«Anno» 2017:

Røk ut av «Anno»: - Jeg ville hjem

Bjørn Angell Knudtzen synes det var fantastisk å komme hjem til familien og en varm dusj.


VAR FORBEREDT: Bjørn Angell Knudzen (59) er langt ifra bitter over å måtte reise hjem fra konkurransen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VAR FORBEREDT: Bjørn Angell Knudzen (59) er langt ifra bitter over å måtte reise hjem fra konkurransen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Seoghør.no): Onsdag vant «Anno»-deltaker Linn Elise Rølvåg (30) ny tittel som svenn, og måtte derfor velge førsteduellant på guttelaget.

Der er det nå bare tre gutter igjen, og valget falt på Bjørn Angell Knudtzen (59), som i kveld havnet i fekteduell med Per Midtstue Jensen (27).

Dette var Knudtzens første gang, mens Per på sin side har fektet og vunnet alle duellene så langt.

Det ble derfor spennende da det på et tidspunkt sto 8-8. Det ble imidlertid ikke seier for 59-åringen, som dermed måtte reise hjem.

- Jeg var ganske forberedt på å ryke ut, så det var ingen overraskelse. Min hypoteste er at Linn Elise ikke ønsket at Simen skulle ryke, og derfor ikke havne i duell med Per. Det er bare min hypotese, da.

- Men det var veldig gøy å fekte, og jeg koste meg skikkelig, sier han.

Saken fortsetter nedenfor.

MÅTTE REISE HJEM: Bjørn Angell Knudtzen (t.v) tapte fekteduellen med Per Midtstue Jensen. Foto: NRK / Strix
MÅTTE REISE HJEM: Bjørn Angell Knudtzen (t.v) tapte fekteduellen med Per Midtstue Jensen. Foto: NRK / Strix Vis mer

- Både bra og trist

Knudtzen, som jobber som lege, er på ingen måte bitter over tapet, og ble med tiden mer og mer klar for å reise hjem til Lillehammer.

- Jeg var så sikker på at jeg skulle hjem, så jeg gledet meg. Når man forbereder seg på det, begynner man å se de positive sidene ved å ryke ut. Det var på en måte både bra og trist. Det hadde jeg også følt om jeg hadde blitt igjen, sier han.

KOSTBAR «LEKEGRIND»: Årets «Anno»-deltakere har fått gleden av å leve livet i en 1537-utgave av Trondheim som er bygget i Erkebispegården ved siden av Nidarosdomen. Video: NRK / Strix Vis mer

Det første tobarnsfaren gjorde da han kom til hotellet etter «Anno»-oppholdet, var å ta seg en lang og varm dusj.

- Det var helt fantastisk godt. Det hadde jeg savnet.

Å reise 500 år tilbake i tid, helt til 1537, var også spesielt utfordrende på andre måter.

- Det tøffeste var å ikke ha noe kontakt med omverden og ikke få med seg store nyheter. Ikke få vite om naturkatastrofer og politiske hendelser. Jeg trodde ikke jeg kom til å kjenne sånn på det, men det gjorde jeg. Også var det selvsagt vanskelig å ikke ha noe kontakt med familien. Rett og slett så gikk hjemlengselen av de hverdagslige tingene i bølger.

Saken fortsetter nedenfor.

I GODT HUMØR: Bjørn Angell Knudtzen ga alt i fekteduellen. Foto: NRK / Strix
I GODT HUMØR: Bjørn Angell Knudtzen ga alt i fekteduellen. Foto: NRK / Strix Vis mer

Slapp unna helsetrøbbel

Mens flere av årets deltakere har uttalt at de har slitt med helsa etter at de kom hjem fra Erkebispegården i Trondheim, har ikke Knudtzen hatt noen helseproblemer.

- Jeg har ikke vært syk. Alt har vært helt fint. Jeg har vært litt forkjølet i vinter bare, også har hatt én sykedag fra jobben etter jeg kom hjem, og det var bare på grunn av en helt vanlig influensa. Det hadde nok ikke noe med «Anno» å gjøre, sier han.

Knudtzen er utdannet lege, psykolog, tannlege og samfunnsmedisiner. Han ble «Anno»s første mester, og ble kalt «Ursus Major» - som betyr storebjørn.

Saken fortsetter under bildet.

GLUP: Deltakerne sa at de «bjørnet» i stedet for googlet, ettersom Bjørn kan alt. Bjørn Angell Knudtzen er utdannet lege, psykolog, tannlege og samfunnsmedisiner. Foto: NRK
GLUP: Deltakerne sa at de «bjørnet» i stedet for googlet, ettersom Bjørn kan alt. Bjørn Angell Knudtzen er utdannet lege, psykolog, tannlege og samfunnsmedisiner. Foto: NRK Vis mer

Den blide 59-åringen ble svært godt likt av de andre deltakerne i NRK-serien, og selv om han synes det var temmelig ålreit å komme hjem igjen, var det også trist.

- Det beste med «Anno» var selve opplevelsen og samarbeidet. Jeg fikk mange gode og nye bekjente.

Han forklarer at kontakten er varierende etter innspillingen, men at flere av dem hittil har vært flinke til å ta initiativ til samlinger.

- Nesten hele gjengen besøkte meg en helg i november, og det var kjempehyggelig. Til sommeren skal vi møtes igjen, så det ser jeg virkelig frem til, sier han.

LES OGSÅ: - Jeg klarte nesten ikke å gå rundt blant folk