Jon Schaffer:

Rockestjerne stormet Kongressen

Blant Trump-supporterne som skapte kaos i Washington onsdag, er gitaristen og låtskriver i heavy metal-bandet Iced Earth.

STORMET KONGRESSEN: Jon Schaffer i bandet Iced Earth ble avbildet inne i Capitol onsdag. Foto: Privat/Instagram
STORMET KONGRESSEN: Jon Schaffer i bandet Iced Earth ble avbildet inne i Capitol onsdag. Foto: Privat/Instagram Vis mer
Publisert

Onsdag ble det kaos i USAs hovedstad da Joe Biden formelt skulle utnevnes som president. Hundrevis av demonstranter lagde kaos under stemmetellingen, og flere brøt barrikadene og tok seg inn i bygget.

Hittil er fire erklært døde og mer enn 50 politifolk ble skadet under stormingen, som har sendt sjokkbølger gjennom den vestlige verden.

Avtroppende president Donald Trump har fått mye av skylda for opptøyene, ettersom han de siste ukene har gjort det han kan for å så tvil i valgresultatet.

Det var også han som oppfordret sine støttespillere å marsjere til Capitol onsdag.

Avbildet inne

En av dem som tok oppfordringen, var Jon Schaffer (52), gitarist og låtskriver i bandet Iced Earth. Det skriver en rekke medier, som har publisert bilde av rockestjerna inne i Kongressen.

AVBILDET: Dette bildet viser rockestjerne Jon Schaffer (i blått) inne i Kongressens sete under opprøret. Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB
AVBILDET: Dette bildet viser rockestjerne Jon Schaffer (i blått) inne i Kongressens sete under opprøret. Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB Vis mer

På bildet ser man 52-åringen i en Oath Keepers-hatt, som viser hans tilhørighet til den høyreekstreme antiregjerings-militsorganisasjonen med samme navn.

Gruppa ble dannet i 2009, og er omtalt av blant andre Washington Post. De har blant annet samlet seg, bevæpnet, i gatene i forbindelse med politibrutalitet-protester, hvor de hevder at de ønsker å beskytte seg selv og sine eiendommer.

Blant dem som har omtalt Schaffers opptreden i Kongressen, er musikknettstedet MetalSucks. Schaffer har i intervju med nettstedet i sommer forklart hvorfor han ikke tror coronapandemien er reell.

- Jeg tror heller det er en psykologisk krigføringskampanje mot menneskene enn en alvorlig pandemi, var blant det han sa.

STJERNEMØTE: Kathrine Sørland møtte president Donald Trump da hun konkurrerte om å bli Miss Universe i 2004. Slik var det. Video: Nina Hansen. Reporter: Ruben Pedersen. Foto: Geir Hamnes. Faksimile: Se og Hør. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

Uttalt høyreekstrem

Han har også tidligere snakket åpenhjertig om en rekke andre kontroversielle synspunkter, blant annet at han ønsker å bevæpne lærere. I et intervju med Blabbermourth i 2016 uttrykte han forsiktig støtte til Trump, men understreket at han ikke fullt ut stolte på ham.

De siste fire åra har hans tillit til den avtroppende presidenten tilsynelatende vokst betraktelig, gitt hans rolle i onsdagens opptøyer.

Schaffer har heller ikke vært fremmed for å dekke topplokket med sørstatsflagget, som særlig forbindes med støtte til det rasedelte samfunnet. I dagens samfunn har flagget blitt et symbol på rasisme, og bruken av det vekker sterke reaksjoner.

Fansen skuffet

Også fansen har fått med seg bildet av 52-åringen inne i Kongressen, og flere uttrykker skuffelse på Twitter.

«Jeg fant akkurat ut at Jon Schaffer, drivkraften bak mitt favorittband, Iced Earth, var i front og i midten av fascistopprøret i går. Jeg kan ikke engang forklare med ord hvor opprørt dette gjør meg», skriver en.

JULETRADISJON: Melania Trump mottak årets juletre utenfor Det hvite hus. Det har fått flere til å reagere på Twitter. Video: Det hvite hus. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

En annen understreker imidlertid at det ikke er en hemmelighet at Schaffer har tilhørighet blant høyreekstreme, og understreker at han lenge har snakket høyt om sine holdninger.

«Jeg er glad for at dere endelig har sluttet med å skylde på at gitarriffene er for gode», lyder budskapet fra en annen.

Florida-bandet Iced Earth har vært aktive siden midten av 80-tallet, men Schaffer er det eneste medlemmet som har holdt koken siden da. Bandet har gitt ut tolv studioalbum siden 1990. I 2007 opptrådte de på Rockefeller i Oslo, og de har hatt flere konserter i Skandinavia.

I 2013 var de også oppvarmingsband for det danske, mer kjente rockebandet Volbeat. Også da spilte Iced Earth i Oslo, nærmere bestemt i Spektrum.

LES OGSÅ: - Føler meg sterkere for hver dag

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer