Dronning Elizabeth:

Rømmer til Windsor castle i coronafrykt

Reiser tidligere enn planlagt.

FLYTTER: Dronning Elizabeth avlyser flere oppdrag og forlater nå Buckingham Palace grunnet coronaviruset. Her er hun med hertuginne Kate og barnebarnet prins William. Foto: NTB Scanpix
FLYTTER: Dronning Elizabeth avlyser flere oppdrag og forlater nå Buckingham Palace grunnet coronaviruset. Her er hun med hertuginne Kate og barnebarnet prins William. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Coronaviruset har rammet en rekke land verden over hardt de siste ukene, og preger også nordmenns dagligliv. Hittil er over 1300 mennesket smittet her til lands, og tre personer har mistet livet til det mye omtalte viruset - som først ble oppdaget i Wuhan i Kina.

De siste dagene har det også blitt kjent at flere kjendiser har blitt smittet, blant dem skuespillerne Tom Hanks (63) og Idris Elba (47). Mandag avslørte også «Game of Thrones»-skuespilleren Kristoffer Hivju (41) at han hadde testet positivt for coronaviruset.

Viruset har også påvirket de kongelige her til lands, og dronning Sonja (82) og kong Harald (83) måtte i karantene i 14 dager etter at de tidligere i mars var på statsbesøk til Jordan.

Nå påvirker coronaviruset også dronning Elizabeths (93) program fremover, og nå forlater den 93 år gamle monarken Buckingham Palace i London med retning mot Windsor Castle, ifølge NTB.

BEKLAGER: De siste dagene har det stormet mot komiker og tv-profil Herman Flesvig etter at det ble kjent at han i helga hadde reist på hyttetur. Nå beklager han. Video: Instagram/@hermanflesvig Vis mer

Til over påske

Ifølge nyhetsbyrået forlater dronningen slottet i London torsdag denne uken, og vil trolig bli værende på Windstor Castle til over påske - det vil si et godt stykke ut i april.

Hoffet kaller flyttingen til Windsor Castle «en fornuftig forholdsregel» som «er tatt av praktiske hensyn under de rådende omstendigheter», ifølge NTB. Monarken avlyser også en rekke kongelige oppdrag og aktiviteter fremover, grunnet viruset. Blant disse arrangementene er fem hageselskap, som skulle vært holdt ved Buckingham Palace fra mai og utover.

FLYTTER: Dronningen reiser til Windsor Castle tidligere enn planlagt - grunnet coronaviruset. Foto: NTB Scanpix
FLYTTER: Dronningen reiser til Windsor Castle tidligere enn planlagt - grunnet coronaviruset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronning Elizabeth er med sine 93 år i risikogruppen for coronavirus, og kan følgelig bli alvorlig syk dersom hun rammes. Viruset har også rammet hardt i Storbritannia, og flere tusen briter har blitt smittet. Mange har også dødd i landet som følge av coronasmitte.

- Hennes majestet vil flytte til Windsor Castle torsdag 19. mars for å tilbringe påsken der. Dette skjer en uke tidligere enn planlagt, heter det i en uttalelse fra Buckingham Palace, ifølge The Guardian.

Kongeparet avlyste

Det er imidlertid ikke bare dronning Elizabeth som tar forholdsregler i denne urolige tiden. Norges kongepar sitter som nevnt i karantene, og i forrige uke ble det kjent at kongehuset avlyser alle oppdrag den kommende tiden.

- Med utgangspunkt i myndighetenes råd og tiltak, vil kongehuset avlyse eller utsette alle offisielle arrangement. I første omgang gjelder dette frem til påske, het det i pressemeldingen.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Dette sa kong Harald i pressemeldingen:

Landet vårt er i en alvorlig situasjon som rammer enkeltmennesker og hele samfunnet. Det er avgjørende at vi alle deltar i den nasjonale dugnaden for å unngå å utsette oss selv eller andre for smitte. Det er derfor viktig at vi alle følger anbefalinger og pålegg fra myndighetene.

Vi må bidra med det vi kan for å hindre spredning av viruset, og jeg vil særlig takke helsepersonell over hele landet som i disse dager gjør sitt ytterste for å avhjelpe situasjonen. Vi alle håper at utviklingen snart vil snu.

Også kongelige andre steder i Europa avlyser oppdrag på grunn av coronaviruset. Danmarks dronning Margrethe (79) skulle ha arrangert en storslått 80-årsfeiring i april - men så seg nødt til å avlyse grunnet coronaviruset.

Det ble også kjent at den danske monarken avlyser alle kongelige oppdrag de neste ukene.

LES OGSÅ: Slik var den private bisettelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer