter bar Harris hvitt natt til søndag. Foto: Tasos Katopodis / AFP / NTB Vis mer

Harris, som vi vanligvis ser i svart og mørkeblått, valgte derimot suffragette-hvitt lørdag, en farge som ifølge Lois Frankel viser solidaritet med kvinner over hele landet og som blir sett på som en erklæring om at de ikke vil gå tilbake på sine hardt ervervede rettigheter.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Alle kvinnene som har jobbet for å sikre og beskytte stemmeretten i over hundre år: For hundre år siden med den 19. grunnlovsendringen, for 55 år siden med stemmerettsloven, og nå, i 2020, med en ny generasjon kvinner i vårt land som stemte og fortsatte kampen for sin grunnleggende rett til å stemme og bli hørt. I kveld reflekterer jeg over deres kamp, deres besluttsomhet og styrke i deres visjon, sa Harris lørdag kveld.

Videre påpekte den påtroppende visepresidenten at hun står bak alle kvinner og vil kjempe med dem.

- Ikke den siste kvinnen

Med valgseieren ble Kamala Harris historisk som USAs første kvinnelige og første fargede visepresident. Harris takket president Joe Biden for å være modig nok til velge en kvinne som visepresidentkandidat da hun talte til nasjonen natt til søndag norsk tid.

- Jeg er den første kvinnen valgt til dette embetet, men jeg vil ikke bli den siste. Fordi enhver liten jente som ser på i kveld, ser at dette er et land av muligheter, sa hun.

OPPSIKT: Kjolen Melania Trump brukte da hun stemte under presidentvalget vekker oppsikt. Vis mer

Hun lovet aller amerikanere, uansett hvem de stemte på, at hun skal være ærlig, forberedt og jobbe for dem og deres familie.

- For det er nå arbeidet begynner, sa hun videre og listet opp kampen mot coronapandemien, den økonomien situasjonen og institusjonell rasisme.

- Veien videre blir ikke enkel, men USA er klar, og det er vi også, avsluttet hun.

LES OGSÅ: - Venter på å skilles

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer