Romantikkens land

Cæsar-stjernen Lene Elise Bergum synes eksotiske reisemål er spennende. Vi lot henne prøve Salalah i Oman.

Foto: Se og Hør
Foto: Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle lys er tent og Salalah viser seg fra sin vakreste side, der den skinner om kapp med stjernene. Jeg står ved siden av min nye venn, fjellbeduinen, som vil vise meg nattlivet i byen før jeg reiser nordover. Nattlivet, tenker jeg - her får man jo bare alkohol på hotellene, og noe mer nattliv er det vel neppe.


Vi har kjørt langs strendene og helt til utsiktstoppen. Luften er varm, det er helt stille, men innimellom høres latter og arabiske stemmer. "Dette er Omans nattliv", sier han. Familier og venner pakker sammen deilige matkurver, tenner bål og camper fra tidlig kveld til tidlig morgen. Her blant sine egne trenger ikke kvinnene å dekke til hele ansiktet, det spilles kort, det diskuteres og det røykes vannpipe.


Satser på turisme
Ønsker du deg en annerledes charterferie, er dette et sted jeg vil anbefale. Selv om du har vært i muslimske land før, er dette noe nytt. På grunn av sultan Said bin Taimur var Oman stengt fra omverdenen i flere tiår, men landet åpnet grensene igjen da sønnen, sultan Qaboos bin Said, kom til makten i 1970.


Oman er en oljenasjon, men uvissheten rundt forekomstene gjør at de ønsker å satse på turisme. Salalah er en fargerik, subtropisk by. Etter monsunen, fra midten av juni til slutten av august, er området grønt og med et yrende fugleliv - midt i hjertet av Arabias ørken.
Strendene er et kapittel for seg selv. Her er det mil på mil så langt øyet kan se med deilige kritthvite stranddyner. Man kan finne seg sin egen kilometer, uten å ligge ved siden av noen. Vannet er krystallklart og innbyr til vannsport av ymse slag, og er du like heldig som meg, ser du hoppende delfiner.


Vennlige mennesker
Etter at sola har varmet kroppen er det kanskje på tide med litt shopping. Butikkene er mange, men hittil har ikke eierne tilrettelagt vareutvalget for turister, så det du finner her, er ting som er beregnet på mannen i gata. Du kan gjøre et varp hvis du kjøper gull, og håndarbeidene i sølv er et syn.


Det sies at Oman er det nest billigste landet å handle gull i, etter Dubai, men prut godt! I vinduene ser man kun 22 karat, men spør man etter 18 karat, har de skuffer og skap som de velvillig viser frem til folk med "vestlig utseende"…


Frankincense er et must å kjøpe, sammen med en liten keramisk potte. Ifølge historien var dette røkelsen Jesus fikk da han ble født, og det er den røkelsen katolikkene bruker i sine seremonier. Det dufter fantastisk og mystisk, og setter sitt preg på hele landet.
Andre dufter som henger i lufta er Omans egne parfymer, som blir brukt av både kvinner og menn. De kjøpes i fantastiske krystallflakonger som gjør seg flott på badet hjemme.


Bør reise nå
Menneskene i Oman er meget vennlige og imøtekommende. De er hjelpsomme, men i og med at turistene ennå ikke har gjort sitt inntog, oppdager man fort som kvinne at man blir "oversett" av menn. Jeg oppfordrer derfor kvinnene til å kle seg i vide klær og skjule skuldre hvis dere skal til byen og handle. Viser man respekt, får man respekt igjen. På hotellene derimot kan man kle seg som man vil, og hotellene i seg er en opplevelse, i forhold til generell hotellstandard på charterturer. Man bor meget pent, kan innta deilig mat - og servicen er upåklagelig.


Anbefalingen er å reise til Oman så fort som mulig. Hvor lang tid det tar før vi, altså turistene, ødelegger noe av særpreget, er ikke godt å si. Reis mens landet ennå er uberørt! Lei bil og ta dagsturer i ørkenen, kjør til byene rundt, ta med piknikkurv fra hotellene og camp under et stort tre oppe i fjellene. Opplev deilige restauranter i byen eller på hotellet og ha en annerledes, men utrolig avslappende, ferie. Her garanteres sol, strender, romantikk, mystikk og kameler.


Minnene er mange og deilige på vei hjem til Norge og kulden. Neste gang skal jeg igjen møte min guide, fjellbeduinen. Da blir det overnatting i ørkenen, og igjen kan han synge sine sanger, fortelle meg om sine koner, sine barn, sin venns tre koner og 25 barn og om hvordan de lever sine liv i sitt 1001 nattsrike. Mitt eventyr er avsluttet for denne gangen.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer